Pentadbiran Biden mengenakan sanksi ke atas menteri keselamatan negara Israel sekutu, dilaporkan mempertimbangkan memperluaskan ke unit IDF

(SeaPRwire) –   Administrasi Biden boleh mengumumkan sanksi terhadap menteri keselamatan negara Israel sekutu, dilaporkan mempertimbangkan memperluas ke unit IDF

Axios melaporkan bahawa Setiausaha Negara AS Antony Blinken boleh mengumumkan sanksi terhadap batalion IDF “Netzah Yehuda” dalam masa beberapa hari, menandakan kali pertama AS akan meletakkan sanksi ke atas unit tentera yang dikendalikan oleh Israel.

Jika sanksi dikenakan, batalion dan anggotanya tidak akan menerima apa jua latihan atau bantuan dari tentera AS, sumber dilaporkan memberitahu penerbitan itu.

AS dilarang di bawah Undang-Undang Leahy, daripada memberikan apa jua bantuan luar negara atau latihan jabatan pertahanan kepada negara yang bertanggungjawab atas dakwaan pelanggaran hak asasi manusia berdasarkan maklumat yang boleh dipercayai.

Digital menghubungi Jabatan Negara AS dan Rumah Putih tetapi tidak segera mendengar balik.

Semasa bercakap dengan wartawan pada Jumaat, Blinken ditanya tentang hak asasi manusia di Tebing Barat dan syor yang dibuat oleh jabatannya untuk memotong bantuan tentera kepada unit Israel tertentu.

“Apabila kita menjalankan penyiasatan ini, penyiasatan ini, ia adalah sesuatu yang mengambil masa, yang perlu dilakukan dengan teliti kedua-duanya dalam mengumpul fakta dan menganalisisnya – dan itulah tepat apa yang telah kita lakukan,” katanya. “Dan saya fikir adalah adil untuk mengatakan anda akan melihat keputusan segera. Saya telah membuat penentuan; anda boleh mengharapkan untuk melihat mereka dalam beberapa hari akan datang.”

Pada Jumaat, AS mengenakan sanksi ke atas sekutu menteri keselamatan negara Israel dan dua entiti yang menaikkan wang untuk lelaki Yahudi yang didakwa melakukan keganasan penduduk. Sanksi baru datang selain yang lain yang ditempatkan pada lima penduduk dan dua pos tidak sah awal tahun ini. Sanksi yang meningkat juga menunjukkan kemarahan yang semakin meningkat terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu oleh AS.

Sanksi Jumaat akan membekukan aset AS yang dipegang oleh mereka yang ditargetkan sambil juga melarang warga Amerika berurusan dengan mereka.

Ahli sayap kanan kerajaan campuran Netanyahu yang mendesak untuk meluaskan penyelesaian Yahudi bersama-sama dengan penyerapan Tebing Barat dilaporkan marah dengan pentadbiran Biden kerana membuat langkah terhadap penduduk Israel.

Juga menambah bahan bakar kepada api adalah ketegangan antara Israel dan Washington disebabkan oleh yang terakhir mendesak Israel untuk menahan diri daripada menyerang Iran.

Salah seorang individu yang dikenakan sanksi oleh AS adalah Ben-Zion Gopstein, pengasas dan pemimpin kumpulan kanan Lehava. Kumpulan itu tidak menyokong penyerapan Yahudi dengan bukan Yahudi dan mempunyai kira-kira 5,000 ahli.

“Di bawah kepimpinan Gopstein, Lehava dan ahli-ahlinya terlibat dalam tindakan atau ancaman keganasan terhadap Palestin, sering menargetkan kawasan yang sensitif atau tidak stabil,” kata jurucakap Jabatan Negara Matthew Miller dalam kenyataan yang diperoleh oleh Reuters.

Miller memberi amaran bahawa langkah tambahan akan diambil jika Israel tidak bertindak untuk mencegah serangan ekstrimis sebagai keganasan terus meningkat di Tebing Barat.

Kesatuan Eropah juga bersetuju untuk mengenakan sanksi terhadap Lehava dan kumpulan lain.

Tetapi AS tidak hanya menargetkan Israel. Sebenarnya, minggu lepas, Penasihat Keselamatan Negara Rumah Putih Jake Sullivan mengumumkan sanksi akan dikenakan ke atas Iran selepas rejimnya menyerang Israel pada hari Sabtu lepas.

Sanksi diumumkan ketika Republikan mengkritik pentadbiran Biden kerana tidak cukup tegas terhadap Iran, menunjuk kepada pengecualian diperluaskan oleh Rumah Putih pada November 2023 yang melepaskan $10 bilion dana yang sebelum ini diletakkan dalam amanah kepada Iran.

Sullivan berkata tindakan yang diambil AS akan “meneruskan rentetan tekanan yang konsisten untuk mengandungi dan merosakkan keupayaan dan keberkesanan tentera Iran dan menghadapi sepenuh julat tingkah laku masalahnya.”

“Dalam tempoh tiga tahun, selain sanksi berkaitan peluru berpandu dan drone, Amerika Syarikat telah mengenakan sanksi ke atas lebih 600 individu dan entiti yang berkaitan dengan keganasan, pembiayaan keganasan dan bentuk perdagangan haram lain, pelanggaran hak asasi manusia yang mengerikan, dan sokongan untuk termasuk Hamas, Hezbollah, Houthis, dan Kataib Hezbollah,” kenyataan itu menambah.

“Tekanan akan terus berterusan. Kami tidak akan ragu-ragu untuk terus mengambil tindakan, dalam koordinasi dengan sekutu dan rakan-rakan di seluruh dunia, dan dengan Kongres, untuk memegang kerajaan Iran bertanggungjawab atas tindakan merosakkan dan mengganggu kestabilannya.”

Digital’s Andrea Vacchiano dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.