Ribuan Serb Bosnia menghadiri perhimpunan menafikan genosida dilakukan di Srebrenica pada 1995

(SeaPRwire) –   BANJA LUKA, Bosnia-Herzegovina (AP) — Beribu-ribu orang berkumpul pada hari Khamis menafikan bahawa genosid telah dilakukan di Srebrenica pada tahun 1995 walaupun keputusan mahkamah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan sebaliknya.

Lebih daripada 8,000 lelaki dan budak Bosniak telah dibunuh oleh tentera Serb Bosnia di enklaf timur Bosnia Srebrenica pada bulan Julai 1995. Mayat mangsa telah dibuang ke liang lahad dan kemudian dikebumikan semula untuk menyembunyikan bukti kekejaman.

Mahkamah antarabangsa di The Hague, Belanda, telah menggelarkan jenayah di Srebrenica sebagai genosid, genosid Eropah pertama sejak Perang Dunia Kedua. Pegawai tentera dan pemimpin politik tertinggi Serb Bosnia juga telah disabitkan kesalahan genosid oleh hakim PBB.

Srebrenica adalah “kesilapan” dan “jenayah besar”, kata pemimpin pemisah Serb Bosnia Milorad Dodik kepada orang ramai di perhimpunan di bandar utara Banja Luka yang merupakan pusat pentadbiran utama Serb Bosnia. “Tetapi ia bukanlah genosid.”

Perhimpunan itu dianjurkan untuk membantah draf resolusi PBB mengenai genosid di Srebrenica yang disokong oleh politikus Bosniak di Bosnia bersama beberapa negara Eropah dan Amerika Syarikat.

Resolusi itu belum diluluskan di PBB tetapi Serb Bosnia dan Serbia jiran telah sangat menentangnya, mengatakan ia akan melabelkan orang Serb sebagai “bangsa genosid”. Orang Serb disokong oleh Rusia dan China.

Penafian genosid adalah dikenakan hukuman mengikut undang-undang Bosnia sendiri. Parlimen Serb Bosnia bagaimanapun, lebih awal pada hari Khamis meluluskan laporan menafikan genosid Srebrenica.

Dodik mengulangi ancamannya bahawa Serb Bosnia, yang menguasai kira-kira separuh Bosnia, akan berpecah dari baki negara jika resolusi Srebrenica diluluskan di Majlis Agung PBB.

“Kami tidak mahu hidup dalam negara yang sama dengan anda (Bosniak) dan kami tidak akan hidup dalam negara yang sama dengan anda,” kata Dodik. “Kami akan melakukannya (berpecah) apabila keadaan sesuai.”

Speaker Parlimen Serbia dan Perdana Menteri Serbia yang bakal tamat tempoh perkhidmatan Ana Brnabic juga hadir dalam perhimpunan di Banja Luka.

Dodik sangat pro-Rusia dan pernah dikenakan sanksi oleh Amerika Syarikat dan Britain kerana sokongan pemisahannya. Beliau pernah ke Rusia dan bertemu dengan Presiden Rusia Vladimir Putin walaupun penjajahan Ukraine dan menentang Barat.

Dalam ucapannya, Dodik berkata beliau berharap kemenangan bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dalam pilihan raya akan datang akan mewujudkan “keadaan berbeza di mana kami akan bermain peranan.” Beliau tidak memberikan butiran lanjut.

Dodik mengakhiri ucapannya dengan menjerit “Panjang Umur Rusia!”

Bosnia masih berpecah secara etnik dan tegang secara politik lama selepas berakhirnya perang 1992-95. Negara Balkan yang bermasalah itu sedang mencari keahlian Kesatuan Eropah tetapi perpecahan dalaman telah menghalang usaha itu kerana kebimbangan ketidakstabilan ketika perang masih berlangsung di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.