Finland melanjutkan penutupan sempadan Rusia, mengatakan Moscow belum berhenti menghantar pendatang haram

(SeaPRwire) –   Kerajaan Finland mengumumkan pada hari Khamis bahawa ia akan melanjutkan penutupan sempadan darat yang panjangnya 832 batu selama dua bulan lagi sehingga 14 April, kerana ia tidak melihat tanda-tanda bahawa Moscow menghentikan “operasi hibrid”nya untuk menyalurkan migran ke sempadan dengan negara Nordik itu.

Finland menutup sempadan dengan Rusia pada akhir tahun lalu selepas kira-kira 1,300 migran tanpa dokumentasi yang sesuai atau visa tiba di sempadan itu sejak September – jumlah yang tidak biasa, hanya beberapa bulan selepas Finland menyertai NATO.

Kebanyakan migran berasal dari Timur Tengah dan Afrika. Kebanyakan besar mereka telah memohon suaka di Finland, sebuah negara dengan penduduk 5.6 juta orang.

Kerajaan menyatakan dalam kenyataan pada hari Khamis bahawa “penghijrahan berinstrumentalisasi” dari Rusia membentuk “ancaman serius terhadap keselamatan negara dan ketenteraman awam Finland.”

Berdasarkan maklumat yang diberikan oleh pihak sempadan, keselamatan dan pihak berkuasa lain kepada Kabinet, “sangat mungkin bahawa penghijrahan berinstrumentalisasi akan bermula semula jika pintu sempadan dibuka di sempadan timur,” kata kerajaan itu.

“Kami tidak melihat tanda-tanda bahawa Rusia mengubah tingkah lakunya. Sebaliknya, maklumat yang kami terima mengesahkan penilaian kami bahawa Rusia terus menjalankan operasi hibridnya,” kata Menteri Dalam Negeri Mari Rantanen. “Kami mempunyai sebab untuk percaya bahawa situasi ini akan berterusan untuk beberapa masa.”

Menurut Rantanen, terdapat “ratusan, jika tidak beribu-ribu” migran yang kini tinggal berhampiran sempadan di sebelah Rusia dan menunggu peluang untuk menyeberangi ke Finland.

Finland sebelum ini menuduh Rusia secara sengaja menyalurkan migran ke sempadannya yang biasanya dikawal ketat dengan negara Nordik itu.

Dalam komen yang diberikan kepada agensi berita Rusia RIA Novosti, jurucakap Kementerian Luar Negeri Rusia Maria Zakharova pada hari Rabu menuduh kerajaan Finland enggan berdialog mengenai isu sempadan.

“Helsinki dengan tegas enggan membincangkan ancaman yang didakwa ditimbulkan kepada keselamatan Finland dari sebelah sempadan Rusia,” kata Zakharova dilaporkan oleh RIA Novosti.

Menurut Zakharova, Finland juga mengelakkan hubungan langsung antara pihak berkuasa sempadan kedua-dua negara – dakwaan yang dengan cepat ditolak oleh Pengawal Sempadan Finland, yang menyatakan bahawa ia terus berhubung secara berkala dengan lawan Rusianya sepanjang konflik sempadan.

Semua lapan stesen sempadan Finland-Rusia untuk orang telah ditutup sejak 15 Disember. Stesen kereta api timur laut untuk tren kargo di Vainikkala masih terbuka buat sementara.

Pada Januari, kerajaan bersetuju untuk mengekalkan titik penyeberangan ditutup sehingga 11 Februari.

Perdana Menteri Petteri Orpo membuka semula dua stesen terpilih di timur dan utara Finland secara ujian, tetapi aliran migran terus berterusan.

Finland berfungsi sebagai sempadan luaran Kesatuan Eropah di utara dan membentuk sebahagian besar sayap timur laut NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.