Enam wartawan Rusia telah ditahan oleh pihak berwenang, termasuk yang meliput Navalny

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa di Rusia telah menahan enam wartawan di seluruh negara pada bulan ini, termasuk seorang wartawan yang mengulas perbicaraan pemimpin pembangkang Rusia Alexei Navalny selama beberapa tahun, kata organisasi kebebasan media Reporters Without Borders pada Khamis.

Antonina Favorskaya telah ditahan dan dituduh oleh pihak berkuasa Rusia mengambil bahagian dalam “organisasi ekstremis” dengan memaparkan platform media sosial Yayasan Anti-Rasuah Navalny, kata kumpulan hak asasi manusia Rusia OVD-Info.

Favorskaya mengulas perbicaraan mahkamah Navalny selama bertahun-tahun dan merakam video terakhir Navalny sebelum beliau meninggal dunia di penjara kutub pada bulan Februari. Beliau adalah salah seorang wartawan Rusia yang menjadi sasaran pihak berkuasa sebagai sebahagian daripada serbuan menyeluruh terhadap pembangkang di Rusia yang bertujuan menentang tokoh pembangkang, wartawan, aktivis dan ahli komuniti LGBT.

Dua wartawan lain, Alexandra Astakhova dan Anastasia Musatova, juga ditahan sementara selepas mereka datang untuk bertemu Favorskaya di pusat tahanan di mana beliau ditahan, kata Reporters Without Borders, menambah rumah mereka diserbu dan peralatan dirampas.

Ekaterina Anikievich, dari laman berita Rusia SOTAvision, dan Konstantin Yarov dari RusNews, juga ditahan oleh polis ketika mengulas pencarian rumah Favorskaya. Yarov telah dipukul oleh polis, dicadangkan dengan keganasan seksual dan dibawa ke hospital, kata Reporters Without Borders.

Di Ufa, 1,300 kilometer (kira-kira 800 batu) timur Moscow, pihak berkuasa Rusia menahan Olga Komleva, seorang wartawan untuk RusNews, pada Rabu. Mereka juga menuduhnya ekstremisme dan penglibatan dengan Navalny dan organisasinya, kata Reporters Without Borders.

OVD-Info berkata Favorskaya pada mulanya ditahan pada 17 Mac selepas meletakkan bunga di kubur Navalny, beliau menghabiskan 10 hari di penjara selepas dituduh tidak taat kepada polis, tetapi apabila tempoh penahanan itu berakhir, pihak berkuasa menuduhnya lagi dan mengarahkannya hadir pada hari Jumaat di Mahkamah Daerah Basmanny di Moscow, kata OVD-Info.

Yayasan Anti-Rasuah Navalny telah ditetapkan sebagai organisasi ekstremis oleh pihak berkuasa Rusia, yang bermakna orang yang berkaitan dengannya berhadapan dengan hukuman penjara jika terus terlibat dalam kerja-kerjanya.

Kira Yarmysh, jurucakap Navalny berkata Favorskaya tidak menerbitkan apa-apa di platform Yayasan itu dan menyarankan pihak berkuasa Rusia menargetkannya kerana beliau melakukan tugasnya sebagai wartawan.

“Kegelapan apa,” tulis Yarmysh di X, bekas Twitter.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.