COVID-19: Tujuh wilayah di Jepun diisytihar darurat

Abe Shinzo menegaskan pengisytiharan darurat adalah bagi melaksanakan langkah yang lebih ketat untuk mengekang penularan wabak COVID-19 di Jepun. – Gambar REUTERS

TUJUH wilayah di Jepun diisytihar darurat susulan peningkatan kes jangkitan COVID-19 di negara itu.

Perdana Menterinya, Abe Shinzo menguumkan, pengisytiharan tersebut adalah bagi melaksanakan langkah yang lebih ketat untuk mengekang penularan wabak tersebut di negara itu.

"Memandangkan situasi kini bertambah buruk sehingga menjejaskan kehidupan rakyat dan ekonomi di negara ini, saya mengisytiharkan darurat," katanya.

Memetik laporan AFP, pengisytiharan tersebut membenarkan kerajaan di tujuh wilayah termasuk Tokyo untuk mendesak orang ramai duduk di rumah dan menutup perniagaan mereka sehingga 6 Mei ini.

Tujuh wilayah itu adalah di Tokyo, Chiba, Kanagawa, Saitama, Osaka, Hyogo dan Fukuoka.

Bagaimanapun, beberapa pasar raya dan beberapa kedai sektor utama akan terus beroperasi tanpa sebarang penalti atau denda dikenakan.

"Walaupun saya sudah isytihar darurat, tetapi ia tidak bermakna pelaksanaan darurat ini seperti di luar negara.

"Kami akan terus cuba memutuskan rantaian jangkitan wabak ini tetapi dalam masa sama akan memastikan ekonomi negara dan sektor utama seperti pekhidmatan awam akan tersebut beroperasi," jelasnya.

BACA: COVID-19: Jepun bakal isytihar darurat, langkah ketat buat zon terjejas teruk

BACA: COVID-19: Jepun bakal isytihar darurat di tujuh wilayah

Pada masa sama, Abe turut mengumumkan pakej rangsangan ekonomi berjumlah 108 trilion yen atau AS$1 trilion bagi mengurangkan impak ekonomi yang dirasai penduduk Jepun.

Aliran tunai kepada isi rumah yang memerlukan serta sokongan kewangan untuk melindungi perusahaan serta pekerjaan turut disertakan.

Jepun berdepan tekanan untuk melaksanan perintah itu menyusul selepas peningkatan kes positif COVID-19 meningkat secara mendadak sejak Ahad lalu.