Tawanan politik di Belarus seludup keluar catatan dipukul selepas menulis di atas kertas tandas

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — Seorang tahanan politik di Belarus telah mendedahkan tentang sistem penjara negara yang kejam dengan menyeludup keluar kisahnya yang ditulis pada kepingan kertas tisu.

Katsiaryna Novikava, 38, menggambarkan dirinya ditumbuk berulang kali oleh pasukan keselamatan selepas ditahan pada Jun 2023 hanya memakai piyama malam. Dia menjadi salah seorang daripada ratusan tahanan politik di negara berpenduduk 9.5 juta orang yang diperintah oleh diktator otoritarian Alexander Lukashenko.

“Semua orang yang berada di pejabat itu menumbuk saya. Mereka menumbuk kepala saya,” tulis Novikava, menggambarkan bagaimana dia diserang semasa soal siasat di beberapa pusat tahanan. Akaunnya diterbitkan dalam media bebas Belarus.

Belarus digoncangkan oleh protes besar-besaran semasa pilihan raya kontroversi Lukashenko untuk penggal keenam pada Ogos 2020, yang ditentang oleh pembangkang dan negara-negara Barat sebagai dipertikaikan. Sejak itu, pihak berkuasa Belarus telah menahan lebih daripada 35,000 orang, kebanyakan yang ditahan telah disiksa dalam tahanan, dipaksa melarikan diri dari negara dan dilabelkan sebagai “ekstremis” oleh pihak berkuasa, menurut pusat hak asasi manusia Belarus.

Novikava, yang menyertai protes pembangkang, dijatuhi hukuman enam setengah tahun penjara pada Januari. Dia didapati bersalah atas menghasut kebencian dan mengganggu kerja pekerja Kementerian Dalam Negeri.

Keadaan kesihatan Novikava semakin memburuk selepas ditumbuk, dan dia berkata dia tidak mendapat rawatan perubatan yang diperlukan.

“Saya jatuh dari katil atas saya, dan kepala saya terhentam rak kayu,” tulis Novikava, menambah bahawa kecederaannya difoto tetapi tiada rawatan diberikan.

Walaupun kebanyakan tahanan politik dikekalkan dalam pengasingan bersendirian, Novikava berkata dia ditempatkan dalam sel yang sama dengan Marina Zolatava, ketua pengarang portal berita bebas terbesar negara itu, Tut.by, yang dijatuhi hukuman 12 tahun penjara.

“Surat hampir tidak pernah tiba. Gambar pun dilarang,” tambah Novikava.

Viasna berkata mesej Novikava perlu disiasat oleh Jawatankuasa PBB Menentang Penyiksaan.

“Surat Novikava mendedahkan situasi yang membimbangkan bagi tahanan politik di penjara Belarus,” kata Pavel Sapelka daripada Viasna kepada Agensi Berita Associated Press, menambah bahawa pihak berkuasa Belarus tahu bahawa “penindasan sistemik, tumbukan, penafian rawatan perubatan dan pemencilan maklumat bersamaan dengan penyiksaan tahanan politik.”

Tokoh-tokoh politik utama Belarus termasuk Viktar Babaryka, Maria Kolesnikova, Mikola Statkevich dan Maxim Znak telah ditempatkan dalam keadaan sedemikian, dan tidak ada berita daripada mereka selama lebih setahun.

Kini terdapat 1,385 tahanan politik di Belarus, termasuk pemenang Hadiah Keamanan Nobel Ales Bialiatski. Sekurang-kurangnya enam tahanan politik telah meninggal dunia di belakang batas, kata Viasna.

Penguatkuasa hak asasi manusia sedang mendokumenkan penyiksaan dan rawatan tidak sah tahanan di Belarus dengan begitu kerap sehingga negara itu “sedang menuju menjadi lubang hitam di Eropah yang pantas,” kata Sapelka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.