Pengawal pantai China guna meriam air pada bot Filipina ketika ketegangan meningkat berhampiran Second Thomas Shoal

(SeaPRwire) –   Tentera Laut China menggunakan meriam air terhadap bot bekalan Filipina semasa pertembungan berlaku berhampiran Terumbu Thomas Kedua

Video dikeluarkan oleh tentera Filipina menunjukkan dua kapal China menghampiri bot kayu tunggal, Unaizah May 4, berhampiran Terumbu Thomas Kedua, apabila mereka menembak meriam air pada jarak dekat, menurut pegawai Filipina.

Tentera laut Filipina berkata tanpa memberikan butiran bahawa bot sewaannya “mengalami kerosakan yang ketara”.

Pertembungan ini merupakan kali kedua Unaizah May 4 mengalami kerosakan akibat tindakan tentera laut China minggu ini.

Anak kapal tentera laut Filipina berjaya melepasi sekatan tentera laut China untuk menghantar bekalan kepada anggota tentera Filipina yang menjaga pos wilayah di pulau berhampiran.

Semasa pertembungan serupa pada 5 Mac, kapal tentera laut China meletupkan Unaizah May 4 dengan meriam air tekanan tinggi, memecahkan kaca angin dan sedikit mencederakan seorang laksamana Filipina dan empat anak kapalnya.

Ketika itu, Beijing menyatakan kapal tentera lautnya telah bertindak balas selepas kapal Filipina mengabaikan amaran dan menyusup ke dalam apa yang didakwa sebagai wilayahnya.

Terumbu ini, diduduki oleh anak kapal tentera laut Filipina sejak lewat 1990-an, baru-baru ini menjadi latar belakang ketegangan wilayah yang semakin meningkat dengan tentera laut China.

Selain China dan Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei juga mempunyai tuntutan bertindih terhadap laluan perdagangan dan sumber daya yang sibuk ini.

Amerika Syarikat telah mengerahkan kapal tentera laut ke rantau ini untuk “menstabilkan operasi kebebasan pelayaran” yang dipanggilnya. Ini telah ditentang berulang kali oleh China.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.