Apa Yang Perlu Diketahui Tentang Perbincangan Yang Dipandu China Untuk Mengakhiri Perang Di Gaza

CHINA-PALESTINIAN-ISRAEL-CONFLICT-DIPLOMACY

(SeaPRwire) –   Sebuah delegasi pegawai Arab dan Muslim telah di Gaza selepas tiba di Beijing Isnin dan disambut oleh Menteri Luar Negeri China, Wang Yi.

Rakan sejawatnya dari Arab Saudi, Mesir, Jordan, Pihak Berkuasa Palestin, serta Indonesia dan setiausaha agung Pertubuhan Kerjasama Islam, telah memulakan lawatan ke ibu negara dunia dengan tujuan mengakhiri serangan Israel ke atas Gaza.

Lawatan pertama ke China dilihat sebagai usaha Beijing untuk meningkatkan peranan antarabangsa dan datang beberapa bulan selepas mengantara perdamaian yang menyaksikan menubuhkan semula hubungan.

“China adalah kawan dan saudara yang baik kepada negara-negara Arab dan Islam,” kata Wang pada Isnin. “Kami sentiasa menjamin hak dan kepentingan sah negara-negara Arab (dan) Islam dan sentiasa menyokong secara tegas perjuangan adil rakyat Palestin.”

Selepas serangan Hamas pada 7 Oktober, yang mengorbankan 1,200 orang, Israel membalas dengan serangan udara dan serangan darat yang mengorbankan sekurang-kurangnya orang, beribu-ribu daripadanya kanak-kanak. Jalur Gaza menjadi rumah kepada kira-kira 2.2 juta orang, dengan sekurang-kurangnya 1.4 juta kini disebabkan peperangan.

“Kami di sini untuk menghantar isyarat jelas: bahawa kita perlu segera menghentikan pertarungan dan pembunuhan, kita perlu segera menghantar bekalan kemanusiaan ke Gaza,” kata Menteri Luar Negeri Arab Saudi, Pangeran Faisal bin Farhan Al Saud. Beliau menekankan keperluan mobilisasi antarabangsa dan menambah bahawa resolusi Majlis Keselamatan PBB pada 15 November yang memanggil untuk rehat kemanusiaan yang dilanjutkan di Gaza dihargai tetapi tidak mencukupi.

Duta Israel ke China, Irit Ben-Abba, berkata Isnin bahawa Israel membenarkan bantuan kemanusiaan perlu masuk ke Gaza tetapi “menekan Israel dalam hal ini adalah bermotif politik dan tidak menguntungkan bantuan kemanusiaan yang diperlukan.”

Perjumpaan itu datang sembilan hari selepas Kemuncak Arab-Islam diadakan di Riyadh, Arab Saudi yang mengumpulkan ahli Liga Arab dan Pertubuhan Kerjasama Islam. Semasa kemuncak itu, pemimpin menyeru Mahkamah Jenayah Antarabangsa untuk menyiasat “jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan yang Israel lakukan” di wilayah Palestin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)