Pelarian dikehendaki kerana didakwa membunuh teman wanita di lapangan terbang Boston ditangkap di Kenya

(SeaPRwire) –   Suspek yang melarikan diri dari AS selepas didakwa membunuh teman wanitanya dan meninggalkan mayatnya di tempat letak kereta di lapangan terbang Boston tahun lalu telah ditangkap di Kenya, pihak polis negeri Massachusetts mengatakan.

Kevin Kangethe, 41, telah ditahan di kelab malam di Nairobi pada Isnin lepas selepas pihak berkuasa Kenya menerima maklumat, menurut The Associated Press. Kangethe kini dijangka akan diekstradisi semula ke AS untuk menghadapi hukuman.

“Saya sangat bersyukur kepada Perkhidmatan Keselamatan Diplomatik, FBI, agensi-agensi penguatkuasa undang-undang Kenya, kerajaan Kenya dan lapangan terbang Logan kerana membawa orang yang didakwa membunuh Margaret Mbitu dengan kejam ke dalam tahanan,” Jaksa Daerah Suffolk Kevin Hayden berkata berikutan penangkapan itu.

“Kami telah menjejaki langkahnya sementara koordinasi antarabangsa mengenai waran penangkapan dan rancangan penangkapan sedang diselesaikan,” tambah jurucakap Polis Negeri Massachusetts David Procopio.

Mbitu, seorang penduduk Whitman, Massachusetts, pertama kali menjadi subjek siasatan orang hilang sebelum mayatnya dijumpai pada 1 November di lapangan terbang Logan.

“Kangethe melarikan diri ke Kenya tidak lama selepas membunuh mangsa wanita berusia 31 tahun dari Whitman itu, Margaret Mbitu, yang pernah menjalin hubungan dengannya, menurut siasatan oleh detektif Polis Negeri,” kata Polis Negeri Massachusetts dalam kenyataan. “Mayat Mbitu ditemui dalam kereta yang diparkir di tempat letak kereta Central Parking di Lapangan Terbang Antarabangsa Logan pada petang 1 November 2023.”

“Siasatan berikutnya mengenal pasti Kangethe, yang tinggal di Lowell, sebagai penyerang Mbitu dan didapati bahawa beliau telah naik pesawat ke Kenya,” polis tambah. “Detektif Polis Negeri memperoleh waran mengikut Kangethe atas pembunuhan Mbitu dan memulakan kerjasama dengan Perkhidmatan Keselamatan Diplomatik, Interpol dan pihak berkuasa Kenya untuk mengesan beliau di Kenya.”

Polis Negeri juga menyatakan Kangethe dijangka akan hadir ke mahkamah mendengar di Kenya “dalam tempoh beberapa hari akan datang” dan “proses untuk mengekstradisinya ke Boston bagi tuduhan telah dimulakan.”

Kedutaan AS juga mengucapkan terima kasih kepada usaha pihak berkuasa undang-undang Kenya menangkap pelarian itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.