Ahli Parlimen Perancis mengundi untuk mengutuk pembunuhan beramai-ramai penunjuk perasaan Algeria 1961

(SeaPRwire) –   pada hari Khamis mengutuk serangan polis teruk 1961 terhadap penunjuk perasaan Algeria di Paris sebagai “penindasan berdarah dan pembunuhan,” menandakan lagi langkah negara itu mengakui pembunuhan beramai-ramai yang pihak berkuasa cuba tutup selama dekad.

Majlis Rendah, dewan rendah parlimen, mengundi 67-11 memihak kepada resolusi tidak mengikat yang mengutuk kekejaman polis yang berlaku pada 17 Oktober 1961. Resolusi itu juga meminta supaya Perancis menetapkan hari peringatan kebangsaan.

Kira-kira 12,000 Algeria telah ditangkap dalam serangan balas dan puluhan terbunuh, “mayat mereka dilemparkan ke Sungai Seine,” mengakui Presiden Emmanuel Macron pada 2021 pada ulang tahun ke-60 pembunuhan beramai-ramai itu.

Sejarawan mengatakan sekurang-kurangnya 120 penunjuk perasaan mati, sesetengah ditembak dan sesetengah tenggelam, kata pejabat Macron ketika itu.

Penunjuk perasaan pada 1961 menjawab panggilan untuk demonstrasi aman oleh cawangan Perancis Barisan Pembebasan Nasional, atau FLN, yang berjuang untuk kemerdekaan Algeria, terhadap perintah malam diskriminasi yang menargetkan Algeria di kawasan Paris.

Algeria berada di bawah pemerintahan Perancis selama 132 tahun sehingga kemerdekaannya pada 1962.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.