Iran mengguna AI untuk menentang sekatan Barat, bantu angkatan tentera berjuang ‘dengan harga murah’

(SeaPRwire) –   Tehran, Iran, telah membuatnya tidak rahsia bahawa ia merancang untuk melabur dengan berat sebelah dalam kecerdasan buatan (AI) untuk membantu meningkatkan keupayaan tentera, tetapi kini mengalihkan perhatian kepada sektor swasta Iran dalam satu langkah yang dia fikir akan meningkatkan ekonominya yang terjejas.

Pada Ahad, Raisi bertemu dengan syarikat swasta untuk mengumumkan niat Tehran untuk menggunakan AI sebagai alat untuk meningkatkan ekonomi dan keupayaan ketenteraan negara itu.

Raisi mendakwa langkah itu tidak hanya akan membantu membangunkan keupayaan AI Iran, tetapi membantu mencapai matlamatnya untuk meningkatkan ekonomi sebanyak 8%, dilaporkan oleh media pro-kerajaan Tasnim News Agency.

Walau bagaimanapun, pakar kekal meragui sama ada langkah itu akan benar-benar memperbaiki masalah ekonomi Iran dan berkata mereka lebih bimbang dengan keupayaan AI yang akan diberikan kepada Tehran berhubung medan pertempuran.

Iran membuat tajuk berita semasa bulan-bulan awal serangan Rusia ke atas Ukraine apabila Rumah Putih menuduh Iran menyokong Rusia dengan menghantar drone, dan senjata udara berbahaya ini terus menyusahkan kawasan lain seperti Yemen, Iraq dan Syria di mana militia yang disokong Iran berada.

“Iran tidak mempunyai akses terhad kepada teknologi tertentu, bahkan perkara seperti enjin drone, kerana sanksi. Ia tidak selalu mudah bagi mereka untuk membina segala-galanya secara tempatan,” kata Seth Frantzman, penulis “Drone Wars: Pioneers, Killing Machine, Artificial Intelligence and the Battle for the Future” dan felo senior di Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi (FDD), kepada Digital dari Jerusalem.

“Tetapi apabila ia datang kepada AI, mereka mempunyai akses kepada komputer. Ini jenis teknologi yang mereka boleh pelaburkan kerana ia adalah sesuatu yang tidak memerlukan anda, secara perlu, untuk mengimport enjin roket yang sangat rumit. Anda boleh melakukannya secara tempatan jika anda mempunyai ekosistem teknologi tinggi,” tambah Frantzman, menyatakan keupayaan Iran untuk memanfaatkan akses kepada teknologi AI.

Langkah Iran untuk memperkukuh keupayaan tentera tanpa bergantung kepada import produk fizikal tidak hanya meningkatkan kedudukan keselamatan Tehran di sektor antarabangsa, tetapi akan membolehkannya menyokong pemain asing yang aktif sebagai ancaman keselamatan kepada AS dan sekutu Baratnya.

“Mereka sedang mengembangkan perkongsian awam/swasta untuk mewujudkan platform yang akan lebih terus digunakan atau boleh digunakan oleh rejim,” pakar Iran dan felo kanan FDD, Behnam Ben Taleblu, berkata kepada Digital.

Ben Taleblu berkata walaupun Tehran juga mungkin akan mengembangkan bagaimana ia menggunakan AI sebagai alat untuk penindasan digital, kebimbangannya ialah “bagaimana Iran akan terus berjuang dengan murah menggunakan AI.”

Pakar Iran itu menjelaskan bahawa niat Iran untuk mengintegrasikan AI secara ketenteraan dengan peluru berpandu dan drone, dan deepfakes untuk menyebarkan maklumat palsu memberi sedikit gambaran tentang “mosaik keupayaan” yang akan dicuba Tehran terhadap komuniti antarabangsa.

“Sama seperti anda melihat Iran sebagai kuasa asimetrik yang hebat di Timur Tengah hari ini, jika mereka menambah komponen AI itu, mereka mungkin akan terus menghentam di atas berat badan mereka,” Ben Taleblu memberi amaran.

Walau bagaimanapun, selain ancaman ketenteraan yang pelaburan Iran dalam AI timbulkan, terdapat juga akibat geopolitik, menjelaskan Frantzman.

“Pelaburan dalam teknologi untuk meningkatkan [pasaran]…kelihatan seperti tempat semula jadi di mana Iran mahu meletakkan pelaburannya, kerana ia boleh membantu Iran mengelak daripada sanksi,” katanya. “Ia juga boleh membantu menyatukan ekonomi Iran ke dalam ekonomi China, Rusia dan semua negara yang Iran sedang cuba meningkatkan hubungan.”

Kedua-dua pakar memberi amaran bahawa Tehran, yang sudah berdiri sebagai kebimbangan keselamatan utama kepada AS di Timur Tengah, hanya akan dapat mengembangkan ancaman yang ditimbulkan kepada Barat.

“Ia akan menguntungkan kita untuk mengambil kenyataan Iran tentang minat dalam AI dengan serius, mengingat implikasi ketenteraan segera dan jelas,” Ben Taleblu memberi amaran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.