Australia dan Tuvalu perjanjian keselamatan baru menjelaskan ‘kuasa veto’ terhadap perjanjian pertahanan dengan negara lain

(SeaPRwire) –   Australia dan Tuvalu telah menandatangani perjanjian keselamatan baru pada hari Khamis selepas kritikan bahawa perjanjian terdahulu telah memberikan kuasa veto kepada Australia terhadap sebarang perjanjian lain yang negara pulau kecil Pasifik Selatan itu tandatangani dengan negara ketiga, seperti China.

Perdana Menteri Tuvalu Feleti Teo dan Menteri Luar Negeri Australia Penny Wong bersetuju dengan memorandum pemahaman baru yang menangani kebimbangan kedaulatan kerajaan Teo, yang dipilih pada bulan Januari.

“Ia agak penting, jaminan keselamatan yang ditawarkan oleh perjanjian ini adalah sesuatu yang unik,” kata Teo dalam sidang akhbar bersama di negara kecilnya yang berpenduduk kira-kira 11,500 orang itu.

Pengganti Teo, Kausea Natano, telah menandatangani perjanjian perjanjian penting pada November tahun lalu yang menawarkan peluang kepada rakyat Tuvalu untuk melarikan diri daripada kenaikan aras laut dan , sekumpulan atol rendah yang terletak kira-kira separuh jalan antara Australia dan Hawaii.

Australia akan memindahkan sehingga 280 rakyat Tuvalu setiap tahun di bawah perjanjian itu. Perjanjian itu juga melihat Australia membantu Tuvalu berikutan bencana alam besar, wabak dan agresif ketenteraan.

Perjanjian itu juga memberikan kuasa veto kepada Australia terhadap sebarang perjanjian keselamatan atau pertahanan yang ingin dibuat Tuvalu dengan mana-mana negara lain, termasuk China.

Meg Keen, pengarah Program Kepulauan Pasifik di Lowy Institute, sebuah pemikir tentera di Sydney mengenai dasar antarabangsa, berkata persetujuan baru ini tidak membawa sebarang perubahan substantif kepada perjanjian yang diumumkan tahun lalu.

Teo “yakin bahawa peruntukan yang berkaitan dengan penolakan perjanjian pihak ketiga tidak bertujuan untuk menjejaskan kedaulatan Tuvalu, tetapi sebaliknya untuk memastikan responsif/koordinasi dan interoperabiliti yang berkesan dalam masa krisis,” kata Keen dalam e-mel.

“Terdapat peruntukan, jika mana-mana pihak berasa pemahaman ini tidak dihormati, untuk menarik diri,” tambah Keen.

Australia pada hari Khamis mengumumkan pelaburan lebih $72 juta kepada projek keutamaan Tuvalu, termasuk $33 juta untuk mencipta kabel telekomunikasi laut pertama Tuvalu.

Perjanjian Tuvalu adalah sebahagian daripada usaha bersepadu Amerika Syarikat dan sekutunya untuk mengekang pengaruh China di Pasifik Selatan, terutamanya dalam bidang keselamatan.

Isu kempen pilihan raya Januari termasuk sama ada Tuvalu harus menukar kesetiaan diplomatiknya daripada Taiwan ke Beijing.

Teo memberitahu AP pada bulan Mac dalam wawancara media antarabangsa pertamanya sejak mengambil kuasa bahawa kerajaannya akan mengekalkan hubungan diplomatik dengan Taiwan yang berdaulat, yang dituntut oleh China sebagai wilayahnya sendiri.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.