COVID-19: China tolak desakan siasat punca koronavirus

Makmal penyelidikan virus di Wuhan ini didakwa menjadi penyebab koronavirus SARS-CoV-2 punca menyakit COVID-19. -Gambar fail

BEIJING: China membantah sebarang cadangan untuk melancarkan siasatan antarabangsa berhubung punca koronavirus SARS CoV-2.

Beijing bertegas tidak akan tunduk kepada desakan hanya semata-mata anggapan rasa bersalah.

China berulang kali menolak dakwaan yang dikemukakan Amerika Syarikat (AS) bahawa koronavirus itu berasal dari sebuah makmal di Wuhan.

"Kami membantah desakan ahli politik di Amerika Syarikat yang mahu siasatan dilancarkan hanya atas tanggapan China bersalah demi kepentingan politik mereka.

"Kami membantah epidemik ini digunakan untuk manipulasi politik kerana amalan ini bercanggah dengan kajian saintifik dan akan menggangu kerjasama anti-epidemik global."

Kenyataan China itu dibuat ketika AS kekal dengan pendirian bahawa COVID-19 berasal dari makmal di China.

"Kita tidak pasti sama ada ia berasal daripada makmal atau tempat lain.

"Hanya satu cara mudah boleh mencari jawapan ini — ketelusan, keterbukaan — perkara-perkara yang dilakukan apabila kita mahu menjadi penyelesai pandemik global, apabila mereka mahu menjadi sebahagian daripada perkara yang menjamin keselamatan manusia dan memastikan ekonomi kembali beroperasi.

Presiden Donald Trump dan Setiausaha Negara Mike Pompeo mengulangi dakwaan bahawa koronavirus yang kini melanda di seluruh dunia berasal dari sebuah makmal virus di Wuhan, China.

Dakwaan itu bagaimanapun tidak disertakan sebarang bukti.