Upacara pengebumian diadakan untuk pegawai polisi Chicago yang tertembak mati saat pulang dari kerja

(SeaPRwire) –   Ratusan penziarah mengiringi jalan pada Isnin untuk mengucapkan selamat tinggal kepada seorang pegawai polis Chicago yang ditembak mati semasa dalam perjalanan pulang dari kerja.

Pegawai polis, bomba dan orang lain berkumpul di sepanjang laluan perarakan pengebumian ke St. Rita of Cascia Shrine Chapel di Chicago untuk mengenang 30-tahun pegawai polis Luis M. Huesca. Pegawai enam tahun kerjaya ini hanya dua hari sebelum ulang tahun ke-31 apabila dia dibunuh.

Huesca ditembak berulang kali sedikit sebelum pukul 3 pagi pada 21 April di bahagian barat daya bandar. Beliau diisytiharkan meninggal dunia di hospital.

Huesca memakai seragam tetapi memakai sesuatu di atas seragam untuk menutupinya seperti yang biasa bagi pegawai polis luar tugas, Ketua Polis Larry Snelling berkata.

Polis telah menyatakan bahawa pegawai menangani amaran pengesan tembakan dan mendapati pegawai di luar dengan luka tembakan. Kenderaannya diambil, tetapi polis tidak mengesahkan sama ada penembakan itu sebahagian daripada rompakan kenderaan.

Sijil waran telah dikeluarkan minggu lepas untuk seorang lelaki berusia 22 tahun disyaki dalam penembakan. Associated Press tidak menamakan suspek kerana beliau belum ditangkap dan didakwa.

Polis telah menyatakan lelaki itu harus dianggap bersenjata dan berbahaya.

jadual dikeluarkan pada malam Ahad menyatakan beliau akan hadir upacara pengebumian Huesca tetapi kemaskini dihantar kepada wartawan Isnin pagi menyatakan beliau tidak akan hadir.

Perubahan itu berlaku selepas Ketua Pegawai Kewangan Illinois Susana Mendoza, seorang Demokrat, berkata dalam pos awal Isnin pagi di platform sosial X bahawa ibu pegawai meminta Mendoza memberitahu Johnson bahawa beliau “tidak diingini” di pengebumian. Mendoza berkata beliau dan Ahli Dewan Negeri Angelica Guerrero-Cuellar, juga seorang Demokrat, memanggil Johnson pada malam Ahad untuk menyampaikan mesej itu.

“Kami terus menghantar ucapan takziah terdalam kami kepada keluarga dan rakan sekerja Pegawai Luis Huesca ketika mereka sembuh dari kehilangan anak, keponakan, adik dan kawan yang dikasihi,” kata Johnson dalam kenyataan bertulis Isnin pagi. “Sebagai datuk bandar, saya bersumpah untuk terus menyokong polis dan penyelamat kami, menyatukan bandar kami dan kekal komited untuk bekerja dengan semua pihak ke arah membina Chicago yang lebih baik, lebih kuat dan lebih selamat.”

Huesca adalah kawan kepada pegawai polis Chicago Andrés Vásquez Lasso yang dibunuh pada Mac 2023 semasa berlaku tembak menembak selepas menangani panggilan keganasan rumah tangga. Huesca pernah menghormati Vásquez Lasso dalam video.

Rakan sekerja Lucia Chavez berkata semasa upacara Isnin bahawa beliau adalah kawan kepada Vásquez Lasso dan Huesca.

“Apabila kami berada di akademi, saya ingat… bahawa semasa latihan kami, pengajar berkata ‘seragam ini membuat kami sekeluarga. Jika satu jatuh, kami semua jatuh,'” kata Chavez. “Saya tidak memahami itu. Kini, saya faham. Saya kehilangan Andrés dahulu. Dan kini, Luis. Saya kehilangan dua rakan sekelas, kawan terbaik, adik-beradik saya. Kekerasan di bandar ini mengambil mereka daripada saya, daripada kami.”

Snelling, ketua polis, berkata Huesca “meninggalkan kesan.”

“Dia sentiasa berusaha untuk meninggalkan sesuatu lebih baik daripada dia mendapatinya,” kata Snelling. “Perlindungan orang lain adalah apa yang dia mahu setiap hari.”

Huesca dilahirkan di komuniti Avondale Chicago. Beliau memperoleh ijazah sarjana muda dalam pentadbiran perniagaan di University of Illinois di Chicago, mengikut obituari beliau.

Beliau ditinggalkan oleh ibu bapa, Emiliano dan Edith Huesca; seorang adik perempuan, Liliana O’Brien; dan seorang adik lelaki, Emiliano Huesca Jr.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.