Medigene hantar proses pengeluaran terapi TCR-T sel punca tinggi 6 hari yang dipermudahkan

(SeaPRwire) –   Planegg/Martinsried, April 25, 2024. (Medigene atau “Syarikat”, FSE: MDG1, Standard Utama), syarikat platform imunoterapi onkologi yang memberi tumpuan kepada penemuan dan pembangunan imunoterapi sel T untuk tumor pepejal, hari ini membentangkan gambaran menyeluruh tentang calon utamanya MDG1015, terapi sel T reseptor sel T (TCR-T) generasi ketiga pertama di dunia, di Persidangan Tahunan Imunoterapi Onkologi CHI ke-8 dari 23-25 April 2024, di London.

Tajuk pembentangan ialah “MDG1015: Terapi TCR-T Generasi Ketiga Yang Mengandungi Protein Switch Kostimulatori PD1-41BB, Memajukan Ke Klinikal” dan boleh didapati di laman web Medigene:

Menyasarkan tumor yang mengekspresikan antigen kanser-ujian (CTA) menunjukkan manfaat klinikal yang memberangsangkan. Walau bagaimanapun, meningkatkan keberkesanan, keselamatan, dan memastikan tindak balas berterusan adalah bidang yang perlu dipertingkatkan. Medigene menangani cabaran ini dengan pendekatan menyeluruh, yang bermula dengan pembangunan TCR kelas terbaik yang berpotensi, 3S (sensitif, spesifik dan selamat). Seterusnya, TCR 3S dipertingkatkan dengan protein switch kostimulatori PD1-41BB eksklusif Syarikat pada sel TCR-T yang dijana. Akhirnya, Medigene menjana produk ubat (DP) yang disesuaikan dengan teliti.

“Di Medigene, pendekatan inovatif kami tidak sahaja mempertingkatkan fungsi sel TCR-T dengan menggabungkan TCR 3S kami dengan protein switch kostimulatori PD1-41BB tetapi juga memberi penekanan yang besar kepada proses pembuatan DP. Proses ini adalah penting untuk menghasilkan terapi TCR-T yang berkesan, selamat dan berkekalan,” ujar Kirsty Crame, MD, VP Strategi Klinikal & Pembangunan. “Dengan fokus kami kepada komposisi DP, kami berhasrat untuk mengurangkan masa yang diperlukan untuk menghasilkan DP ex-vivo dan dengan itu mengurangkan jangka masa keseluruhan dari vena ke vena bagi pesakit, sambil mengekalkan piawaian tertinggi keselamatan, keberkesanan dan keberterusan.”

Medigene telah membangunkan proses penghasilan 6 hari yang disingkatkan yang memberi tumpuan kepada pengayaan sel T CD8+ serentak mengekalkan tahap kestemselan yang tinggi. Ini membolehkan penciptaan DP yang sangat berkesan, memandangkan bidang ini telah menunjukkan bahawa DP yang lebih stem-seperti menunjukkan potensi dan keberterusan tindak balas yang lebih besar. Penyertaan protein CSP PD1-41BB menghapuskan keperluan untuk sel T CD4+ dalam DP, kerana sel T CD8+ diberdayakan untuk menghasilkan sitokina sokongan secara autonomi.

Pelbagai kajian in vitro untuk MDG1015 telah dengan jelas menunjukkan tindak balas imun anti-tumor yang dipertingkatkan untuk MDG1015 berbanding dengan TCR tanpa CSP. Peningkatan ini dibuktikan melalui peningkatan proliferasi sel TCR-T dan peningkatan yang ketara pelepasan Interferon γ (IFNγ), yang berfungsi sebagai petunjuk yang boleh dipercayai untuk fungsi sel TCR-T yang lebih unggul. Selain itu, MDG1015 menunjukkan polifungsi yang tinggi dan jelas keberterusan kesan, dengan pemusnahan sel kanser yang cepat dan berterusan sebaik beberapa kali cabaran berulang sel CTA / PD-L1 positif.

Kelulusan IND/CTA untuk MDG1015 dijangka pada separuh kedua 2024. Indikasi klinikal untuk MDG1015 terutamanya dipilih berdasarkan keperluan perubatan yang tinggi, ekspresi antigen sasaran dan/atau PD-L1. Ini membawa kepada pemilihan kanser perut, kanser ovari, liposarkoma myxoid/sel bulat, dan sarkoma sinovial sebagai fokus kawasan klinikal untuk penilaian awal.

