Pasukan tentera AS dan Filipina tenggelamkan kapal semasa latihan berskala besar di Laut China Selatan yang dipertikai

(SeaPRwire) –   Pasukan tentera Amerika Syarikat dan Filipina, disokong oleh kapal terbang pengawasan Tentera Udara Australia, melepaskan tembakan roket, meriam dan serangan udara berketepatan tinggi Rabu dan menenggelamkan kapal musuh simulasi sebagai sebahagian daripada latihan perang berskala besar di dan berhampiran Laut China Selatan yang dipertikaikan yang telah menyusahkan Beijing.

dan diplomat dari beberapa negara menonton persembahan kuasa api dari bukit di sepanjang pantai berpasir di Laoag City di Ilocos Norte, wilayah utara Presiden Filipina Ferdinand Marcos Jr.

Lebih daripada 16,000 anggota tentera dari Amerika Syarikat dan Filipina, bersama beberapa ratus tentera Australia dan pemerhati tentera dari 14 negara, menyertai latihan kesediaan tempur tahunan yang dipanggil Balikatan, Tagalog untuk bahu ke bahu. Latihan, yang bermula pada 22 April dan berakhir Jumaat, termasuk senario penjajahan asing kepulauan Filipina.

Ini adalah petanda terbaru bagaimana Amerika Syarikat dan Filipina memperkukuh pakatan pertahanan yang bermula pada tahun 1950-an berikutan kebimbangan mereka dalam beberapa tahun kebelakangan ini terhadap tindakan China yang semakin agresif di wilayah dipertikaikan di Asia.

Marcos telah memerintah tentera negaranya untuk beralih fokus ke pertahanan luar dari operasi penentangan dalam negara selama berdekad-dekad sebagai tindakan China di Laut China Selatan menjadi kebimbangan teratas. Peralihan strategik itu selari dengan usaha Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan pentadbirannya untuk memperkukuh lengkungan pakatan di rantau Indo-Pasifik untuk menentang China.

marah Filipina dengan berulang kali mengganggu kapal tentera laut dan pengawal pantainya dengan kuasa air yang kuat, laser tentera, menghalang pergerakan dan tindakan berbahaya lain di laut lepas berhampiran dua kawasan Laut China Selatan yang dipertikaikan. Ia telah membawa kepada perlanggaran kecil yang menyebabkan beberapa anggota tentera laut Filipina cedera dan kapal bekalan rosak.

“Kami berada di bawah ancaman,” Duta Besar Filipina ke Washington Jose Romualdez memberitahu Agensi Berita Associated Press dalam panggilan telefon.

“Kami tidak mempunyai keupayaan untuk dapat melawan semua penindasan ini yang datang dari China jadi ke mana lagi kami akan pergi?” kata Romualdez. “Kami pergi ke pihak yang betul, yang adalah Amerika Syarikat dan mereka yang percaya dengan apa yang dilakukan oleh AS.”

China menuduh Filipina memulakan permusuhan di perairan dipertikaikan dengan menyusup ke apa yang dikatakannya sebagai wilayah luar pesisirnya, yang ditandakan dengan 10 garis pada peta. Ia menyatakan bahawa pengawal pantai dan tentera laut China terpaksa mengambil tindakan untuk mengusir kapal pengawal pantai dan kapal lain dari kawasan-kawasan itu. Filipina berulang kali menyatakan keputusan tahun 2016 oleh mahkamah antarabangsa berdasarkan Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Undang-Undang Laut Antarabangsa yang membatalkan tuntutan China ke atas hampir seluruh Laut China Selatan atas alasan sejarah.

China tidak menyertai aduan tuntutan yang diajukan Filipina pada tahun 2013, dan menolak keputusan itu dan terus menentangnya.

Selepas dilumpuhkan berulang kali oleh tembakan roket dan meriam serta bom yang dilepaskan oleh pesawat peperangan Amerika Syarikat dan Filipina semasa latihan tempur, kapal sasaran simulasi tenggelam dengan asap hitam menyembur dari buritannya. Kapal sasaran dibuat di China tetapi diturunkan pangkat oleh tentera laut Filipina pada tahun 2020 kerana isu mekanikal dan elektrik, menurut tentera laut Filipina.

Pegawai tentera laut Filipina menyatakan latihan tempur tidak diarahkan kepada mana-mana negara. China menentang latihan tentera yang melibatkan pasukan Amerika Syarikat serta penempatan tentera Amerika Syarikat yang semakin meningkat di rantau itu, yang diperingatkann akan meningkatkan ketegangan dan membahayakan kestabilan serantau.

Buat kali pertama dalam tahun, latihan tempur diadakan di dan berhampiran Kepulauan Spratly yang dipertikaikan dengan ketat, yang dilindungi China dengan pengawal pantainya, tentera laut dan flotila diduga militia.

Pada Isnin, askar marin Amerika Syarikat dan Filipina, dipindahkan dengan helikopter Black Hawk, berlatih menjamin lapangan terbang di bandar terutara negara itu Itbayat sepanjang Saluran Bashi berhampiran selatan Taiwan. Kumpulan kecil wartawan, termasuk dari AP, dijemput menyaksikan manuver darat dan udara.

“Mereka tidak beroperasi di kawasan selamat. Mereka beroperasi agak jauh ke sempadan barat dan mereka melakukannya untuk berlatih cara yang mungkin mereka perlukan untuk nyata,” kata Atase Pertahanan British ke Manila Bea Walcot, yang menonton latihan tenggelaman kapal.

Washington dan Beijing telah berlanggar haluan atas tindakan China yang semakin agresif untuk mempertahankan tuntutan wilayahnya di Laut China Selatan, dan matlamat China yang dinyatakan untuk mengilhak Taiwan, dengan kekerasan jika perlu.

Pada Februari tahun lalu, Marcos meluluskan kehadiran tentera Amerika Syarikat yang lebih meluas di Filipina dengan membenarkan kumpulan tentera Amerika Syarikat berputar-putar untuk tinggal di empat kem tentera Filipina yang lebih. Ini merupakan perubahan tajam daripada pendahulunya, Rodrigo Duterte, yang bimbang kehadiran tentera Amerika Syarikat yang lebih besar akan mengganggu Beijing.

China sangat menentang langkah itu, yang membenarkan pasukan Amerika Syarikat menubuhkan pangkalan dan pos pengawasan di utara Filipina merentasi saluran dari Taiwan, dan di wilayah Filipina barat yang menghadap Laut China Selatan.

China telah memperingatkan bahawa pakatan keselamatan yang semakin mendalam antara Washington dan Manila serta latihan tentera berterusan mereka tidak boleh menjejaskan keselamatan dan kepentingan wilayahnya atau campur tangan dalam pertikaian wilayah. Filipina menyangkal bahawa ia berhak mempertahankan kedaulatan dan kepentingan wilayahnya.

“Satu pakatan sangat penting untuk menunjukkan kepada China bahawa anda mungkin mempunyai semua kapal yang anda miliki, tetapi kami mempunyai banyak kuasa api untuk menenggelamkan semuanya,” kata Romualdez. “Kami mempunyai banyak kuasa api untuk menenggelamkan semuanya,” kata Romualdez.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.