Polis Brazil menyiasat rakan-rakan bekas Presiden Bolsonaro atas tuduhan campur tangan pilihan raya

(SeaPRwire) –   Polis Brazil sedang menyiasat beberapa rakan terdekat bekas Presiden Bolsonaro atas dakwaan cuba menggulingkan keputusan pilihan raya 2022 dan menggeledah rumah dan pejabat mereka pada Khamis.

Bolsonaro sendiri tidak menjadi sasaran carian tetapi, seperti orang lain, telah diperintahkan untuk menyerahkan pasportnya, mengikut keputusan Hakim Mahkamah Agung Brazil Alexandre de Moraes yang dibuat umum pada Khamis.

Subjek 33 carian polis merancang untuk laksanakan termasuk rakan sepasukan Bolsonaro pada 2022, Jeneral Walter Braga Netto; penasihat bekas, Jeneral Augusto Heleno; bekas Menteri Keadilan Anderson Torres dan ketua Parti Liberal Bolsonaro, Valdemar Costa Neto, mengikut keputusan itu.

Terdapat juga empat perintah penangkapan pencegahan, salah satunya menyasarkan penasihat khas Bolsonaro untuk hal ehwal antarabangsa, Filipe Martins.

Peguam Bolsonaro, Fabio Wajngarten, berkata di X, bekas Twitter, bahawa Bolsonaro akan mematuhi perintah untuk menyerahkan pasportnya. Seorang pembantu Bolsonaro yang antara sasaran carian itu bersama bekas presiden ketika operasi pagi Khamis, Wajngarten berkata.

Pembantu itu diminta untuk kembali ke ibu negara Brazil, Brasilia, untuk mematuhi perintah Bolsonaro supaya tidak berhubung dengan individu sedang disiasat, kata peguam itu.

dalam kenyataan mereka sedang menjalankan 33 carian dan meminta empat penangkapan di lapan negeri dan Daerah Persekutuan, di mana Brasilia terletak. Siasatan itu berkaitan dengan satu “kumpulan jenayah” yang didakwa “berusaha untuk menggulingkan kerajaan” yang akan mengekalkan Bolsonaro di kuasa selepas kekalahannya dalam pertandingan presiden menentang Luiz Inácio Lula da Silva, mengikut kenyataan itu.

Kumpulan sedang disiasat didakwa telah mempersiapkan sebelum pilihan raya 2022 untuk mendakwa penipuan undian “untuk membolehkan dan melegitimasi campur tangan tentera,” kata polis.

Bolsonaro berulang kali menabur syak wasangka tentang kebolehpercayaan sistem undian Brazil dan tidak pernah mengakui kekalahan selepas pilihan raya. Beliau dan parti politiknya mengemukakan permohonan untuk membatalkan undian yang dibuang melalui kebanyakan mesin undian elektronik, yang akan menggulingkan keputusan.

Permohonan itu ditolak dan ketua agensi pilihan raya Brazil, Alexandre de Moraes, menulis dalam keputusannya bahawa cabaran itu kelihatan bertujuan untuk menggalakkan gerakan protes anti-demokratik dan mencipta kekacauan.

Lula, yang menewaskan Bolsonaro dalam perlumbaan presiden dengan akhir yang paling rapat dalam sejarah moden Brazil dan masih berkuasa, berkata kepada stesen radio di Minas Gerais pada Khamis bahawa bukan tempatnya untuk mengulas siasatan tertutup.

Tetapi beliau menambah bahawa pemberontakan 8 Januari 2023 di ibu negara Brazil oleh penyokong Bolsonaro yang cuba menggulingkannya tidak akan berlaku tanpa penglibatan bekas presiden itu.

“Banyak orang perlu disiasat, kerana ia adalah fakta konkrit bahawa terdapat cubaan untuk menggulingkan kerajaan, terdapat dasar tidak menghormati demokrasi, terdapat cubaan untuk memusnahkan sesuatu yang kita bangunkan selama bertahun-tahun lalu, iaitu proses demokratik,” kata Lula.

Bulan lepas, polis persekutuan menggeledah harta berkaitan dengan anak lelaki Bolsonaro Carlos, ahli majlis bandaraya Rio de Janeiro, dan bekas ketua agensi perisikan Brazil di bawah Bolsonaro, Alexandre Ramagem.

Polis berkata operasi itu adalah sebahagian daripada siasatan terhadap agensi perisikan negara dan dakwaan mengintip lawan politik semasa penggal Bolsonaro, yang berakhir pada Disember 2022. Bolsonaro bersama anak lelakinya ketika rumah dan pejabatnya diserbu minggu lepas tetapi tidak dipaksa menyerahkan telefon atau sebarang miliknya.

Kenyataan polis dan dokumen Mahkamah Agung yang dikeluarkan sebelum ini menunjukkan polis sedang menyiasat “kumpulan jenayah” yang beroperasi dalam agensi perisikan semasa pentadbiran Bolsonaro dan didakwa menggunakan alat dan perkhidmatan agensi itu untuk kegunaan politik dan keuntungan peribadi.

Polis mendakwa mereka mengenal pasti kumpulan yang didakwa termasuk Carlos Bolsonaro, yang “memantau ‘musuh politik’,” mengikut dokumen Mahkamah Agung.

Kumpulan itu juga disyaki cuba campur tangan dalam siasatan polis sedang berjalan, beberapa daripadanya menyasarkan atau melibatkan dua anak lelaki Bolsonaro yang lain, Jair Renan dan Flávio Bolsonaro, seorang senator bersidang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.