Paten Malaysia Diberikan untuk Teknologi CAR-Gamma Delta T Cell Berlesen Allogeneik CytoMed Therapeutics

(SeaPRwire) –   Syarikat ini kini mempunyai hak eksklusif kepada paten Malaysia, AS dan China

SINGAPURA, 29 Januari 2024 — (NASDAQ: GDTC) (“CytoMed” atau “Syarikat”), sebuah syarikat biofarmaseutikal berpusat di Singapura yang memberi tumpuan kepada penggunaan teknologi eksklusifnya untuk membangunkan imunoterapi berbentuk sel baru berdasarkan penderma untuk rawatan pelbagai kanser, mengumumkan hari ini bahawa Suruhanjaya Harta Intelek Malaysia telah memberikan paten untuk teknologi sel T gamma delta dengan pembawa antigen kimerik (“sel T CAR-γδ”)nya, yang menyasarkan tumor pepejal dan hematologi.

Paten bertajuk “Sel T Gamma Delta dan Kaedah Mempertingkat Aktiviti Tumoricidal Yang Sama” (Nombor Paten: MY-200528-A) meliputi teknologi untuk pengembangan skala klinikal sel T γδ daripada jumlah darah periferi penderma yang kecil, serta pengubahsuaian sel T γδ yang diperkembangkan untuk memasukkan pembawa antigen kimerik (“CAR”) yang membolehkan sel-sel yang diubahsuai mengenal pasti pelbagai kanser, termasuk kanser pepejal dan hematologi. Syarikat memegang lesen eksklusif seluruh dunia untuk menggunakan paten ini mengikut Perjanjian Lesen bertarikh 1 Jun 2018, difailkan dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Pertukaran sebagai lampiran kepada pernyataan pendaftaran Borang F-1 (Nombor Fail: 333-268456) pada 30 Mac 2023.

“Dengan permulaan ujian klinik manusia pertama kami untuk sel T CAR-γδ di Singapura, kami gembira teknologi kami diberikan paten di Malaysia di mana kemudahan PIC/S GMP kami terletak,” kata Peter Choo, Pengerusi CytoMed. “Pemberian ini menambah kepelbagaian portfolio paten rawatan terget tumor kami, bersama-sama paten AS dan China berkenaan teknologi CAR T ini. Pemberian paten ini tepat pada masanya memandangkan Malaysia menarik lebih pembiak cipta bio perubatan di tengah-tengah populasi yang menjadi tua dan reputasi sebagai hab pelancongan perubatan.”

Teknologi sel T CAR-γδ CytoMed dibangunkan sebagai rawatan kanser ujian untuk menyasarkan ligand NKG2D, jenis antigen kanser yang terdedah kepada tekanan. Risiko kesan sampingan “pada sasaran-di luar kanser” mungkin dikurangkan dengan menyasarkan antigen yang terdedah kepada tekanan yang terutamanya diekspres pada sel kanser seperti ligand NKG2D. Sel T CAR-γδ alojenik untuk ujian klinikal akan dihasilkan daripada darah penderma dan akan diproses di kemudahan PIC/S GMP CytoMed yang sedia ada di Malaysia.

Portfolio paten Syarikat juga termasuk teknologi yang dilisen secara eksklusif yang meliputi teknologi sel iPSC (sel pluripoten terprogram) untuk menghasilkan sel T NK hibrid gamma delta sintetik baru (sel T NK γδ) untuk rawatan pelbagai jenis kanser. Paten untuk teknologi eksklusif ini telah diberikan di Jepun dan China, dan aset ini sedang dalam pembangunan praklinikal.

Sebagai maklumat terpisah, Syarikat telah pada 12 Januari 2024 mengemukakan fail master ubat kepada Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat dalam persiapan untuk permohonan ubat baru ujian untuk merawat malignansi hematologi dan pepejal menggunakan sel T γδ alojenik kami.

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan Syarikat, berita terkini, dan inisiatif berjalan, sila lawati www.cytomed.sg.

Tentang CytoMed Therapeutics Limited (CytoMed)

Ditubuhkan pada 2018, CytoMed dipisahkan daripada Agensi Sains, Teknologi dan Penyelidikan (A*STAR), agensi penyelidikan dan pembangunan utama sektor awam di Singapura. Ia adalah sebuah syarikat biofarmaseutikal yang memberi tumpuan kepada penggunaan teknologi berlesen eksklusifnya, iaitu sel T gamma delta dan sel T NK hibrid gamma delta berasaskan iPSC, untuk mencipta imunoterapi alojenik berasaskan sel baru untuk rawatan kanser manusia. Perkembangan teknologi baharu telah diilhamkan oleh kejayaan klinikal terkini rawatan CAR-T dalam merawat malignansi hematologi, serta had dan cabaran komersial semasa dalam mengaplikasikan prinsip CAR-T ke dalam rawatan tumor pepejal. Untuk maklumat lanjut, sila lawati dan ikuti kami di Twitter (“X”), di , dan .

Kenyataan Pandangan Masa Depan

Kenyataan media ini mengandungi kenyataan pandangan masa depan seperti yang ditakrifkan oleh Akta Pindaan Tuntutan Sivil Berkanun 1995. Kenyataan pandangan masa depan termasuk kenyataan mengenai rancangan, objektif, sasaran, strategi, peristiwa masa depan atau prestasi, dan andaian asas atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas. Apabila Syarikat menggunakan perkataan seperti “mungkin”, “akan”, “bertujuan”, “harus”, “percaya”, “menjangka”, “meramal”, “anggaran” atau ungkapan serupa yang tidak berkaitan semata-mata dengan perkara lampau, ia membuat kenyataan pandangan masa depan. Kenyataan pandangan masa depan bukanlah jaminan prestasi masa depan dan tertakluk kepada risiko dan ketidakpastian yang boleh menyebabkan keputusan sebenar Syarikat berbeza secara material daripada jangkaan yang dibincangkan dalam kenyataan pandangan masa depan. Risiko dan ketidakpastian ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, berikut: rancangan Syarikat untuk membangunkan dan memasarkan calon produknya; permulaan, masa, kemajuan dan keputusan kajian praklinikal dan klinikal semasa dan program R & D Syarikat; jangkaan Syarikat mengenai impak wabak COVID-19 semasa terhadap perniagaan, industri Syarikat dan ekonomi; anggaran Syarikat mengenai perbelanjaan, hasil pendapatan masa depan, keperluan modal dan keperluan pembiayaan tambahan; keupayaan Syarikat untuk dengan berjaya memperoleh atau memperoleh lesen calon produk tambahan atas syarat yang munasabah; dan keupayaan Syarikat untuk menubuhkan dan mengekalkan kolaborasi dan/atau memperoleh pembiayaan tambahan dan andaian asas atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas. Risiko dan ketidakpastian lain dibincangkan dalam laporan Syarikat yang difailkan dengan SEC, yang boleh dikaji di www.sec.gov. Syarikat tidak menanggung kewajipan untuk secara awam menyemak semula kenyataan pandangan masa depan untuk menggambarkan peristiwa atau keadaan selepas tarikh ini.

Hubungi :-

CytoMed Therapeutics

Perhatian: Puan Lynne Ng, Perunding Undang-undang

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.