Pemimpin pembangkang Korea Selatan yang ditikam menuduh presiden memperkudakan perpecahan

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang yang ditikam dalam serangan dan menjalani pembedahan awal bulan ini menuduh presiden konservatif negara itu menggalakkan perpecahan politik dan memperburuk lagi retorik yang sudah beracun di negara itu.

Lee Jae-myung juga mendesak pengundi untuk menyokong Parti Demokratik liberalnya dalam pilihan raya April untuk mengekang apa yang digambarkannya sebagai “diktator perundangan” Presiden Yoon Suk Yeol.

Dengan Yoon, “masyarakat kita menjadi lebih terpolarisasi secara melampau,” kata Lee, berucap dalam persidangan akhbarnya yang pertama sejak serangan 2 Januari. Daripada “memimpin jalan dalam mempromosikan persatuan negara,” Yoon “terlalu obses dengan memilih pihak dan melancarkan peperangan ideologi lama.”

Lee diserang semasa acara di bandar tenggara Busan. Penyerang, lelaki yang polis percaya bertindak sendirian, menghampirinya kononnya untuk tandatangan dan menikamnya di leher, kemudian meninggalkannya berdarah dan terkulai di lantai.

Lee menjalani pembedahan dan menghabiskan lapan hari di hospital sebelum dibenarkan keluar. Suspek, yang ditahan, kemudian memberitahu penyiasat bahawa beliau mahu membunuh Lee untuk mencegahnya daripada menjadi presiden.

Dalam sidang akhbar itu, Lee, yang kalah tipis kepada Yoon dalam pilihan raya presiden 2022, juga mendakwa bahawa dasar lawan yang didakwanya ceroboh membenarkan pasaran pekerjaan yang merosot dan ketegangan dengan Korea Utara bersenjata nuklear menjadi tidak terkawal.

Lee dianggap salah seorang favorit awal untuk pilihan raya presiden 2027 tetapi menghadapi siasatan jenayah berpanjangan berhubung dakwaan rasuah ketika menjadi datuk bandar bandar Seongnam, jawatan yang dipegangnya selama satu dekad sehingga 2018. Beliau menafikan salah laku undang-undang dan menuduh Yoon, bekas pendakwa yang menjadi presiden, mengejar dendam politik.

Lee dalam ucapannya Rabu menggambarkan serangan terhadapnya sebagai “cubaan pembunuhan” siang hari, dan peristiwa yang sebelum ini “tidak terbayangkan di Korea Selatan, terkenal selamat di dunia.”

Dalam satu lagi serangan minggu lepas, Bae Hyunjin, ahli parlimen dari Parti Kuasa Rakyat Yoon, menerima rawatan luka gores selepas diserang berulang kali dengan batu oleh seorang budak lelaki berusia 14 tahun.

Politik Korea Selatan sangat berpecah mengikut ideologi dan garis generasi, serta loyaliti serantau, dengan perbalahan politik meningkat ketika menjelang pilihan raya April. Pilihan raya ini secara meluas dilihat sebagai referendum terhadap Yoon, yang sudah mula menghadapi rating kelulusan rendah dan Dewan Negara yang dikuasai pembangkang yang mengehadkan pelaksanaan agenda beliau.

Sejak mengambil alih, Yoon berpaling daripada pendekatan lebih lunak pendahulunya, Moon Jae-in, yang mengejar pendekatan semula antara Korea Utara dan Selatan, dan sebaliknya bergerak untuk meluaskan latihan tentera gabungan Selatan dengan Amerika Syarikat dan Jepun untuk menangani ancaman berubah Korea Utara.

Yoon juga menuntut jaminan lebih kukuh daripada Washington bahawa AS akan bertindak dengan cepat dan tegas melindungi sekutunya sekiranya Korea Utara melancarkan serangan nuklear.

Juga Rabu, Lee mengulangi kritikannya terhadap pendekatan Yoon yang lebih keras, mengatakan ia menyumbang kepada ketegangan antara Korea Utara dan Selatan yang meningkat. Beliau menyeru usaha Selatan untuk memulihkan komunikasi dengan Utara – secara mendesak pemulihan talian ketenteraan terputus antara kedua-dua negara untuk mencegah pertembungan sempadan tidak sengaja.

Lee juga mengkritik pemimpin Korea Utara Kim Jong Un atas pengumumannya baru-baru ini untuk meninggalkan matlamat jangka panjang Utara untuk berbaik semula dengan Selatan dan mentakrifkan Selatan secara perlembagaan sebagai musuh asing paling bermusuhan.

Ancaman Kim sedang menolak Korea berhampiran kepada kemungkinan , kata Lee menambah bahawa mencegah eskalasi kini keutamaan.

Semasa mesyuarat kerajaan Rabu, Yoon memperingatkan kemungkinan Korea Utara boleh melancarkan pelbagai provokasi menjelang pilihan raya April dalam cubaan mempengaruhi hasilnya.

Pakar mengatakan Korea Utara mungkin lebih cenderung agar pembangkang mengekalkan majoriti di Dewan Negara Selatan, dengan itu meningkatkan prospek pembangkang dalam pilihan raya presiden. Justifikasi Utara, kata mereka, ialah kerajaan liberal di Seoul lebih bersedia membuat pengorbanan kepada Pyongyang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.