Tentera Amerika Syarikat Dilabel ‘Lemah’, Berisiko Tidak Mampu Pertahan Kepentingan Negara: Kajian

(SeaPRwire) –   Untuk tahun kedua berturut-turut, satu kajian telah menarafkan sebagai “lemah” dan memberi amaran bahawa kegagalan tindakan boleh meninggalkan angkatan bersenjata tidak mampu mempertahankan kepentingan Amerika yang penting.

“Kekuatan tentera darat AS semasa berada dalam risiko yang signifikan untuk tidak mampu memenuhi permintaan konflik serantau utama tunggal sambil juga menghadiri pelbagai aktiviti kehadiran dan penglibatan,” membaca kesimpulan Indeks Kekuatan Tentera Ke-10 Yayasan Warisan, yang dikeluarkan Rabu lalu.

Laporan itu melukis gambaran yang suram tentang keadaan tentera AS, dengan kedudukannya yang dinilai sebagai “lemah” oleh indeks untuk tahun kedua berturut-turut, mempersoalkan keupayaan Amerika Syarikat untuk memenuhi obligasi keselamatan dan melindungi kepentingan negara yang vital .

Laporan 664 muka surat itu membincangkan pelbagai isu, mendapati hampir tiada cabang tentera AS bersedia untuk menghadapi konflik besar. Masalah itu paling ketara dalam Tentera Udara, yang indeks menarafkan sebagai “sangat lemah” pada tahun 2023.

Laporan itu menarafkan setiap cabang perkhidmatan berdasarkan kekuatannya dalam kapasiti, keupayaan dan kesiapsiagaan, menarafkan kuasa cabang sebagai sangat lemah, lemah, sederhana, kuat atau sangat kuat. Tentera Udara dinilai sederhana dalam kapasiti dan keupayaan sementara juga menarafkan lemah untuk kesiapsiagaan. Secara keseluruhan, laporan itu mendapati bahawa kuasa Tentera Udara kini menarafkan sebagai sangat lemah, penarafan terendah yang mungkin.

Tetapi masalah tidak hanya terhad kepada Tentera Udara, dengan Tentera Laut juga datang untuk penarafan sangat lemah dalam kapasiti, sederhana dalam keupayaan dan lemah dalam kesiapsiagaan. Itu menyatukan untuk penarafan keseluruhan lemah, menurut indeks.

“Selama 10 tahun indeks ini memantau penurunan perlahan Tentera Laut AS sementara Tentera Laut China telah bermoden dan berkembang pada kadar yang cepat,” kata Robert Greenway, pengarah Pusat Allison untuk Keselamatan Kebangsaan di Yayasan Warisan, kepada Digital. “Sementara itu, Tentera Laut tidak mempunyai kapasiti limbungan kapal yang mencukupi untuk mengekalkan armadanya, terlalu sedikit kapal untuk mengimbangi ancaman, dan kepimpinan yang salah arah telah memulakan krisis perekrutan. Keupayaan maju sahaja tidak akan mengimbangi ini, dan tindakan diperlukan untuk mengubah arah aliran ke bawah.”

tidak berjalan jauh lebih baik, laporan itu mendapati, datang dengan kapasiti lemah, keupayaan sederhana dan kesiapsiagaan sangat kuat, menghasilkan penarafan keseluruhan sederhana, menurut indeks.

Walaupun penarafan mungkin kelihatan lebih baik daripada Tentera Udara dan Tentera Laut, masalah menanti di depan untuk Tentera Darat, termasuk pasukan yang mengecil yang Greenway panggil “tidak mampan” dalam jangka panjang.

Hanya dalam masa dua tahun, Tentera Darat aktif telah mengecil dari 485,000 hingga hanya 452,000 anggota,” kata Greenway. “Ini secara langsung memberi kesan kepada kesiapsiagaan dan keberkesanan kerana Tentera Darat tidak mampu sepenuhnya mengisi formasinya. Kekurangan perekrutan menyebabkan Tentera Darat memotong ‘kekuatan akhir’ sebanyak 12,000 pada tahun kewangan 2023. Ini tidak mampan.”

