ITM, Helmholtz Munich dan University Hospital Münster Umumkan Pesakit Pertama Diberi Dos Dalam Ujian Fasa I Yang Diselia Oleh Penyiasat Untuk Glioblastoma

(SeaPRwire) –   Pendekatan Terapi Baru untuk Rawatan menggunakan ITM-31

Garching/Munich, Munich dan Münster, April 23, 2024 – Jabatan Neurosurgeri dan Perubatan Nuklear di Hospital Universiti Münster, Helmholtz Munich, dan , sebuah syarikat bioteknologi radiofarmaseusikal terkemuka, hari ini mengumumkan bahawa pesakit pertama telah diberi dos ITM’s calon ubat radiofarmaseusikal, ITM-31 untuk kemungkinan penggunaan dalam pesakit glioblastoma. IIT ini disokong oleh Hospital Universiti Münster, dijalankan di hospital di Münster, Essen, Cologne, dan Würzburg, dan disokong oleh Helmholtz Munich dan ITM.

Selepas pesakit glioblastoma menerima rawatan piawai dengan pembedahan, radio- dan kemoterapi, sel-sel tumor individu sering kekal tidak dikesan dalam tisu sekeliling dan tumbuh semula menyebabkan kekambuhan. Ini menjadikan glioblastoma salah satu kanser yang paling agresif, paling membunuh dan sukar dirawat.

“Glioblastoma masih merupakan penyakit yang mencabar. Menghapuskan sisa sel tumor dalam tisu sekeliling selepas pembedahan mungkin menjadi penting untuk menangani dan mencegah kekambuhan. Oleh itu, kami percaya bahawa ITM-31 mempunyai potensi untuk meningkatkan kaedah rawatan semasa dalam indikasi yang memerlukan,” kata Prof. Walter Stummer, Penyelidik Utama dan Pengerusi Jabatan Neurosurgeri di Hospital Universiti Münster. Koordinator Kajian, Prof. Hans-Jürgen Reulen menambah, “Kajian Fasa I akan membolehkan kami menganalisis impak yang boleh dibuat oleh ITM-31 dalam populasi pesakit ini, dan menandakan langkah penting dalam pembangunan klinikal calon ubat radiofarmaseusikal yang menjanjikan ini..

ITM-31 ialah fragmen Fab antibodi karboksi anhidrasa (CA) XII yang dibangunkan oleh Helmholtz Munich dan disambung dengan isotop perubatan radioisotop ITM, non-carrier-added Lutetium-177 (n.c.a. 177Lu, EndolucinBeta®).

“Kajian Fasa I ini berasaskan data praklinikal sebelumnya yang menunjukkan kepada radiofarmaseusikal sebagai kaedah potensial baru di mana cabaran glioblastoma sebelum ini boleh diatasi,” ulas Prof. Reinhard Zeidler dari Helmholtz Munich, yang memimpin penyelidikan asas dan memberikan penyeliaan saintifik sepanjang peralihan ke ujian klinikal.

“Radiopharmaceutical inovatif mempunyai potensi untuk menangani kekurangan dalam paradigma rawatan semasa, terutamanya dalam kanser yang agresif dengan prognosis yang buruk seperti glioblastoma,” kata Steffen Schuster, CEO ITM.ITM bangga menyokong ujian ini yang dijalankan oleh Prof. Stummer dan Hospital Universiti Münster.”

Kajian penambahan dos (NCT05533242) ini sedang merekrut sehingga 15 pesakit dan akan menilai impak ITM-31 ke atas pesakit glioblastoma dengan menganalisis kebolehtoleranan dan keselamatan ITM-31 sambil menilai dos terbaik yang mungkin untuk kajian masa hadapan. Pesakit yang menunjukkan tiada atau glioma tinggi stabil sisa, mengikut rawatan piawai (pembedahan dan radiokimoterapi, kemoterapi adjuvant), layak untuk ujian ini, 6 minggu selepas menyempurnakan radioterapi, paling awal. Pesakit akan menerima dos keseluruhan peribadi mereka yang dikira dalam tiga bahagian dengan sela 4 minggu antara suntikan.

Tentang ITM Isotope Technologies Munich SE

ITM, sebuah syarikat bioteknologi radiofarmaseusikal terkemuka, komited untuk menyediakan generasi baru terapi dan diagnostik radiomolekul kepraksaan untuk tumor sukar dirawat. Kami bertujuan untuk memenuhi keperluan pesakit kanser, pakar klinikal dan rakan kongsi kami melalui kecemerlangan dalam pembangunan, pengeluaran dan bekalan global. Dengan memperbaiki faedah pesakit sebagai prinsip panduan untuk segala yang kami lakukan, ITM maju pelbagai saluran kepraksaan presisi, termasuk dua kajian Fasa III, menggabungkan isotop radio ITM berkualiti tinggi dengan pelbagai molekul sasaran. Dengan memanfaatkan hampir dua dekad kepakaran radiofarma kami, kedudukan industri pusat dan rangkaian global yang mapan, ITM berusaha untuk menyediakan pesakit dengan rawatan sasaran yang lebih berkesan untuk meningkatkan hasil klinikal dan kualiti hidup.

Helmholtz Munich

Helmholtz Munich ialah pusat penyelidikan perubatan terkemuka. Misi kami ialah untuk menemui penyelesaian melampau untuk kesihatan yang lebih baik dalam dunia yang berubah dengan pantas. Ia adalah rumah kepada pasukan penyelidikan antidisiplin yang menyiasat pembangunan penyakit yang dipicu persekitaran. Dengan kuasa kecerdasan buatan dan kejuruteraan bio, penyelidik mempercepatkan proses terjemahan kepada pesakit dalam bidang terapi dan pencegahan dengan fokus pada diabetes, kegemukan, alahan dan penyakit paru-paru kronik. Helmholtz Munich mempunyai lebih daripada 2,500 pekerja dan beribu pejabat di Neuherberg, utara Munich. Ia adalah ahli Helmholtz Association, organisasi sains terbesar di Jerman dengan lebih daripada 43,000 pekerja dan 18 pusat penyelidikan. Pelajari lebih lanjut tentang Helmholtz Munich (Helmholtz Zentrum München, Deutsches Forschungszentrum für Gesundheit und Umwelt GmbH):

ITM Contact

Corporate Communications
Kathleen Noonan / Gerrit Siegers
Phone: +49 89 329 8986 1502
Email:

Investor Relations
Ben Orzelek
Phone: +49 89 329 8986 1009
Email:

Helmholtz Munich
Media Relations, Verena Coscia
Phone: +49 89 3187- 49342
Email:

University Hospital Münster
Media Relations, Dr. Thomas Bauer
Phone: +49 251 83 58937
Email:

Lampiran

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.