Beijing menghantar penyiasat ke Pakistan untuk siasat pengeboman yang membunuh 5 warga negara China

(SeaPRwire) –   Sebuah pasukan penyiasat China tiba pada Jumaat untuk menyertai siasatan ke dalam serangan bunuh diri yang membunuh lima warganegara China awal minggu ini, pegawai-pegawai berkata, ketika Pakistan teruskan siasatannya sendiri ke atas serangan itu.

Jurutera dan pekerja China yang terbunuh itu sedang dalam perjalanan pada Selasa ke Empangan Dasu, projek tenaga hidro terbesar di barat laut Pakistan, apabila seorang pengebom bunuh diri menghentamkan kereta berbahan letupannya ke dalam kenderaan mereka.

Seorang pemandu Pakistan juga terbunuh dalam serangan Selasa di Shangla, sebuah daerah di wilayah Khyber Pakhtunkhwa. Beijing mengutuk serangan itu dan meminta Pakistan menjalankan siasatan terperinci dan memastikan perlindungan beribu-ribu warganegaranya yang bekerja pada .

Menurut kenyataan kerajaan, Menteri Dalam Negeri Mohsin Naqvi pada Jumaat memberitahu penyiasat China mengenai siasatan Pakistan ke atas serangan itu.

Dua hari sebelumnya, pegawai Pakistan berkongsi dengan penemuan awal siasatan mereka ke atas serangan itu, yang sehingga kini tiada kumpulan yang mengaku bertanggungjawab.

Pekerja China yang bekerja pada projek berkaitan CPEC pernah menjadi sasaran di Pakistan dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada Julai 2021, sekurang-kurangnya 13 orang, termasuk sembilan warganegara China, terbunuh apabila seorang pengebom bunuh diri meletupkan bahan letupan dalam keretanya berhampiran bas yang membawa jurutera dan pekerja China serta Pakistan, menyebabkan syarikat China menangguhkan kerja buat sementara waktu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.