Cabang tentera terbaru AS, Angkatan Angkasa, mempunyai penarafan keseluruhan yang sama seperti Tentera Darat, datang pada sederhana dalam semua tiga kategori dan keseluruhan. Sementara itu, mencatat satu-satunya skor keseluruhan positif dalam indeks, menarafkan sebagai lemah dalam kapasiti tetapi kuat dalam kedua-dua keupayaan dan kesiapsiagaan, yang menghasilkan penarafan keseluruhan kuat.

Sebahagian besar isu boleh disalahkan kepada pelaburan tentera, menurut pakar Heritage Foundation untuk belanjawan pertahanan Wilson Beaver, yang memberitahu Digital bahawa AS terus menurun selama “dekad.”

“Sebagai peratusan KDNK, perbelanjaan pertahanan telah menurun selama dekad. Ini sementara tentera dibebankan oleh presiden dan Kongres untuk melakukan sepenuhnya seperti yang dilakukannya apabila dibiayai pada 6 hingga 10% KDNK,” kata Beaver.

Menambah masalahnya adalah masalah perekrutan yang melanda tentera dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sesuatu yang Beaver mendakwa tidak ditangani oleh pentadbiran semasa.

“Krisis perekrutan semasa mengakibatkan kekurangan 41,000 pada tahun 2023 dan merupakan yang terburuk dalam sejarah negara kita,” kata Beaver. “Jika tidak ditangani, ia mengancam keupayaan pasukan sukarela sepenuhnya untuk melindungi kita. Daripada menekankan merit dan prestasi, Presiden Biden dan pemimpin kanan yang dilantiknya memilih untuk memberi tumpuan kepada bangsa dan jantina calon, cuba menggunakan tentera untuk mempromosikan ideologi mereka.”

Sekutu Keselamatan Negara Rumah Putih memberitahu Digital bahawa AS “mempunyai tentera paling kuat di dunia” dan bahawa “Presiden Biden dan pentadbirannya berkomitmen untuk memastikan tentera AS kekal mampu menewaskan sebarang lawan.”

“Presiden Biden dan pentadbirannya menyokong Askar, Laksamana, Penerbang, Pengawal, Marin dan Penjaga kami dengan pelbagai cara: meningkatkan gaji tentera untuk tahun kedua berturut-turut, mengejar peluang ekonomi baru untuk keluarga tentera, memperluas dan memodenkan asas industri pertahanan AS, dan memastikan pasukan AS mempunyai keupayaan yang diperlukan untuk berperang dan menang dalam perang,” kata jurucakap itu. “Pasukan bertempur paling kuat, profesional dan berkemampuan di dunia memerlukan sokongan seluruh Kerajaan AS. Kami sekali lagi mendesak Kongres bertindak dengan segera terhadap permintaan tambahan pembiayaan Presiden yang akan memajukan keselamatan negara kita dan secara langsung menyokong dan memperkukuh tentera kita.”

Berhubung perekrutan, jurucakap itu menambah bahawa Jabatan Pertahanan “mengambil beberapa langkah untuk bertemu dengan rakyat Amerika dan bercakap tentang nilai perkhidmatan. Mereka paling bersedia untuk bercakap tentang usaha berterusan mereka.”

Tetapi masalah itu bukan sahaja terhad kepada satu pentadbiran, menurut Dakota Wood, pakar kanan Yayasan Warisan untuk pertahanan nuklear dan pertahanan peluru berpandu, yang memberitahu Digital bahawa trend tentera AS yang lemah telah berlangsung selama bertahun-tahun.

