COVID-19: Misteri penularan dan kematian virus korona rendah di India

Pakar kesihatan mahu kajian untuk memahami mengapa kadar penularan dan kematian COVID-19 rendah di India berbanding negara lain.

KOMUNITI kesihatan umum dunia mahu usaha dipergiat bagi mencari sebab kadar kematian akibat COVID-19 di India jauh lebih rendah dari negara lain.

Hampir dua bulan selepas kes pertama, India hanya mencatatkan 27,000 kes positif dan 800 kematian – bagi sebuah negara yang berpenduduk 1.34 bilion.

Para doktor dan pakar kesihatan menyifatkan perintah kunci pintu (lockdown) yang ketat selama empat minggu berkemungkinan satu faktor yang berjaya membuahkan hasil.

Tidak kurang juga yang membuat andaian bahawa demografi penduduk yang lebih ramai dalam kalangan warga muda sebagai faktor penting. Ini kerana warga yang lebih tua – 70 tahun ke atas yang lebih tinggi berkemungkinan meninggal dunia apabila dijangkiti virus korona.

Menurut BBC, salah satu cara memahami kadar kematian pandemik COVID-19 ialah mengambil kira berapa tempoh hari; dan kematian yang meningkat dua kali ganda.

Di India, kadar kematian meningkat dua kali ganda dalam masa sembilan hari – 825 kematian pada 25 April berbanding separuh jumlah ini pada 16 April – berbanding jarak dua atau tiga hari sahaja bagi New York.

Ada juga andaian virus korona yang melanda India tidak sama kuasa ‘bisa’ penularannya dengan virus korona yang melanda dunia.

Namun, kedua-dua andaian ini tidak mempunyai asas atau bukti kerana pakar perubatan yang merupakan barisan hadapan dalam kes penularan ini menganggap virus korona tetap sama, mudah tersebar.

Pakar kesihatan umum dan onkologi India-Amerika, Siddharta Mukherjee, percaya misteri ini dapat dirungkai jika jumlah saringan dipertingkat. Katanya, saringan perlu melibatkan ujian gejala (diagnosis) dan juga ujian antibodi bagi mengenal pasti siapa dalam kalangan pesakit pernah dijangkiti tetapi sembuh.

Persoalan juga timbul sama ada India gagal mengesan kesemua kematian akibat COVID-19.

Kebanyakan negara sememangnya secara tidak sengaja melaporkan jumlah kematian yang lebih rendah dari angka sebenar.

Kajian data dari 12 negara oleh akhbar New York Times mendapati pada bulan Mac terdapat sekurang-kurangnya 40,000 lagi kematian pada waktu pandemik melanda berbanding jumlah yang didedahkan pihak berkenaan.

Akhbar Financial Times pula membuat andaian, berdasarkan kajian di 14 negara, kadar kematian COVID-19 mungkin 60 peratus lebih tinggi.

Masalah pengumpulan perangkaan timbul di India kerana hampir 80 peratus kematian di India berlaku di rumah.

Data dari jumlah mayat yang diurus secara pembakaran turut tercicir kerana banyak acara berjalan secara persendirian tanpa hebahan luas oleh ahli keluarga sendiri.

Namun pada masa yang sama, Presiden Badan Kesihatan Umum India K Srinath Reddy memberitahu BBC, tiada peningkatan jumlah kematian di hospital. Beliau menambah, sebarang peningkatan kadar kematian yang tidak dilaporkan di rumah turut akan menarik perhatian umum.

Sebagai kelaziman, 10 juta kematian dicatat di India setiap tahun dan kerajaan sendiri mengaku hanya 22 peratus daripada jumlah ini disahkan oleh pihak hospital.

Di negara dengan ramai warganya yang mempunyai pertalian etnik dari Selatan India, timbul persoalan mengapa mereka seolah-olah kurang terkesan dengan penularan COVID-19.

Oleh kerana statistik kes dan kematian tidak mendedahkan butiran peribadi, pemerhati hanya mampu membuat rumusan tentang kaum mana yang kurang terdedah kepada COVID-19.

Walaupun usaha mencari vaksin mendapat perhatian luas, mungkin perlu juga dikaji mengapa golongan ini agak 'kebal' dengan penularan COVID-19.

Jawapannya mungkin ada di India.