Sistem Transit Yunani Ditangguhkan Oleh Mogok, Protes Pada Ulang Tahun Kemalangan Kereta Api Yang Membunuh

(SeaPRwire) –   Mogok meluas di Greece menghentikan kereta api, feri dan kebanyakan pengangkutan awam di ibu negara Athens pada hari Rabu semasa protes yang dirancang untuk bertepatan dengan ulang tahun pertama nahas kereta api yang paling membunuh di negara itu, yang mengorbankan 57 nyawa.

Kecelakaan pada malam 28 Februari 2023 mengejutkan negara itu. Ramai mangsa adalah pelajar universiti yang pulang ke kelas selepas cuti umum apabila kereta api penumpang mereka terlanggar ke dalam kereta api kargo yang datang dari arah berlawanan selepas dua kereta api itu diletakkan secara tidak sengaja ke landasan yang sama tetapi menghala ke arah bertentangan.

Mogok hari Rabu mengganggu pengangkutan awam di ibu negara, Athens, dan meninggalkan feri terikat di pelabuhan ketika kesatuan menekan tuntutan untuk menghapuskan kawalan gaji lebih lanjut yang dikenakan semasa zaman kemelesetan hampir satu dekad di Greece. Penerbangan tidak terjejas selepas mahkamah menetapkan bahawa penyertaan pengawal lalu lintas udara dalam mogok adalah haram. Petani dan pelajar universiti juga mengadakan protes anti-kerajaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini.

Di tapak nahas kereta api di Tempi, Greece tengah, ahli keluarga mangsa berkumpul untuk upacara peringatan apabila gereja di seluruh negara menyanyikan loceng 57 kali pada pagi Rabu untuk menghormati yang mati.

“Ini adalah kesakitan yang tidak akan pernah berakhir, luka yang tidak akan pernah sembuh,” kata Panos Routsi, anak lelakinya yang berusia 22 tahun, Denis, terbunuh.

Beliau berkata beliau menyokong petisyen yang telah mengumpul ratusan ribu tandatangan untuk menarik balik kekebalan parlimen daripada ahli parlimen yang bertanggungjawab ke atas keselamatan landasan kereta api ketika berlakunya perlanggaran.

“Apa yang saya mahu ialah supaya semua mereka dihukum, semua yang bertanggungjawab di mana sahaja mereka bersembunyi, bersembunyi di sebalik kekebalan,” katanya.

Bunga dan lilin ditempatkan di tapak nahas kereta api, bersama-sama dengan banner bertulis: “Jenayah tidak dihukum di Tempi, roh menuntut keadilan.”

“Saya fikir saya meletakkan anak-anak saya ke atas bentuk pengangkutan yang paling selamat dan mereka dibawa ke mati,” kata Nikos Plakias, yang kehilangan anak perempuannya yang kembar berusia 19 tahun dan salah seorang keponakannya dalam perlanggaran itu. Mereka yang bertanggungjawab “tahu masalahnya dan mereka tidak berkata apa-apa.”

Di ibu negara, penunjuk perasaan berkumpul di luar Parlimen dengan menjerit “pembunuh, pembunuh,” manakala beribu-ribu perarakan, beberapa membawa flare dan belon helium merah, berkumpul di luar ibu pejabat pengendali landasan kereta api negara itu. Beberapa menyembur slogan “Nyawa Kami” di hadapan barisan polis rusuhan disokong dengan trak beg air.

Perhimpunan itu menghentikan lalu lintas di kebanyakan ibu negara. Pergaduhan meletus antara polis dan penunjuk perasaan di ibu negara dan dalam protes serupa di Thessaloniki, bandar terbesar kedua negara itu, di mana polis rusuhan melepaskan gas pemedih mata dan bom tangan untuk mengusir perarakan melempar cat, batu dan bom Molotov.

Penganjur protes mempertikaikan jaminan kerajaan bahawa keselamatan landasan kereta api telah dibaiki secara menyeluruh dalam tempoh 12 bulan yang lalu.

Dalam kenyataan menandakan ulang tahun malang nahas itu, Perdana Menteri menyatakan siasatan undang-undang berterusan ke atas kemalangan itu mendapat sokongan dan kerjasama penuh kerajaan.

“Pada ulang tahun sedih ini kami membungkuk kepala mengenang 57 nyawa tidak bersalah yang kami hilang dan ujian mereka yang cedera,” katanya. “Fikiran kami bersama keluarga, yang berhak menukarkan kesakitan mereka kepada protes.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.