IAEA memberi amaran bahawa serangan ke atas loji nuklear di Ukraine yang dikawal Rusia meletakkan dunia dalam bahaya

(SeaPRwire) –   BERSATU NEGARA (AP) — Rusia dan Ukraine pada Isnin menuduh antara satu sama lain sebelum Majlis Keselamatan PBB bagi serangan ke atas loji nuklear terbesar di Eropah, yang ketua Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) kata telah meletakkan dunia “terlalu hampir dengan kemalangan nuklear.”

Tanpa menyalahkan sesiapa, beliau berkata agensinya mampu mengesahkan tiga serangan terhadap Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia sejak 7 April.

“Serangan gegabah ini mesti berhenti serta-merta,” katanya kepada Majlis Keselamatan. “Walaupun untungnya, ia tidak membawa kepada insiden radiologi kali ini, ia meningkatkan risiko secara ketara… di mana keselamatan nuklear sudah terjejas.”

Sifat jauh kawalan drone yang menyerang loji itu bermakna ia mustahil untuk menentukan secara muktamad siapa yang melancarkannya, Grossi berkata kepada wartawan selepas mesyuarat itu.

“Untuk mengatakan sesuatu seperti itu, kita mesti ada bukti,” katanya. “Serangan ini dilakukan dengan pelbagai drone.”

Zaporizhzhia terletak di kawasan Rusia menguasai di tenggara Ukraine dan mempunyai enam reaktor nuklear.

Ketakutan terhadap malapetaka nuklear telah menjadi tumpuan sejak Rusia menguasai loji itu tidak lama selepas menyerang pada Februari 2022. Pertempuran berterusan antara tentera Rusia dan Ukraine – serta situasi bekalan yang tegang di loji itu – telah menimbulkan spekulasi bencana.

Ukraine dan sekutunya pada Isnin sekali lagi menyalahkan Rusia atas bahaya di tapak itu, dengan Amerika Syarikat menyatakan, “Rusia tidak peduli risiko ini.”

“Jika ia peduli, ia tidak akan terus menguasai loji itu dengan paksa,” timbalan duta Amerika Syarikat Robert Wood berkata kepada Majlis Keselamatan, yang bertemu atas inisiatif Amerika Syarikat dan Slovenia.

Rusia pula menyalahkan Ukraine atas serangan itu.

“Laporan IAEA tidak menunjukkan pihak mana di belakang serangan itu,” duta Rusia ke PBB Vassily Nebenzia berkata. “Kami tahu betul siapa.”

“Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, serangan itu tidak sahaja disambung,” kata Nebenzia, “ia meningkat dengan ketara.”

Duta Ukraine ke PBB, Sergiy Kyslytsya, memanggil serangan itu “operasi bendera palsu yang dirancang dengan baik oleh Persekutuan Rusia,” yang didakwanya Rusia rekabentuk untuk menyelewengkan dunia daripada pencerobohan negara jirannya.

Loji Zaporizhzhia ialah salah satu daripada 10 loji nuklear terbesar di dunia. Pertempuran di bahagian selatan Ukraine di mana ia terletak telah menimbulkan spekulasi bencana nuklear mungkin berulang seperti di Chernobyl pada 1986, di mana reaktor meletup dan memancarkan radiasi membunuh ke kawasan luas.

Tiada pihak Rusia mahupun Ukraine dalam beberapa bulan lalu mampu membuat kemajuan ketara di sepanjang barisan hadapan 1,000 kilometer (620 batu) merentasi timur dan selatan Ukraine. Drone, meriam dan peluru berpandu banyak dipakai dalam apa yang menjadi perang kesabaran.

Rusia dan Ukraine kerap menuduh antara satu sama lain mengenai loji Zaporizhzhia.

Enam reaktor loji itu telah dimatikan selama berbulan-bulan, tetapi ia masih memerlukan kuasa dan kakitangan berkelayakan untuk mengendalikan sistem pendinginan penting dan ciri-ciri keselamatan lain.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.