Pembunuhan pekerja bantuan menambahkan tekanan pada pemerintah Inggris untuk menghentikan penjualan senjata ke Israel

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) – Parti pembangkang utama menuntut Rabu bahawa kerajaan Konservatif menerbitkan nasihat undang-undang yang diterima mengenai sama ada Israel telah melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa semasa perang di Gaza. Mereka mengatakan UK seharusnya melarang jualan senjata ke Israel jika undang-undang telah dilanggar.

Britain adalah sekutu setia Israel, tetapi hubungan telah diuji oleh jumlah kematian yang meningkat dalam perang hampir enam bulan. Panggilan untuk menghentikan eksport senjata telah meningkat sejak serangan udara Israel membunuh tujuh pekerja bantuan dari World Central Kitchen, tiga daripada mereka British.

, jurucakap hal ehwal luar Labour, berkata “terdapat tuduhan yang sangat serius bahawa Israel telah melanggar undang-undang antarabangsa.”

Beliau mendesak kerajaan untuk “menerbitkan nasihat undang-undang sekarang.”

“Jika ia mengatakan terdapat risiko jelas bahawa senjata UK mungkin digunakan dalam pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa, sudah tiba masanya untuk menggantung jualan senjata tersebut,” kata Lammy kepada penyiar British

Datuk Bandar London Sadiq Khan, salah seorang pegawai senior Labour negara, berkata “Saya tidak memahami apa-apa pembelaan untuk tidak menerbitkan nasihat undang-undang yang mereka terima.”

“Ia penting mereka menerbitkan nasihat undang-undang itu supaya kita boleh yakin kerajaan British mengikuti undang-undang antarabangsa juga,” kata Khan kepada wartawan di London.

Dua parti pembangkang lebih kecil, Liberal Demokrat sentris dan Parti Kebangsaan Scotland secessionist, memanggil kerajaan untuk menghentikan jualan senjata ke Israel.

Perdana Menteri Rishi Sunak tidak bersetuju untuk menerbitkan nasihat undang-undang, tetapi berkata UK mengikuti “set peraturan, peraturan dan prosedur” yang ketat mengenai lesen eksport senjata.

“Saya telah menjelaskan dengan tegas kepada Perdana Menteri (Benjamin) Netanyahu sejak permulaan konflik ini bahawa walaupun tentu sahaja kami mempertahankan hak Israel untuk mempertahankan diri dan rakyatnya terhadap serangan daripada Hamas, mereka perlu melakukannya mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa, melindungi nyawa orang awam – dan sayangnya terlalu banyak orang awam telah kehilangan nyawa mereka,” kata Sunak kepada podcast politik akhbar The Sun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.