Doktor Perancis dilabel rasis, cadang vaksin diuji di Afrika

Bintang bola sepak Didier Drogba membalas komen tersebut dengan menegaskan bahawa Afrika bukan sebuah makmal ujian dalam satu tweet. Foto – Twitter @didierdrogba

DUA doktor warga Perancis dituduh bersifat rasis apabila mencadangkan agar vaksin COVID-19 diuji pada manusia di Afrika.

Komen itu dibuat pada Rabu dalam siaran televisyen tempatan LCI ketika membincangkan tentang proses percubaan vaksin COVID-19 yang bakal dimulakan di Eropah dan Australia dengan menggunakan vaksin BCG tuberkulosis.

Bagaimanapun, salah seorang doktor tersebut, Jean-Paul Mira yang merupakan ketua unit rawatan rapi di hospital Cochin, Paris telah tampil memohon maaf atas komen tersebut.

Mira turut disertai oleh Camille Locht, pengarah kajian di Inserm, Institut Kesihatan Kebangsaan Perancis.

Kata Mira dalam siaran tersebut: “Jika saya boleh bersifat provokatif, bukankah wajar kami menjalankan kajian ini di Afrika, di mana mereka tiada topeng muka, rawatan atau rawatan intensif, seperti mana yang dilakukan untuk kajian AIDS atau ke atas GRO?”

“Kami boleh cuba kerana kami tahu mereka amat terdedah dan juga tidak melindungi diri sendiri,” kata Mira.

Locht turut bersetuju: “Betul. Kami dalam proses untuk memikirkan kajian yang selaras di Afrika, bukan untuk elak menjalankan kajian yang sama di Eropah dan Australia.”

Susulan itu, komen-komen berkenaan dikecam di media sosial.

Tegas bekas bintang bola sepak Didier Drogba menerusi Twitter, “Afrika bukan sebuah makmal ujian. Saya tolak sekeras-kerasnya dakwaan itu yang tidak benar dan berunsurkan perkauman.”

Pemain bola sepak Senegal Demba Ba turut membidas kenyataan doktor itu yang menyifatkan sifat angkuh masyarakat kulit putih di negara Barat.

Dalam satu kenyataan pada Jumaat, rangkaian hospital di Paris memetik kata Mira yang kesal atas komen berkenaan.

“Saya ingin kemukakan segala permohonan maaf kepada mereka yang gusar, kecewa dan terhina dengan komen yang saya buat tanpa memikirkannya dahulu,” kata Mira.