“Rakyat kita hebat, tetapi mereka tidak diberi layanan dengan peralatan lama, terlalu sedikit daripadanya, dan tahap latihan yang sangat rendah … semuanya penting untuk melindungi negara kita, sebab itulah [kita] meminta mereka untuk berkhidmat. Dan ini bukan fenomena baru; ia adalah akibat dasar pertahanan yang buruk, program yang dikendalikan dengan buruk, dan masalah pembiayaan selama bertahun-tahun dan beberapa pentadbiran. Jika kerajaan kita benar-benar serius tentang keselamatan negara kita dan dalam melayani Amerika Syarikat dengan cara tiada orang lain boleh, ia mesti mengatur tindakannya dengan betul dalam membiayai pertahanan yang mencukupi, memastikan wang cukai itu dibelanjakan dengan bijak, dan apabila ia mengerahkan tentera kita, ia diberi misi yang boleh dicapai dan secara langsung menyokong kepentingan Amerika.”

Masalah itu telah menjangkau ke senjata nuklear AS, menurut laporan itu, yang datang dengan penarafan keseluruhan sederhana kerana mendapat markah rendah dalam beberapa kategori.

“Senjata nuklear kita sedang berkarat di tempat, dan kita tidak bergerak dengan rasa kecemasan untuk menggantikan/memodenkannya,” kata Robert Peters, pakar kanan untuk pencegahan nuklear dan pertahanan peluru berpandu di Pusat Allison untuk Keselamatan Kebangsaan Heritage kepada Digital.

Penarafan lemah tentera itu datang pada masa yang mungkin paling buruk dalam ingatan terbaru, dengan AS menghadapi pelbagai krisis di seluruh dunia, termasuk perang Rusia terus melawan Ukraine, perjuangan menentang , dan sikap yang semakin permusuhan oleh Iran, Korea Utara dan China.

Menurut laporan itu, China, Rusia, Iran, dan entiti bukan negara seperti pertubuhan pengganas semuanya menimbulkan ancaman tinggi kepada kepentingan AS yang penting. Laporan itu menarafkan China dan Iran sebagai ancaman agresif, dan Rusia datang pada taraf paling tinggi bermusuhan. Sementara itu, kedua-dua Rusia dan China dinilai mempunyai keupayaan “hebat”.

Ancaman itu terutamanya benar apabila berkaitan dengan , kata Peters, memberitahu Digital bahawa negara itu adalah “kuasa nuklear berkembang pesat di planet ini.”

“Kami kini berada pada tahun ke-14 program pemodenan nuklear AS. Dalam masa itu kami tidak membina senjata nuklear sama sekali,” kata Peters. “Menurut Jabatan Akauntabiliti Kerajaan, kami tidak akan mampu menghasilkan pit plutonium secara besar-besaran sebelum tahun 2030. Senjata nuklear terbaru dalam arsenal AS berusia 30 tahun – beberapa berjalan pada tiub vakum dan cakera fleksibel.”

Sentimen itu disepakati oleh Jeff M. Smith, pengarah Pusat Pengajian Asia Yayasan Warisan, yang memberitahu Digital bahawa China adalah ancaman terbesar kepada kepentingan Amerika.

“China menyajikan cabaran keselamatan negara paling komprehensif dan menakutkan bagi Amerika Syarikat … [Beijing] sedang mencabar AS dan sekutunya di laut, udara dan siber,” kata Smith.

Laporan baru Heritage itu pula menunjukkan AS mungkin tidak bersedia untuk menghadapi cabaran itu.

“Sayangnya, indeks itu juga jelas bahawa tentera kita sangat tidak bersedia untuk menangani ancaman China yang semakin meningkat dan memenangi Perang Dingin baharu. Perubahan besar diperlukan, dan diperlukan sekarang,” kata Smith.

Dikemukakan untuk ulasan oleh Digital, jurucakap Pentagon mendakwa bahawa “Tentera AS mempunyai kekuatan tentera paling kuat di dunia” dan bahawa “Presiden Biden dan pentadbirannya berkomitmen untuk memastikan tentera AS kekal mampu menewaskan sebarang lawan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.