— akhir rilis akhbar —

Tentang Medigene AG

Medigene AG (FSE: MDG1) ialah syarikat platform imunoterapi onkologi yang komited kepada pembangunan terapi sel T yang berbeza untuk rawatan tumor pepejal. Platform End-to-Endnya dibina berdasarkan beberapa teknologi eksklusif dan eksklusif yang membolehkannya menjana reseptor sel T optimal terhadap antigen kanser-ujian dan neoantigen, mempersenjatai dan mempertingkatkan sel TCR-T ini untuk mencipta terapi TCR-T terbaik dalam kelasnya, dan mengoptimumkan komposisi produk ubat untuk keselamatan, keberkesanan dan keberterusan. Platform End-to-End menyediakan calon produk untuk portfolio terapinya sendiri dan perkongsian.

Tentang Program MDG1015 Medigene

MDG1015 ialah terapi sel T reseptor terjana (TCR-T) generasi ketiga pertama yang menyasarkan NY-ESO-1 / LAGE-1a, antigen kanser-ujian yang dikenali dan disahkan, yang diekspresikan dalam pelbagai jenis tumor. MDG1015 mengandungi TCR NY-ESO-1 /LAGE-1a 3S (sensitif, spesifik dan selamat) kami yang berafiniti optimal digabungkan dengan protein switch kostimulatori PD1-41BB eksklusif kami yang menghalang paksi penghambatan PD1/PD-L1 serentak mengaktifkan sel T melalui laluan 4-1BB yang dikenali dengan baik, dengan itu mempertingkatkan lagi aktiviti dan keberterusan sel TCR-T dalam mikropersekitaran tumor (TME) yang bermusuhan.

Tentang Protein Switch Kostimulatori PD1-41BB Medigene

Pengekangan titik pemeriksaan melalui laluan PD-1/PD-L1:

Sel-sel tumor pepejal sensitif kepada pembunuhan oleh sel T yang diaktifkan tetapi boleh meloloskan diri daripada aktiviti pembunuhan ini dengan menghasilkan molekul penghambatan yang dikenali sebagai ‘protein titik pemeriksaan’, seperti Ligand 1 Programmed Death (PD-L1), pada permukaannya. Apabila ini berlaku, sel T yang diaktifkan yang mengekspresikan PD-1, penerima semula jadi untuk PD-L1, dinonaktifkan.

Laluan kostimulasi 4-1BB (CD137):

Tindak balas imun sel T yang berkesan terhadap antigen biasanya memerlukan sokongan antigenik primer melalui reseptor sel T (TCR) dan isyarat kostimulasi. Domain isyarat intraselular protein 4-1BB menawarkan laluan kostimulasi yang telah dikenal pasti dengan baik dan meningkatkan tindak balas sel T.

Reseptor switch PD1-41BB Medigene memusingbalikkan usaha pembelaan diri tumor dengan menggantikan domain isyarat penghambatan PD-1 dengan domain isyarat pengaktifan 4-1BB. Oleh itu, bukannya menonaktifkan sel T, reseptor switch menyampaikan isyarat pengaktifan kepada sel TCR-T. Sel TCR-T yang diubahsuai dengan PD1-41BB proliferasi dengan kuat dalam kehadiran sel tumor PD-L1 positif dan membunuh lebih banyak sel tumor selepas pendedahan berulang.

Rilis akhbar ini mengandungi kenyataan prospektif yang mewakili pendapat Medigene pada tarikh rilis ini. Keputusan sebenar yang dicapai Medigene mungkin berbeza secara signifikan daripada kenyataan prospektif yang dibuat di sini. Medigene tidak terikat untuk mengemas kini mana-mana kenyataan prospektif ini. Medigene® ialah tanda dagangan berdaftar milik Medigene AG. Tanda dagangan ini mungkin dimiliki atau dilesenkan hanya di lokasi tertentu sahaja.

Medigene AG

Pamela Keck
Telefon: +49 89 2000 3333 01
E-mel: investor@medigene.com

Sekiranya anda tidak lagi ingin menerima sebarang maklumat tentang Medigene, sila maklumkan kami melalui e-mel (). Kami akan memadam alamat anda daripada senarai pengedaran kami.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.