Raja-raja Denmark melawat Sweden dalam lawatan rasmi pertama mereka ke luar negara

(SeaPRwire) –   Raja Frederik X Denmark tiba di Stockholm pada Isnin dengan isterinya Permaisuri Mary, kerana mereka memulakan lawatan rasmi pertama mereka ke luar negara sebagai raja Denmark yang baru.

Frederik yang berusia 55 tahun diisytiharkan sebagai raja pada 14 Januari selepas ibunya yang berusia 83 tahun, Ratu Margrethe II, yang merupakan raja Eropah yang memerintah paling lama, melepaskan takhta.

Di sana, Frederik dan Mary pertama kali disambut oleh Puteri Mahkota Victoria dan suaminya Putera Daniel, yang menaiki kapal diraja Denmark Dannebrog.

Mereka kemudian menaiki Perahu Diraja Sweden yang berlapis emas ke tepi dan disambut di sana oleh Raja Carl XVI Gustaf Sweden, raja yang memerintah paling lama, dan isteri Jerman-Brazilnya Ratu Silvia.

Sambutan itu juga termasuk tembakan meriam dan muzik oleh Pengawal Diraja Sweden, berbaris di dermaga di bawah istana diraja Sweden.

Hubungan antara dua keluarga diraja adalah rapat. Nenek Frederik, Ratu Ingrid yang meninggal dunia pada tahun 2000, adalah seorang puteri Sweden.

Lawatan Mei 6-7 itu termasuk mesyuarat dengan Perdana Menteri Sweden Ulf Kirstersson dan speaker Parlimen Sweden. Lawatan ke kemudahan tentera juga dijadualkan.

Ahli kabinet Denmark juga mengiringi kerabat diraja, termasuk Menteri Pertahanan Troels Lund Poulsen dan Menteri Luar Negeri Lars Løkke Rasmussen.

Raja Denmark, peranan mereka bersifat istiadat, biasanya bepergian ke negara-negara Scandinavia yang lain terlebih dahulu. Walaupun Frederik mempunyai lawatan solo ke Poland pada Januari, ia dirancang sebelum peletakan jawatan ibunya pada Tahun Baru yang mengejutkan.

Akhir bulan ini, Frederik dan Mary akan bepergian ke Oslo, di mana mereka akan disambut oleh Raja Harald V dan Ratu Sonja.

Ibunda Frederik merupakan raja Denmark pertama untuk secara sukarela melepaskan takhta hampir 900 tahun, menyebabkan negara Nordik itu mengalami pertukaran takhta pertama dalam lebih setengah abad.

Monarki Denmark mempunyai asal-usul kepada raja Viking abad ke-10 Gorm Tua, menjadikannya yang tertua dan salah satu yang tertua di dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.