‘Scrappy’ Ukraine’s victories over Russian Navy provide little celebrated but vital success

(SeaPRwire) –   Pasukan Ukraine telah mencatat kejayaan yang ketara, yang menyebabkan eksport bijirin meningkat walaupun jangkaan pesimistik dari sekutu.

“Ukraina tentu telah membuktikan diri mereka sebagai ‘scrappy’ sepanjang konflik ini,” kata Rebekah Koffler, seorang penganalisis risikan ketenteraan strategik dan penulis “Putin’s Playbook,” kepada Digital.

“Bahkan sekarang, apabila banyak penganalisis telah menyerah kalah terhadap Ukraine melawan tentera dan ekonomi yang jauh lebih kuat – Rusia – Kyiv terus berusaha keras untuk terus berjuang daripada berunding dengan penyerang,” kata Koffler. “Jika Ukraine dapat mengekalkan laluan laut dan mengekalkan tahap eksport bijiran yang sama seperti bulan Disember, ia akan meningkatkan peluang kemandirian negara tersebut, walaupun bukan kemenangan, terhadap serangan Rusia.”

Perhatian Barat kebanyakannya tertumpu kepada keputusan serangan balas besar-besaran Ukraine, yang gagal menghasilkan keuntungan yang banyak telah dijangka. Sebaliknya, Ukraine telah bekerja dengan senyap untuk menjamin eksport agak selamat melalui Laut Hitam, memastikan penghantaran bijiran terus semasa peperangan.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berusaha untuk memastikan bahawa “lumbung Eropah”, yang bertanggungjawab untuk 30% bekalan bijiran global, akan terus menghantar bijiran penting walaupun ada sekatan Rusia.

Perjanjian itu runtuh setahun kemudian, dan Rusia meninggalkan banyak orang dalam ketakutan krisis kekurangan makanan. Walau bagaimanapun, seperti yang telah dilakukannya sepanjang konflik, Ukraine enggan semata-mata menyerah kalah kepada tekanan Moscow dan bekerja tanpa henti untuk mencipta cara penghantaran alternatif.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy menekankan usaha-usaha dalam beberapa ucapan semasa lawatan negara asingnya pada bulan-bulan akhir 2023, mendakwa armada Rusia “tidak lagi mampu beroperasi di bahagian barat Laut Hitam dan beransur-ansur menarik diri dari Crimea.”

“Ini merupakan pencapaian sejarah,” kata Zelenskyy ketika cuba untuk meningkatkan semangat untuk usaha berterusan Ukraine di tengah-tengah keletihan ketika perang berlanjut ke tahun ketiga tanpa penghujung yang jelas.

Institut untuk Kajian Perang (ISW) pada bulan Disember menulis analisis mengenai pencapaian menakjubkan yang dicapai Ukraine dalam pertempuran yang secara umumnya tidak diberi perhatian, dengan menyatakan bahawa Ukraine telah “mengubah corak operasi tentera laut Rusia, menyebabkan Tentera Laut Hitam (BSF) untuk memindahkan sebahagian kapal mereka jauh dari pangkalan utama mereka di Sevastopol, Crimea, dan menghalang keupayaan BSF untuk campur tangan dengan perdagangan laut” di rantau itu.

Serangan itu, dilancarkan pada akhir musim panas 2023 dan sepanjang musim gugur, “berjaya memudahkan penggunaan laluan bijiran Laut Hitam Ukraine,” menurut analisis ISW. Analisis itu menekankan bahawa rintangan itu telah “menyukarkan” keupayaan armada Rusia “untuk beroperasi dengan agresif di bahagian barat Laut Hitam.”

Ukraine juga berjaya mengeksport lebih 5.6 juta tan metrik bijiran dan produk lain melalui laluan baru, Tweet Brigedier Bridget Brink, Duta Amerika Syarikat ke Ukraine pada bulan November. Tetapi Timbalan Menteri Ekonomi Ukraine Taras Kachka menyatakan eksport telah mencapai hampir ganda jumlah itu setiap bulan sebelum perang.

Oleksiy Goncharenko, ahli parlimen Ukraine, berkata jumlah itu telah mencapai 7 juta tan menjelang awal Disember, memberi “dorongan yang sangat menyenangkan” kepada ekonomi, dilaporkan The Hill. Goncharenko membandingkan kemajuan Laut Hitam dengan serangan balas yang sangat dipuji pada akhir 2022.

“Selain memaksa armada Putin untuk berundur, serangan Ukraine terhadap Crimea yang diduduki Rusia juga secara signifikan melemahkan rangkaian logistik yang penting bagi penyokong semula pasukan Rusia di selatan Ukraine,” tulis Goncharenko untuk Atlantic Council.

Sebahagian kejayaan itu datangnya daripada kerjasama dengan peluru berpandu penerbangan jauh Storm Shadow dan peluru berpandu SCALP yang “meningkatkan keupayaan Ukraine untuk menyerang sasaran di Crimea secara dramatik.”

Ukraine juga berjaya menguji peluru berpandu Neptun, dihasilkan domestik, yang Kyiv tunjukkan dalam serangan berjaya terhadap kapal perang Rusia dan tangki minyak berhampiran Novorossiysk, yang berfungsi sebagai hab utama untuk eksport tenaga Rusia.

Atlantic Council, dalam analisis berasingan, menegaskan bahawa kebanyakan keletihan perang di kalangan sekutu Barat berpunca daripada ketiadaan kemajuan dalam konflik darat, di mana Ukraine gagal mengubah kebuntuan sepanjang tahun 2023.

Sebaliknya, majlis itu mencadangkan memberi perhatian kepada keuntungan yang dicapai di Laut Hitam, di mana “walaupun tidak mempunyai kapal perang sendiri, Ukraine berjaya memaksa armada Putin untuk berundur dari Crimea dan berjaya memecahkan sekatan laut Rusia terhadap pelabuhan Laut Hitam Ukraine.”

“Kejayaan menakjubkan Ukraine ini kini boleh menawarkan rancangan untuk kemenangan umum ke atas Rusia,” tulis Peter Dickinson, Ketua Penyunting Majalah Perniagaan Ukraine untuk Pusat Eurasia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.