Rio de Janeiro telah mengisytiharkan kecemasan kesihatan demam denggi beberapa hari sebelum Pesta Karneval bermula

(SeaPRwire) –   RIO DE JANEIRO (AP) — Rio de Janeiro telah mengisytiharkan kecemasan kesihatan awam kerana wabak demam berdarah dengue yang disebarkan nyamuk, kata bandar itu dalam gazet rasmi pada Isnin, hanya beberapa hari sebelum perayaan Karneval bermula di seluruh negara.

Tetapi wabak itu tidak dijangka mengganggu Karneval, yang secara rasmi bermula pada petang Jumaat dan berlangsung sehingga 14 Februari.

Dewan bandar Rio mengumumkan pembukaan 10 pusat rawatan, pembentukan pusat operasi kecemasan dan pengalokasian katil hospital untuk pesakit demam berdarah.

Sejak awal 2024, perbandaran itu telah mencatat lebih daripada 10,000 kes demam berdarah. Ini hanyalah kira-kira separuh daripada jumlah keseluruhan kes – 23,000 – yang dicatatkan sepanjang tahun 2023.

Pengumuman itu datang ketika pelancong dan pengunjung berbondong-bondong memasuki Rio untuk mengambil bahagian dalam parti jalanan dan menghadiri perarakan sekolah samba yang meriah.

Demam berdarah adalah jangkitan viral yang ditularkan kepada manusia melalui sengatan nyamuk yang dijangkiti dan lebih biasa dalam iklim tropika. Hujan yang kerap dan suhu yang tinggi, yang mempercepatkan penetasan telur nyamuk dan perkembangan larva, menjadikan bandar yang terkenal panas Rio rentan kepada wabak demam berdarah.

Tetapi masalah ini berskala negara. Letusan kes demam berdarah di seluruh negara telah menyebabkan sekurang-kurangnya empat negeri – Acre, Minas Gerais dan Goias, selain Wilayah Persekutuan – mengisytiharkan kecemasan kesihatan awam.

Pada Isnin, tentera udara Brazil mendirikan hospital medan 60 katil di Wilayah Persekutuan di Ceilandia yang dijangka memulakan rawatan pesakit.

“Objektif kami adalah untuk meringankan unit rawatan kecemasan di kawasan itu, memandangkan hari ini Wilayah Persekutuan menanggung kira-kira 20% kes demam berdarah di negara ini,” kata komander tentera udara Lt. Brig. Marcelo Kanitz Damascene dalam kenyataan.

Kebanyakan orang yang mendapat demam berdarah tidak mengalami gejala, tetapi jika mereka berbuat demikian gejala ini boleh termasuk demam tinggi, sakit kepala, sakit otot, mual dan ruam, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Walaupun kebanyakan pulih dalam masa seminggu atau lebih, sesetengah membangunkan bentuk yang teruk dan memerlukan rawatan hospital. Dalam kes-kes sedemikian, demam berdarah boleh menjadi membahayakan nyawa.

Perubahan iklim, yang menyebabkan peningkatan suhu dan hujan lebat, berkaitan dengan risiko demam berdarah yang lebih tinggi, kata WHO pada Disember.

Datuk Bandar Rio Eduardo Paes menyeru “cariocas” – seperti penduduk Rio dikenali – untuk menghapuskan sumber air masih, yang digunakan oleh nyamuk sebagai tapak pembiakan.

“Tidak seperti wabak COVID-19 di mana warga awam tidak banyak yang boleh lakukan selain menuntut kerajaan mendapatkan vaksin, dalam kes demam berdarah banyak bergantung kepada tindakan setiap warga,” kata Paes.

Pada Mac 2023, Brazil meluluskan vaksin terhadap demam berdarah dan menjadi negara pertama di dunia menawarkan vaksin demam berdarah melalui sistem kesihatan awam, menurut kementerian kesihatan. Lebih 3 juta orang dijangka menerima suntikan pada 2024.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.