Semasa lawatan ke Perancis, presiden China diminta mempengaruhi Rusia untuk menghentikan perang di Ukraine

(SeaPRwire) –   Perancis dan Suruhanjaya Eropah pada Isnin memberitahu Presiden China Xi Jinping bahawa mereka mahukannya menggunakan pengaruhnya terhadap Rusia untuk mengakhiri peperangan Rusia di Ukraine, sementara menekankan bahawa Kesatuan Eropah tidak akan goyah dalam sokongannya terhadap Kyiv.

Presiden Emmanuel Macron dalam lawatan pertamanya ke Eropah selama lima tahun dan berbincang dengannya dan Presiden Suruhanjaya Ursula von der Leyen di Paris kerana mereka mahukan menunjukkan barisan hadapan bersatu mengenai isu-isu seperti perdagangan ke Ukraine.

China telah mengeratkan hubungan perdagangan dan tentera dengan Rusia dalam tahun-tahun kebelakangan ini ketika Amerika Syarikat dan sekutunya mengenakan sanksi ke atas kedua-dua negara, terutamanya ke atas Moscow sejak pencerobohan 2022 ke atas Ukraine.

Perdagangan China-Rusia mencapai rekod $240.1 bilion pada 2023, naik 26.3% daripada setahun sebelumnya, menurut data kastam China. Penghantaran China ke Rusia meningkat 46.9% pada 2023 manakala import dari Rusia meningkat 13%.

Di luar ikatan kewangan, kuasa-kuasa Barat telah terutamanya bimbang bahawa Beijing boleh menyediakan senjata kepada Moscow dan mengelak sanksi sedia ada ke atas bahan-bahan yang boleh digunakan untuk tujuan awam dan tentera.

“Kami mengharapkan China menggunakan semua pengaruhnya terhadap Rusia untuk mengakhiri agresi perang Rusia terhadap Ukraine,” kata von der Leyen kepada wartawan selepas mesyuarat trilateral di Istana Elysee di Paris.

Macron berkata koordinasi dengan China mengenai Ukraine “sangat penting”.

Pertempuran di barisan timur Ukraine telah memburuk dalam beberapa minggu kebelakangan ini kerana tentera Kyiv menanti bantuan tentera penting dari Amerika Syarikat dan Eropah untuk menewaskan kemaraan Rusia.

Dua pemimpin Eropah ingin menekankan kepada Xi bahawa walaupun Ukraine menghadapi kesukaran semasa, mereka bertekad untuk terus menyokongnya dan bahawa Beijing perlu menyedari konflik itu cenderung berlarutan, dengan kuasa-kuasa Barat tidak bersedia meninggalkan Kyiv, sumber-sumber diplomatik berkata.

Kuasa-kuasa Barat telah cuba selama lebih satu tahun untuk meyakinkan China .

Sumber-sumber diplomatik berkata Xi jelas bahawa Beijing tidak berniat menyediakan senjata kepada Moscow dan bahawa ia bersedia melihat isu bahan-bahan dual-penggunaan yang membolehkan usaha perang Rusia.

Mereka berkata mereka kini perlu melihat sama ada komitmen itu menukar kepada tindakan. EU kini sedang membincangkan sanksi mungkin terhadap beberapa syarikat China.

Xi dikutip oleh media negara China berkata semua pihak mahukan gencatan senjata awal, keamanan kembali di Eropah dan mengelakkan sebarang peningkatan lanjut.

“China tidak mencipta, juga bukan pihak kepada [perang], “media negara dikutip Xi berkata. “Sepanjang masa, China telah bekerja dengan gigih untuk memudahkan rundingan untuk keamanan.”

Presiden Rusia Vladmir Putin dijangka akan melawat China kemudian pada Mei dalam apa yang mungkin merupakan lawatan luar negara pertamanya dalam tempoh jawatan baru presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.