Polis pecahkan protes pro-Palestin lagi di Universiti Amsterdam

(SeaPRwire) –   Dalam pertembungan kadang-kadang ganas, polis memecahkan protes oleh aktivis pro-Palestin di Universiti Amsterdam pada hari Rabu dalam ketegangan yang berterusan selama dua hari berturut-turut mengenai perang di Gaza.

Selepas polis menamatkan sekatan di kawasan universiti, beratus-ratus perdemo berpindah ke sebuah perkampungan berhampiran untuk meneruskan protes sehingga lewat malam, menuntut supaya perang itu diakhiri. Beberapa orang meminta universiti memutuskan hubungan akademik dengan Israel.

Masih belum jelas jika dan berapa ramai yang cedera semasa pergaduhan dan berapa ramai perdemo yang ditahan polis.

Juga, di Universiti Utrecht, kira-kira 45 kilometer (30 batu) ke selatan, pelajar menduduki sebuah bangunan universiti untuk memprotes tindakan Israel dalam perangnya menentang Hamas di Gaza.

Protes telah mendapat momentum di seluruh Eropah, mengikuti tindakan serupa di universiti-universiti AS di mana beberapa kem telah merebak.

Perang itu bermula selepas kumpulan militan Palestin menyerang selatan Israel, membunuh 1,200 orang dalam serangan kejutan dan mengambil kira-kira 250 tebusan. Operasi tentera membalas Israel telah membunuh lebih daripada 34,700 orang Palestin, menurut pegawai kesihatan tempatan, dan telah merosakkan Jalur Gaza.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.