Presiden Namibia Hage Geingob meninggal dunia pada usia 82 tahun

(SeaPRwire) –   Presiden Namibia dan perdana menteri pengasas Hage Geingob meninggal dunia pada Ahad ketika berusia 82 tahun semasa menerima rawatan untuk kanser, dan negara itu dengan cepat mengangkat sumpah naib presidennya untuk menyelesaikan penggal jawatan.

Geingob memainkan peranan pusat dalam apa yang menjadi salah satu demokrasi paling stabil di Afrika selepas kembali dari buangan panjang di Botswana dan Amerika Syarikat sebagai aktivis anti-apartheid. Beliau merupakan presiden ketiga negara itu sejak merdeka pada tahun 1990 berikutan lebih satu abad pemerintahan Jerman dan kemudian Afrika Selatan apartheid.

Beliau telah menjadi presiden sejak 2015 dan dijadualkan menamatkan penggal keduanya tahun ini. Naib Presiden Nangolo Mbumba telah mengangkat sumpah sebagai presiden bertindak di ibu negara, Windhoek, untuk menyelesaikan penggal seperti yang dibenarkan oleh perlembagaan.

Pilihan raya dijadualkan pada November. Kenyataan kerajaan menyatakan Mbumba akan memimpin Namibia sehingga 21 Mac tahun depan, apabila pemenang mengambil alih jawatan.

Pejabat presiden menyatakan Geingob meninggal dunia di hospital tempatan dengan keluarganya berada di sisinya. Beliau kembali ke Namibia bulan lalu dari Amerika Syarikat, di mana beliau menjalani rawatan ujian dua hari “novel untuk sel-sel kanser”, menurut pejabatnya. Pada 2014, beliau mengatakan beliau terselamat dari kanser prostat.

Berbicara lembut tetapi tegas mengenai meningkatkan agenda Afrika sebagai pemain penting dalam hal-hal dunia – “pengecualian Afrika dari Majlis Keselamatan adalah ketidakadilan,” katanya dalam satu alamat PBB – Geingob mengekalkan hubungan rapat dengan Amerika Syarikat dan negara-negara Barat lain tetapi juga, seperti kebanyakan pemimpin Afrika, membina hubungan yang hangat dan kuasa-kuasa lain.

Presiden Rusia Vladimir Putin merupakan antara pemimpin yang menghantar ucapan takziah Ahad, menyatakan beliau akan “selamanya menghargai” kenangannya bertemu Geingob. “Ia sukar untuk menilai sumbangan peribadinya kepada pembangunan hubungan persahabatan antara Namibia dan Rusia,” kata kenyataan itu.

Geingob menjemput isteri pertama Amerika Syarikat Jill Biden tahun lalu ketika melawat sebelum apa yang dijangka lawatan suaminya ke Afrika pada 2023. Ia tidak berlaku.

Namibia, dengan sedikit lebih 2.5 juta orang, kaya dengan mineral seperti berlian, emas dan uranium. Walaupun diklasifikasikan sebagai negara berpendapatan sederhana tinggi, ketidaksamaan sosioekonomi masih meluas, menurut Bank Dunia.

Negara di pantai barat daya Afrika itu menikmati kestabilan politik dan ekonomi di rantau yang lama mengalami konflik dan pilihan raya dipertikaikan. Tahun lalu, pembangkang Namibia mengkritik Geingob kerana menyokong pilihan raya dipertikaikan di Zimbabwe.

Tetapi pemimpin pembangkang McHenry Venaani membayar penghormatan pada Ahad.

“Memang, kematian Presiden Geingob merupakan kerugian besar bukan sahaja kepada Namibia, tetapi kepada benua Afrika secara keseluruhan,” kata Venaani. “Begitulah kualiti negarawan dan pakar rundingan ini, lighthouse kepimpinan teguh ketika masa yang genting.”

Geingob, yang merupakan perdana menteri Namibia pertama dari 1990 hingga 2002 dan berkhidmat dalam kapasiti yang sama dari 2008 hingga 2012, boleh bersuara tentang isu-isu di dalam dan luar negara. Pada Januari, beliau mengkritik bekas tuan jajahan Jerman kerana menyokong Israel selepas Afrika Selatan memfailkan kes terhadap Israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa menuduhnya genosid terhadap orang Palestin di Gaza.

“Jerman tidak boleh secara moral menyatakan komitmen terhadap konvensyen menentang genosid, termasuk penebusan dosa genosid di Namibia, sementara menyokong setara dengan holocaust dan genosid di Gaza,” kata Geingob.

Beliau merujuk kepada peristiwa antara 1904 dan 1908 apabila pasukan keselamatan kolonial di Namibia membunuh puluhan ribu orang ketika menindas pemberontakan. Jerman pada 2021 mengakui tindakan itu berjumlah genosid dan berjanji lebih $1 bilion untuk projek infrastruktur di negara itu.

Ucapan takziah dari pemimpin Afrika mengalir pada Ahad.

Presiden Afrika Selatan Cyril Ramaphosa menggambarkan Geingob sebagai “veteran besar pembebasan Namibia dari penjajahan dan apartheid.”

Presiden Kenya William Ruto menyatakan Geingob “kuat mempromosikan suara dan keterlihatan benua di pentas global.”

Presiden Zimbabwe Emmerson Mnangagwa memaparkan di X bahawa kepimpinan dan ketahanan Geingob akan diingati.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.