Itali buka summit Afrika dengan rancangan untuk mengurangkan migrasi berbahaya – Eni

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Itali Giorgia Meloni membuka summit pemimpin Afrika pada Isnin bertujuan untuk menggambarkan rancangan pembangunan besar Itali untuk benua itu yang kerajaannya berharap akan mengurangkan, mempelbagaikan sumber tenaga dan membentuk hubungan baru antara Eropah dan Afrika.

Tetapi rancangan itu menerima sambutan sejuk dan berhati-hati pada mulanya, dengan Pengerusi Suruhanjaya Afrika Moussa Faki Mahamat memberitahu summit bahawa mereka sepatutnya dikonsultasi sebelum Itali melancarkan rancangannya.

“Kita perlu berpindah dari perkataan ke tindakan,” kata Faki, bekas perdana menteri Chad, kepada summit. “Kita tidak boleh gembira dengan janji yang tidak pernah dipenuhi.”

Dua puluh empat pemimpin Afrika, pegawai kanan Kesatuan Eropah dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan wakil daripada institusi pinjaman antarabangsa berada di Rom untuk summit, acara utama pertama presiden G7 Itali.

Itali, yang selama dekad telah menjadi pusat perdebatan migrasi di Eropah, telah mempromosikan rancangan pembangunannya sebagai cara untuk mencipta keadaan keselamatan dan ekonomi yang akan mencipta pekerjaan di Afrika dan menggalakkan pemuda mereka daripada membuat migrasi berbahaya merentasi Laut Mediterranean.

Dalam ucapan pembukaannya, Meloni menggariskan beberapa projek perintis di negara individu yang menurutnya akan membolehkan Afrika menjadi eksporter tenaga utama ke Eropah, untuk melepaskan ketergantungannya terhadap tenaga Rusia berikutan serangan Moscow ke atas Ukraine.

“Kami mahu melepaskan tenaga Afrika untuk menjamin generasi muda hak yang sehingga kini ditolak,” kata Meloni kepada summit dalam ucapan pembukaan. “Kerana di sini di Eropah kita banyak bercakap tentang hak untuk berhijrah, tetapi jarang bercakap tentang menjamin hak untuk tidak terpaksa berhijrah.”

Meloni, pemimpin kanan Itali pertama sejak akhir Perang Dunia Kedua, telah menjadikan mengurangkan migrasi sebagai keutamaan kerajaannya. Tetapi tahun pertamanya berkuasa menyaksikan peningkatan besar dalam bilangan orang yang tiba di pantai Itali, dengan kira-kira 160,000 tahun lepas.

Rancangan kerajaan, dinamakan sempena Enrico Mattei, pengasas syarikat minyak dan gas negara-negara yang dikawal negara Eni, berusaha meluaskan kerjasama dengan Afrika di luar tenaga tetapi dengan cara yang tidak menindas. Rancangan itu melibatkan projek perintis dalam bidang seperti pendidikan, kesihatan, air, sanitasi, pertanian dan infrastruktur.

“Ini adalah kerjasama sederajat, jauh dari sebarang nafsu penindasan tetapi juga jauh dari sikap amal yang jarang sepadan dengan potensi pembangunannya yang luar biasa,” kata Meloni kepada pemimpin.

Itali, yang di bawah fasisme merupakan kuasa kolonial di Afrika Utara, sebelum ini menganjurkan pertemuan peringkat menteri Afrika. Tetapi summit Isnin – diadakan di Senat Itali untuk menunjukkan komitmen semua institusi awam Itali terhadap projek itu – menandakan kali pertama di peringkat ketua negara atau kerajaan.

Summit itu termasuk pembentangan oleh menteri Itali menggariskan pelbagai aspek rancangan itu. Jamuan makan malam diraikan oleh Presiden Itali Sergio Mattarella diadakan pada malam Ahad.

Semasa summit bermula, hijau Itali dan merancang lawan konferensi di dewan rendah parlimen negara itu untuk mengkritik Rancangan Mattei sebagai “kotak kosong” neokolonial yang cuba sekali lagi mengeksploitasi sumber semula jadi Afrika.

Bersama Rancangan Mattei, kerajaan Meloni telah mengadakan perjanjian kontroversi dengan negara individu untuk cuba mengurangkan beban migrasi di Itali. Perjanjian yang disokong EU dengan Tunisia bertujuan mengurangkan keberangkatan melalui projek pembangunan ekonomi dan peluang migrasi sah, manakala perjanjian dwihurai dengan Albania menyeru penciptaan pusat di Albania untuk memproses permohonan pemberian suaka kepada migran yang diselamatkan di laut dan ditujukan ke Itali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.