Rusia mengumumkan latihan nuklear sebagai tindak balas kepada komen ‘provokatif’ oleh pegawai Barat

(SeaPRwire) –   Isnin ia merancang untuk mengadakan latihan menyelaraskan penggunaan senjata nuklear medan di tengah-tengah ketegangan yang meningkat berikutan komen-komen pegawai kanan Barat tentang kemungkinan penglibatan yang lebih mendalam dalam perang di Ukraine.

Pengumuman itu datang pada malam sebelum Presiden Rusia Vladimir Putin dilantik untuk penggal kelima dalam jawatan dan dalam minggu di mana Moscow pada Khamis akan menyambut Hari Kemenangan, cuti awam yang paling penting, menandakan kemenangannya terhadap Jerman Nazi dalam Perang Dunia II.

Latihan itu adalah tindak balas kepada “kenyataan dan ancaman provokatif daripada beberapa pegawai Barat berhubung Persekutuan Rusia,” Kementerian Pertahanan berkata dalam kenyataan.

Ini adalah kali pertama Rusia secara terbuka mengumumkan latihan melibatkan senjata nuklear taktikal, walaupun angkatan bersenjatanya secara kerap mengadakan latihan senjata nuklear strategik. Senjata nuklear taktikal termasuk bom udara, kepala peledak untuk peluru berpandu jarak pendek dan peluru meriam dan bertujuan untuk digunakan di medan pertempuran. Ia kurang berkuasa berbanding senjata strategik – kepala peledak perang yang besar yang menggerakkan peluru berpandu balistik antara benua dan bertujuan untuk memusnahkan keseluruhan bandar.

Pengumuman Rusia adalah amaran kepada sekutu Barat Ukraine tentang menjadi lebih terlibat dalam perang selama 2 tahun, di mana pasukan Kremlin telah mendapat kelebihan dalam kekurangan tenaga manusia dan senjata Ukraine. Beberapa rakan Ukraine Barat sebelum ini menyatakan kebimbangan bahawa konflik itu boleh melimpah keluar dari Ukraine ke dalam perang antara NATO dan Rusia.

Presiden Perancis Emmanuel Macron mengulangi minggu lepas bahawa beliau tidak menolak menghantar tentera ke Ukraine, dan Setiausaha Luar UK David Cameron berkata pasukan Kyiv akan dapat menggunakan senjata jarak jauh British untuk menyerang sasaran di dalam Rusia. Beberapa negara NATO yang menyediakan senjata kepada Kyiv telah menolak kemungkinan itu.

Kremlin menggelarkan komen-komen itu sebagai berbahaya, meningkatkan ketegangan antara Rusia dan NATO. Perang sudah meletakkan tekanan yang besar pada hubungan antara Moscow dan Barat.

Jurucakap Dmitry Peskov berkata Isnin bahawa kenyataan Macron yang terkini dan komen-komen lain oleh British dan telah mendorong latihan nuklear.

“Ini adalah pusingan baru eskalasi,” kata Peskov, merujuk kepada apa yang dianggap Kremlin sebagai kenyataan provokatif. “Ia tidak berpreceden dan memerlukan perhatian khas dan langkah-langkah khas.”

Kementerian Luar Rusia memanggil duta besar Perancis dan British.

Menteri Luar Sweden Tobias Billström berkata latihan nuklear “menyumbang kepada ketidakstabilan yang meningkat.”

“Dalam situasi keselamatan semasa, tindakan Rusia mungkin dianggap sangat tidak bertanggungjawab dan berisiko,” kata Billström kepada agensi berita Sweden TT.

Dmitry Medvedev, timbalan ketua Majlis Keselamatan Rusia yang diketuai oleh Putin, berkata dengan gaya hawkishnya bahawa komen-komen Macron dan Cameron berisiko mendorong dunia bersenjata nuklear ke arah “bencana global”.

Ini bukan kali pertama sokongan tentera Eropah untuk Ukraine memancing ancaman senjata nuklear. Pada Mac 2023, selepas keputusan UK untuk menyediakan Ukraine dengan peluru berperforasi perisai mengandungi uranium terkurang, Putin berkata beliau bercadang untuk menggunakan senjata nuklear taktikal di wilayah jiran Ukraine Belarus.

Kementerian berkata latihan itu bertujuan untuk “meningkatkan kesediaan pasukan nuklear taktikal untuk memenuhi tugas-tugas tempur” dan akan diadakan atas perintah Putin. Latihan itu akan melibatkan unit peluru berpandu Kawasan Tentera Selatan bersama-sama dengan tentera udara dan tentera laut, katanya.

Pengumuman Rusia tidak menimbulkan banyak tindak balas di Ukraine, di mana jurucakap Agensi Perisikan Tentera, Andrii Yusov, berkata dalam televisyen kebangsaan: “Ancaman nuklear adalah amalan biasa rejim Putin; ia tidak membentuk berita utama.”

Pegawai Barat menyalahkan Rusia kerana mengancam perang lebih besar melalui tindakan provokatif. Negara-negara NATO berkata minggu lepas mereka amat bimbang dengan kempen aktiviti hibrid di atas tanah ketenteraan pakatan, menuduh Moscow berada di sebaliknya dan berkata ia mewakili ancaman keselamatan.

Peskov menolak tuduhan itu sebagai “tuduhan baru, tidak berasas yang dikenakan ke atas negara kami.”

Jerman berkata Isnin ia menarik balik dutanya ke Rusia untuk satu minggu rundingan di Berlin berikutan serangan siber yang didakwa ke atas parti Canselor Olaf Scholz.

Sementara itu, drone Ukraine menyerang dua kenderaan Isnin di rantau Belgorod, Rusia, membunuh enam orang dan mencederakan 35 orang lagi, termasuk dua kanak-kanak, pihak berkuasa tempatan berkata. Kawasan itu pernah diserang pasukan Kyiv dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Salah satu kenderaan adalah bas kecil membawa pekerja ladang, Gabenor Belgorod Vyacheslav Gladkov berkata.

Ia tidak mungkin untuk mengesahkan laporan secara bebas.

Walaupun tentera Ukraine sebahagian besarnya terperangkap di garis hadapan 600 batu kerana kekurangan tentera dan peluru selepas lebih dua tahun berjuang, ia menggunakan kuasa tembakan jarak jauhnya untuk menyerang sasaran jauh di dalam Rusia.

Dalam apa yang sebahagian besarnya merupakan perang keletihan, Rusia juga bergantung berat pada peluru berpandu, meriam dan drone jarak jauh untuk menyebabkan kerosakan.

Pasukan Kremlin terus mengebom infrastruktur tenaga Ukraine, dengan serangan drone malam Rusia menyasarkan infrastruktur tenaga di rantau utara Sumy Ukraine. Beberapa bandar dan kampung di rantau itu, termasuk Sumy, kehilangan bekalan elektrik, pihak berkuasa serantau berkata.

Rusia menyerang sasaran Ukraine dengan 13 drone Shahed malam itu, 12 daripadanya dihalang di rantau Sumy, tentera udara Ukraine berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.