Perdana Menteri Poland Donald Tusk kata Ronald Reagan ‘mesti berpusing dalam kuburnya’ selepas Senator Republikan menghalang pakej bantuan Ukraine

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland Donald Tusk mengatakan Ronald Reagan ‘pasti berputar-putar dalam kuburnya’ selepas senator-senator Republikan Amerika Syarikat menghalang pakej bantuan Ukraine bernilai $60 bilion.

“Dear Senator-Senator Republikan Amerika Syarikat. Ronald Reagan, yang membantu berjuta-juta daripada kami memenangi kembali kebebasan dan kemerdekaan kami, pasti berputar-putar dalam kuburnya hari ini. Malu ke atas anda,” tulis Tusk dalam satu posting di X, memanggil bekas presiden Republikan dan usahanya pada tahun 1980-an untuk menyokong perjuangan Poland untuk melepaskan diri daripada dominasi Moscow.

Poland bersempadan dengan Ukraine dan telah menekan Amerika Syarikat dan Eropah untuk menyokong Kyiv yang tidak berbelah bagi hampir dua tahun selepas pencerobohan penuh skala Rusia, kerana kebimbangan keselamatan untuk ahli-ahli NATO dan sekutu-sekutu di rantau itu meningkat. Dalam pilihan raya negara pada November, pengundi Poland mengundi dalam bilangan yang besar untuk menyokong Tusk dan parti konservatif moden dan tengah yang lebih sentris, serta parti kiri selepas lapan tahun pemerintahan oleh parti konservatif kebangsaan yang berselisih dengan Kesatuan Eropah.

Negara itu menyaksikan puluhan ribu perdemo mengambil bahagian dalam demonstrasi menyokong Ukraine selepas pilihan raya itu menandakan peralihan yang lebih globalis. Kesatuan Eropah telah mengutuk kerajaan Warsaw yang terdahulu kerana tidak menamatkan kebuntuan di sempadan Poland-Ukraine sebagai protes terhadap import bijirin dan layanan yang lebih mesra untuk pemandu trak Ukraine.

Berikutan teguran Tusk ke atas Republikan Amerika Syarikat, wartawan konservatif Poland Wojciech Wybranowski menulis, “Di Poland, kami juga berjuang dalam peperangan senyap. Perang senyap menentang kemunduran ekonomi, pengecualian sosial, pengecualian ekonomi, persaingan daripada Jerman.” Reagan “mungkin malu untuk Republikan AS hari ini, tetapi lelaki-lelaki besar Poland merdeka: Grabski, Kwiatkowski dan sebagainya akan malu hari ini untuk ketidakcekapan anda dan rakan sekerja anda,” beliau menulis kepada Tusk.

Senat AS pada Rabu gagal meluluskan persetujuan perbelanjaan tambahan yang termasuk bantuan untuk Ukraine, Israel dan Taiwan, serta pakej sempadan dan imigresen yang ambisius yang menarik bantahan meluas daripada Republikan konservatif di kedua-dua dewan sejak diterbitkan pada Ahad.

Undian Rabu itu ialah 49-50. Ia memerlukan 60 undian untuk diluluskan. Undian itu kebanyakannya mengikut garis parti, kecuali lima undian tidak daripada Demokrat dan empat Republikan mengundi ya.

Sen. Ed Markey, D-Mass.; Bob Menendez, D-N.J.; Alex Padilla, D-Calif.; Bernie Sanders, I-Vt.; dan Elizabeth Warren, D-Ma., mengundi terhadap, dengan Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, D-N.Y., juga mengundi terhadap sebagai langkah prosedur untuk membenarkannya dipertimbangkan semula pada masa akan datang. Republikan mengundi ya ialah Sen. James Lankford, R-Okla.; Lisa Murkowski, R-Alaska; Susan Collins, R-Maine; dan Mitt Romney, R-Utah. Pakej itu telah dinegosiasikan selama berbulan-bulan oleh Sen. Lankford; Chris Murphy, D-Conn.; Krysten Sinema, I-Ariz.; dan

Pakej $118 bilion itu termasuk $60 bilion untuk Ukraine, $14 bilion untuk Israel, bantuan kepada Taiwan, bantuan kemanusiaan ke Gaza dan $20 bilion dalam langkah-langkah untuk menangani krisis sempadan sejarah dan berterusan.

Selepas penolakan pakej tambahan Rabu, Schumer cuba maju ke ujian penting untuk pakej $95 bilion untuk Ukraine, Israel dan sekutu AS yang lain – pakej terpisah bernilai $95 bilion akan melabur dalam pembuatan pertahanan domestik, menghantar dana kepada sekutu di Asia dan menyediakan $10 bilion untuk usaha kemanusiaan di Ukraine, Israel, Gaza dan tempat-tempat lain.

Putera White House berkata harus ada dasar sempadan baru tetapi juga akan menyokong memindahkan bantuan untuk Ukraine dan Israel sahaja, seperti yang dilakukannya sejak awal.

“Kami menyokong rang undang-undang ini yang akan melindungi kepentingan keselamatan negara Amerika Syarikat dengan menghentikan serangan Putin di Ukraine sebelum dia berpaling ke negara lain, membantu Israel mempertahankan dirinya terhadap pengganas Hamas dan menyampaikan bantuan kemanusiaan yang menyelamatkan nyawa kepada mangsa-mangsa awam Palestin,” kata jurucakap Putera White House Andrew Bates.

Walaupun sokongan untuk Ukraine telah menjadi keutamaan tertinggi untuk Ketua Pemimpin Minoriti Senat Mitch McConnell, konvensyen Republikan yang sangat berpecah cuba mencari sokongan untuk pembiayaan perang. Selepas bekas Presiden Trump menghancurkan cadangan sempadan bipartis Senat, Speaker Dewan Rakyat Mike Johnson berkata pakej itu akan mati pada kedatangan. Trump juga telah membimbing banyak Republikan untuk mempersoalkan bantuan untuk Ukraine dan mendesak strategi keluar.

Akibat kebuntuan itu, Amerika Syarikat telah menghentikan penghantaran senjata ke Ukraine pada titik penting dalam konflik hampir dua tahun itu.

‘ Adam Shaw dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.