Pejabat pendakwaan UK menghadap dua lelaki, termasuk penyelidik parlimen, dengan tuduhan mengintip untuk China

(SeaPRwire) –   Christopher Berry, 32, dan Christopher Cash, 29, dituduh memberi maklumat prejudis kepada negara asing, China.

Polis mendakwa dua orang lelaki itu mengumpul, merekod atau berkomunikasi maklumat “prejudis kepada keselamatan atau kepentingan negara” dan melanggar Akta Rahsia Rasmi antara akhir 2021 dan Februari 2023.

“Ini adalah siasatan yang sangat kompleks ke atas tuduhan yang sangat serius,” kata Dominic Murphy, ketua komander keganasan Metropolitan Police.

Pihak berkuasa tidak mendedahkan butiran mengenai dua orang lelaki itu. Tetapi Berry dilaporkan seorang akademik berpusat di Oxfordshire, dan The Sunday Times melaporkan tahun lalu bahawa Cash adalah seorang penyelidik parlimen yang memegang pas yang membenarkan akses penuh ke bangunan Parlimen, dikeluarkan kepada ahli parlimen, kakitangan dan wartawan selepas penyiasatan keselamatan.

Laporan itu menyatakan Cash bekerja dengan ahli parlimen kanan dari Parti Konservatif yang memerintah, termasuk Alicia Kearns, yang kini memimpin Jawatankuasa Hal Ehwal Luar yang berkuasa, dan pendahulunya dalam peranan itu, Tom Tugendhat, yang kini menjadi menteri keselamatan.

Perdana Menteri British Rishi Sunak menyatakan tahun lalu bahawa beliau mengangkat isu itu dengan Perdana Menteri China Li Qiang, dengan menyatakan “kebimbangan yang sangat kuat” tentang campur tangan dalam demokrasi British.

Ketika itu, Cash mengeluarkan kenyataan melalui peguamnya dengan mengekalkan ketidakbersalahannya. Kedutaan China mengeluarkan kenyataan dengan menyatakan tuduhan yang dibuat.

Juga pada Isnin, tiga orang ditahan atas tuduhan mengkhianati China dan mengatur pemindahan maklumat tentang teknologi dengan kegunaan ketenteraan yang berpotensi.

Pihak berkuasa perisikan British telah meningkatkan amaran mereka tentang aktiviti rahsia Beijing dalam tahun-tahun kebelakangan ini.

Pada 2022, ketua agensi perisikan dalam negeri MI5, Ken McCallum, menamakan China, Rusia dan Iran sebagai ancaman keselamatan utama kepada UK. Beliau berkata bahawa usaha pihak berkuasa China untuk membentuk politik British termasuk menarget dan mempengaruhi pelbagai orang dalam politik, termasuk mereka awal dalam kerjaya politik mereka.

Bulan lepas, beberapa ahli parlimen British, termasuk pengkritik China terkemuka dan bekas pemimpin Parti Konservatif Iain Duncan Smith, memberitahu wartawan bahawa mereka lama menjadi sasaran cubaan mengakses dan peniruan oleh penyerang berkaitan kerajaan China.

Ahli parlimen berucap ketika pihak berkuasa Amerika dan British mengumumkan satu set sanksi dan pertuduhan jenayah terhadap penyerang berkaitan kerajaan China yang dituduh menargetkan pelbagai pegawai dan syarikat dalam operasi negara yang luas.

Dua orang lelaki, termasuk yang dilaporkan sebagai penyelidik parlimen, didakwa mengkhianati, kata pendakwa British Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.