Penceramah parlimen Afrika Selatan meletak jawatan atas tuduhan rasuah, korupsi

(SeaPRwire) –   speaker parlimen meletak jawatan pada Rabu dan melepaskan kerusi di perundangan atas tuduhan rasuah, sehari selepas dia kalah dalam percubaan di mahkamah yang akan menghalang penangkapannya.

Penuntut terdahulu minggu lalu berkata mereka bercadang untuk menghadapi Speaker Nosiviwe Mapisa-Nqakula, menuduh beliau menerima kira-kira $135,000 dalam rasuah daripada kontraktor pertahanan semasa tiga tahun beliau sebagai menteri pertahanan.

Katanya menerima bayaran antara Disember 2016 dan Julai 2019, manakala rasuah lain bernilai $105,000 tidak dibayar.

Mapisa-Nqakula mengumumkan dalam kenyataan bahawa beliau telah meletak jawatan tetapi menafikan beliau tidak bersalah terhadap tuduhan yang dikenakan ke atasnya.

“Saya telah membuat keputusan sedar ini untuk memberi masa dan tumpuan untuk menangani siasatan terkini terhadap saya oleh agensi penguatkuasa undang-undang negara kita,” katanya. “Pengorbanan saya tidak sekali-kali menunjukkan atau mengakui kesalahan berhubung tuduhan yang dikenakan ke atas saya.”

Laporan media di Afrika Selatan mendakwa pada satu kesempatan pada Februari 2019, beliau menerima lebih daripada $15,000 dan wig di satu mesyuarat di lapangan terbang antarabangsa negara.

Parti Mapisa-Nqakula, Kongres Kebangsaan Afrika, dijadualkan untuk berjuang dalam pilihan raya tahun ini dengan latar belakang pengangguran tinggi, kemiskinan meningkat dan kemarahan terhadap pelbagai tuduhan rasuah terhadap pemimpin mereka.

Kaji selidik terkini menunjukkan parti itu mungkin menerima kurang daripada 50% sokongan undian – tahap terendah sejak mereka berkuasa di negara itu pada undian pertama semua kaum pada akhir apartheid pada tahun 1994.

Selepas pengumuman Mapisa-Nqakula, masih tidak jelas sama ada beliau akan ditahan atau menyerah diri kepada pihak berkuasa sendiri, selepas Mahkamah Tinggi Gauteng Utara menolak permohonannya untuk mengelakkan penangkapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.