Agensi Perikanan Jepun mencari untuk membenarkan tangkapan komersial paus sirip, menimbulkan kebimbangan pemuliharaan

(SeaPRwire) –   pada Khamis mencadangkan satu pelan untuk membenarkan menangkap ikan paus sirip selain tiga spesies paus lebih kecil yang kini dibenarkan di bawah penangkapan paus komersial Jepun berhampiran pantainya.

Cadangan itu datang lima tahun selepas Jepun menyambung semula penangkapan paus komersial dalam zon ekonomi eksklusifnya selepas menarik diri daripada Suruhanjaya Penangkapan Paus Antarabangsa pada Julai 2019. Ia menamatkan 30 tahun apa yang dipanggil Jepun sebagai “penangkapan paus penyelidikan” yang dikritik oleh pencinta alam kerana menutup untuk memburu komersial yang dilarang oleh IWC pada 1988.

Setiausaha Kabinet Kanan Yoshimasa Hayashi, daerah pilihan raya yang secara tradisinya dikenali untuk penangkapan paus, berkata kerajaannya menyokong penggunaan lestari paus sebagai sebahagian daripada budaya makanan tradisional Jepun dan merancang untuk mempromosikan industri itu.

“Paus adalah sumber makanan yang penting dan kami percaya mereka seharusnya digunakan secara lestari seperti mana-mana sumber laut lain, berdasarkan bukti saintifik,” kata Hayashi kepada wartawan. “Ia juga penting untuk mewarisi budaya makanan tradisional Jepun.”

Agensi Perikanan berkata pada Khamis ia telah memulakan proses komen awam terhadap cadangan pindaan kepada pelan kawalannya sumber marin. Proses komen awam berakhir pada 5 Jun, dan agensi berharap untuk mendapatkan pelan diluluskan dalam mesyuarat ulasan berikutnya pada pertengahan Jun, pegawai-pegawai berkata.

Agensi memutuskan untuk mencadangkan menambah ke dalam senarai tangkapan yang dibenarkan selepas keputusan tinjauan stok mengesahkan pemulihan yang mencukupi populasi paus sirip di Pasifik Utara, pegawai-pegawai berkata.

Pelan itu tidak bertujuan untuk meningkatkan bekalan daging paus dan penangkap paus yang menangkap paus sirip tidak semestinya perlu memenuhi kuota, seorang pegawai agensi berkata atas syarat anonimiti kerana sensitiviti isu itu.

Untuk tahun ini, agensi telah menetapkan kuota tangkapan gabungan 379 untuk tiga spesies paus lain.

Industri penangkapan paus komersial dalam ZEE Jepun tahun lalu menangkap 294 paus minke, Bryde dan sei, kurang daripada 80% kuota dan kurang daripada bilangan yang pernah diburu di Antartika dan di bawah program penyelidikan.

Penangkapan paus Jepun lama menjadi sumber kontroversi dan serangan daripada pencinta alam, tetapi protes anti-penangkapan paus sebahagian besarnya mereda sejak Jepun menamatkan pemburuan penyelidikan Antartikanya yang sangat dikritik pada 2019 dan kembali ke penangkapan paus komersial terhad ke pantai Jepun. Penyelidikan paus Jepun di luar ZEE-nya terhad ke tinjauan tidak membunuh.

Penggunaan daging paus di Jepun adalah sumber protein mampu dilaksana semasa tahun-tahun kelaparan Jepun selepas Perang Dunia II, dengan penggunaan tahunan mencapai lebih daripada 230,000 tan pada awal 1960-an. Daging paus dengan cepat digantikan oleh daging lain dan bekalan sejak itu jatuh ke kira-kira 2,000 tan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menunjukkan statistik Agensi Perikanan.

Pegawai penangkapan paus mahu meningkatkan itu ke kira-kira 5,000 tan untuk mengekalkan industri berenang sebagai ia mula mempromosikan penggunaan daging paus. Pengendali penangkapan paus Kyodo Senpaku Co. tahun lalu melancarkan mesin jualan daging paus. Syarikat itu juga melengkapkan pembinaan kapal ibu barunya $48 juta Kangei Maru, sebagai pengendali itu berjanji untuk menggunakannya untuk penangkapan paus komersial lestari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.