Switzerland menilai semula neutraliti sejarahnya ketika ia menyediakan untuk menganjurkan puncak keamanan Ukraine

(SeaPRwire) –   Satu , secara nyata usaha yang paling ambisius dalam tahun-tahun kebelakangan ini oleh Switzerland yang neutral untuk menjadi pengantara dalam konflik besar, malah menunjukkan bagaimana kepentingan ekonomi dan keselamatan Switzerland semakin sejajar dengan Eropah Barat berbanding Rusia.

Ini pandangan kedua-dua penyokong Switzerland untuk kerjasama yang lebih rapat dengan kuasa-kuasa Barat dan lawan nasionalisme yang mengatakan Switzerland meninggalkan tradisi neutralnya dan harus mengehadkan skop untuk terlibat asing.

Rusia tidak dijemput ke perbincangan 15-16 Jun yang akan berlangsung di resort pinggir tasik berhampiran bandar pusat Lucerne, yang Switzerland setuju pada Januari untuk menjadi tuan rumah atas desakan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskiy.

Daripada mengakhiri peperangan, summit dijangka akan bekerja untuk melegakan risiko yang timbul daripada pencerobohan Moscow ke atas Ukraine dan cuba mengasingkan Rusia, menurut diplomat Barat dan pakar dasar luar Switzerland.

“Ia akan mengenai pengukuhan Ukraine daripada membina jambatan untuk keamanan serta-merta,” kata Daniel Woker, bekas duta Switzerland ke Australia, Singapura dan Kuwait.

Menjawab permintaan Reuters untuk komen, kementerian luar Switzerland berkata neutraliti Switzerland adalah “tetap” dan tidak akan diubah oleh konferensi itu.

“Tetapi menjadi neutral tidak bermakna tidak peduli,” tambah kenyataan itu. “Switzerland mengutuk keras serangan Rusia terhadap Ukraine. Di luar bidang tentera, hak untuk neutraliti tidak menghalang solidariti dan sokongan untuk Ukraine dan rakyatnya.”

Konferensi itu, yang Switzerland kata sepatutnya membuka jalan untuk “proses keamanan masa hadapan”, akan memberi tumpuan kepada isu-isu kebimbangan global seperti keselamatan nuklear, kebebasan pelayaran, keselamatan makanan dan hal ehwal kemanusiaan, kata kementerian itu.

Switzerland mengatakan dalam proses itu, tetapi mewajarkan kekurangan jemputan bulan depan atas alasan Moscow secara berulang kali mengatakan tiada minat untuk mengambil bahagian.

Kremlin menggambarkan Switzerland sebagai “sangat bermusuhan” dan tidak sesuai untuk menjadi pengantara dalam usaha membina keamanan, khususnya kerana pengambilan Switzerland terhadap sanksi EU terhadap Moscow.

Bern telah meminta lebih 160 delegasi ke summit itu, dengan kuat menyertakan sekutu Rusia dari dipanggil Global South, terutamanya China, yang mengatakan sedang mempertimbangkan untuk mengambil bahagian.

Jika summit boleh mencapai konsensus dengan sekutu Rusia dalam bidang kebimbangan bersama, ia boleh meningkatkan tekanan ke atas Moscow untuk berkompromi, menurut diplomat.

Sokongan Eropah untuk summit sedang diperkukuhkan, dengan Canselor Jerman Olaf Scholz mengesahkan kehadirannya, bersama-sama pemimpin dari Sepanyol, Poland dan Finland, antara lain.

Thomas Borer, bekas duta Switzerland ke Jerman, berkata kepentingan perniagaan dan keselamatan Switzerland secara besar-besaran terikat dengan Eropah Barat, Amerika Utara dan sekutu mereka, menjadikannya strategik penting untuk berdiri bersama Ukraine.

Bantahan kerajaan terhadap neutraliti tidak akan mengubah itu, tambahnya.

“Sama ada Rusia atau sekutu Barat kita tidak menganggap kita neutral,” katanya.

Kira-kira dua pertiga eksport Switzerland pergi ke Amerika Utara, EU, Britain, Jepun dan Australia. Kurang 1% pergi ke Rusia.

Penyokong kerjasama Barat yang lebih rapat juga menegaskan Switzerland hampir dikelilingi sepenuhnya oleh negara-negara NATO, yang bertindak sebagai penghalang terhadap potensi gangguan luar.

“Neutraliti adalah alasan untuk negara yang sebenarnya mendapat percuma tumpuan keselamatan yang diberikan oleh orang lain,” kata Franziska Roth, ahli parlimen dalam parlimen Switzerland untuk Demokratik Sosial pusat-kiri.

Sejak Rusia menyerang Ukraine, dua negara Eropah lain yang secara bersejarah neutral, Sweden dan Finland, kedua-duanya menyertai NATO.

Sebagai ahli PBB, Switzerland mempunyai tanggungjawab untuk menghormati undang-undang antarabangsa, yang pelanggaran Rusia, kata Roth.

Membantu Ukraine pulih daripada itu lebih penting daripada konsep lama neutraliti, tambahnya.

Walau bagaimanapun, neutraliti sangat terkorak dalam jiwa Switzerland dan meninggalkannya akan sama seperti Britain memansuhkan monarki, terlepas daripada daya tarikan geopolitik ke atas negara itu, kata bekas duta Woker.

Satu kajian yang diterbitkan pada Mac oleh Pusat Kajian Keselamatan di ETH Zurich menunjukkan 91% rakyat Switzerland merasakan negara itu harus kekal neutral, walaupun 26% juga menyokong “mengambil pendirian jelas” menyokong satu pihak dalam konflik tentera asing, naik 8 peratus mata daripada 2021.

Ia juga menunjukkan majoriti menyokong Switzerland mendapat .

Woker dan pengkritik lain menegaskan neutraliti adalah anakronisme yang digunakan sebagai alasan melindungi kepentingan ekonomi dan kewangan Switzerland, dan berisiko mengasingkan negara itu.

Diiktiraf pada 1815 oleh kuasa-kuasa Eropah selepas kekalahan Napoleon dan disahkan dalam Konvensyen The Hague 1907, neutraliti Switzerland membantu mengikat negara berbilang bahasa itu semasa Perang Dunia.

Parti Rakyat Switzerland (SVP), kumpulan terbesar di dewan rendah parlimen Switzerland, menegaskan neutraliti adalah sebahagian integral kemakmuran Switzerland dan sokongan Bern untuk Ukraine menggugatnya.

SVP telah memulakan referendum untuk memasukkan neutraliti dalam perlembagaan, walaupun tidak mungkin diadakan sebelum 2025.

Tokoh paling ikonik parti itu, Christoph Blocher, bulan ini mengkritik summit keamanan, dengan mengatakan kegagalan menjemput Rusia tidak menunjukkan petanda baik untuk Switzerland.

“Kita hanya membawa Ukrainians,” katanya. “Dan kita kata kita neutral.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.