Erdogan Turki Hadapi Masa Depan Tidak Menentu Selepas Kehilangan Pilihan Raya Yang Mengejutkan, Kata Pakar

(SeaPRwire) –   Kekalahan terkejut bagi Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan dalam pilihan raya tempatan mungkin memberikan pandangan awal bagi pilihan raya umum akan datang, tetapi kesannya dalam jangka pendek kemungkinan akan kekal minimal, menurut pakar.

“Saya fikir dalam jangka pendek, tiada perubahan di Turki kerana pilihan raya ini bukan tentang kerajaan, ia adalah tentang kerajaan tempatan,” kata Asli Aydintasbas, felo senior dasar berkaitan di Majlis Eropah bagi Hubungan Luar, kepada Digital.

“Kerajaan masih dibenarkan mentadbir negara, tetapi sebenarnya anda dapat melihat kemunculan datuk bandar Istanbul, datang daripada parti sekular dalam perlumbaan yang sangat dirasakan seperti perlumbaan antara Erdoğan dan datuk bandar, yang bermakna anda mungkin melihatnya bertanding menentang Erdoğan dalam pilihan raya umum akan datang,” tambahnya.

Parti Rakyat Republikan (CHP) memenangi perbandaran di hampir separuh daripada 81 wilayah Turki, dengan pemimpin parti dan Datuk Bandar Istanbul Ekrem Imamoglu memenangi pilihan semula dengan margin yang besar. Datuk Bandar Ankara Mansur Yavas, calon CHP juga memenangi pilihan semula dengan kelebihan 25 mata ke atas pesaingnya.

Sokongan 37% di peringkat kebangsaan yang diperolehi CHP adalah jumlah terbesar mereka menentang Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) Erdoğan sejak beliau berkuasa dua dekad lalu, mengatasi sokongan AKP sebanyak 36% untuk kali pertama. Beliau telah menguasai perbandaran bandaraya terbesar negara tetapi gagal membuat sebarang kesan apabila inflasi dan kesukaran ekonomi terus menimpa negara.

“Saya menjangkakan pembangkang akan menang di Istanbul dan Ankara, pastinya, atas beberapa sebab, dan prestasi baik datuk bandar pembangkang semasa, tetapi apa yang saya tidak jangkakan dan pastinya tiada orang yang menjangkakan adalah jenis tsunami yang ini: Kejayaan besar-besaran menyokong pembangkang, yang [telah] melepasi sokongan AKP Erdoğan untuk kali pertama,” kata Aydintasbas.

“Anda dapat melihat kemunculan seorang politik pembangkang yang lebih muda, lebih berenergi, sekular, dan keseluruhan skena itu mengingatkan kepada kenaikan Erdoğan: landskap politik yang berbeza, tradisi politik yang berbeza,” beliau menerangkan. “Tetapi yang pasti ialah Istanbul begitu penting dan bandaraya yang sangat besar sehingga jika anda menang di Istanbul, ia bermakna anda mempunyai peluang yang baik dalam politik kebangsaan.”

Keputusan pilihan raya ini memecahkan kelihatan kerajaan Erdoğan dan AKP terhadap negara, dan isu-isu yang muncul sepanjang wabak COVID-19 nampaknya mengikis kedudukan kuat itu lagi, membuat ramai percaya Erdoğan akan kalah dalam pilihan raya umum 2023.

Sebaliknya, Erdoğan mendahului dalam pilihan raya presiden dengan 52% undian berbanding 48% untuk pesaingnya, Kemal Kılıçdaroğlu, bekas pemimpin CHP. Erdoğan mengisytiharkan bahawa “satu-satunya pemenang hari ini ialah Turki.”

“Pastinya dari perspektif sosiologi, ini adalah yang baru kerana selama ini, pembangkang Turki hanya mampu memperoleh undian profesional bandar yang bersifat sekular… mereka yang mahukan gaya hidup moden, gaya hidup yang berwesten dan tidak dapat mencapai persetujuan di dalam masjid-masjid besar di bandar atau di luar bandar,” kata Aydintasbas. “Kini anda dapat melihatnya di bandaraya besar.”

“Turki merupakan negara yang sangat berbandaraya di bandaraya besar, perbezaan sekular berbanding agama besar tidak lagi begitu relevan,” beliau meneruskan. “Anda mendapati penyokong konservatif dan Kurd dari bandaraya besar mengundi pembangkang, dan saya fikir ini sangat penting, dan… orang dari asas penyokong Erdoğan yang untuk pelbagai sebab, termasuklah pengurusan ekonomi yang lemah, memutuskan untuk memberi pembangkang cubaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.