Remaja Australia yang menusuk lelaki di belakang, ditembak polis, berada dalam ‘program deradikalisasi’

(SeaPRwire) –   Seorang budak lelaki berusia 16 tahun yang ditembak mati oleh polis selepas menikam seorang lelaki di Perth telah menyertai program deradikalisasi yang dibiayai kerajaan selama dua tahun tetapi tiada rekod jenayah, Menteri Polis Australia Barat Paul Papalia berkata Isnin.

“Cabaran yang kami hadapi dengan orang seperti budak lelaki berusia 16 tahun dalam insiden ini ialah bahawa dia diketahui memegang pandangan yang berbahaya dan mungkin berpotensi radikal,” kata Papalia. “Tetapi masalah dengan individu seperti ini ialah mereka boleh bertindak pada notis pendek tanpa amaran dan menjadi sangat berbahaya.”

Berkenaan kemungkinan budak lelaki itu telah diradikalisasi, Perdana Menteri Australia Anthony Albanese berkata beliau bimbang dengan media sosial yang mendorong kedudukan ekstrem.

“Ini adalah dinamik yang tidak hanya menjadi isu bagi kerajaan. Ini adalah isu bagi masyarakat kita seluruhnya, sama ada keganasan ekstrem, misogini dan keganasan terhadap wanita. Ini adalah isu yang tentu saya bimbang,” kata Albanese kepada wartawan.

Komisioner Polis Australia Barat Col Blanch berkata budak lelaki itu telah menghubungi polis pada hujung minggu lalu mengatakan beliau akan melakukan “tindakan keganasan” tetapi tidak menyatakan di mana. Beberapa minit kemudian, seorang ahli masyarakat melaporkan melihat budak lelaki itu dengan pisau di lot parkir kedai alat.

Tiga orang polis menangani, satu bersenjatakan senjata api dan dua lagi dengan senjata letupan. Polis menggunakan kedua-dua senjata letupan tetapi gagal melemahkan budak lelaki sebelum dia ditembak mati dengan satu tembakan, kata Blanch.

Mangsa menikam adalah seorang lelaki dalam 30-an yang cedera di belakangnya. Dia dalam keadaan serius tetapi stabil di sebuah hospital di Perth, kata polis.

Blanch berkata ahli masyarakat Muslim telah mengemukakan kebimbangan kepada polis mengenai tingkah laku budak lelaki sebelum dia ditembak mati pada hujung minggu.

Budak lelaki itu telah mengatakan dalam mesej teks kepada rakan-rakannya, “Saya akan mengikut jalan jihad malam ini demi Allah,” lapor Australian Associated Press, memicu beberapa orang untuk memaklumkan polis.

Polis berkata penikaman itu tetapi tidak mengisytiharkannya sebagai demikian. Faktor-faktor yang boleh mempengaruhi keputusan itu termasuk sama ada polis negeri perlu sumber persekutuan, termasuk agensi perisikan keselamatan domestik Australia, Australian Security Intelligence Organization.

Blanch berkata Siasatan Polis Australia Barat tidak memerlukan sumber persekutuan tambahan dan beliau yakin situasi berbeza daripada yang di Sydney.

“Kami sedang menangani isu-isu kompleks, kedua-dua isu kesihatan mental tetapi juga isu radikalisasi dalam talian. Tetapi kami percaya beliau sangat bertindak sendirian dan kami tidak mempunyai kebimbangan pada masa ini bahawa terdapat rangkaian atau kebimbangan lain yang mungkin dilihat di Sydney,” kata Blanch pada Ahad.

Perdana Menteri Australia Barat Roger Cook berkata kerajaannya dan jabatan pendidikan negeri telah mengetahui kebimbangan di sekolah budak lelaki itu mengenai tingkah lakunya. Cook tidak langsung menjawab laporan bahawa beberapa budak lelaki di Rossmoyne Senior High School, sekolah kerajaan berprestij yang dihadirinya, cuba meradikalisakan rakan sekelas.

“Saya akan meninggalkan isu itu kepada Jabatan Pendidikan untuk menjelaskan,” kata Cook kepada wartawan. “Budak lelaki ini menyimpan beberapa fikiran ekstrem, yang merupakan sebab mengapa beliau menyertai program Menghalang Keganasan Ekstrem.”

Amanda Spencer-Teo, ibu kepada pelajar Rossmoyne, berkata beberapa “isyarat merah” telah dikenal pasti mengenai tingkah laku sesetengah pelajar.

“Ibu bapa telah mengemukakan ini kepada sekolah untuk beberapa masa,” kata Spencer-Teo, yang akan menjadi calon parti pembangkang dalam pilihan raya negeri tahun hadapan, kepada akhbar The Australian. “Sekolah dan jabatan telah gagal memberikan maklumat kepada ibu bapa yang prihatin.”

Dalam penikaman di sebuah gereja di Sydney pada 15 April, Komisioner Polis New South Wales Karen Webb mengisytiharkan penikaman uskup dan paderi Assyrian Orthodox sebagai tindakan pengganas dalam beberapa jam. Budak lelaki yang ditangkap kemudian didakwa melakukan tindakan pengganas. Dalam siasatan berikutnya, tujuh orang lain didakwa dengan kesalahan berkaitan keganasan.

Polis mendakwa semua tujuh orang itu sebahagian daripada rangkaian yang “mematuhi ideologi keganasan agama yang bermotivasi,”.

Beberapa pemimpin Muslim mengkritik polis Australia kerana mengisytiharkan penikaman gereja sebagai tindakan pengganas tetapi bukan keganasan dua hari sebelumnya di pusat membeli-belah Sydney di mana enam orang terbunuh dan dua belas cedera.

Penyerang berusia 40 tahun, yang ditembak mati oleh polis, mempunyai sejarah skizofrenia dan kebanyakan mangsa yang ditargetkannya adalah wanita. Polis belum mendedahkan motif lelaki itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.