Parlimen British mengundi untuk melarang merokok bagi semua orang yang lahir selepas 2009

(SeaPRwire) –   Parlimen British telah mengundi untuk melarang merokok bagi semua orang yang lahir selepas tahun 2009.

Rang Undang-Undang Tembakau dan Vapes, yang diperkenalkan dan dipimpin oleh , bertujuan untuk melarang merokok bagi sesiapa yang lahir selepas tahun 2009.

Ia dengan sebulat suara meluluskan undian di Dewan Rakyat dengan 383 undian menyokong berbanding 67 undian membantah pada

Pegawai kerajaan telah memegahkan bahawa rang undang-undang ini akan menghasilkan “generasi bebas asap” yang pertama di UK.

Masih terdapat beberapa peringkat untuk secara rasmi meluluskan rang undang-undang ini menjadi undang-undang, termasuk perbahasan dan undian di dewan atasan Parlimen UK, Dewan Pertuanan.

Parti Konservatif telah menyaksikan ketegangan dalaman terhadap rang undang-undang ini, yang banyak pemimpin Parti Konservatif mendakwa ianya satu langkah yang salah.

178 ahli parlimen Parti Konservatif mengundi untuk rang undang-undang ini dengan 57 mengundi menentang dan 106 tidak mencatatkan sebarang undian.

“Apabila parti Winston Churchill mahu melarang cerut, donnez-moi un break [berikan saya rehat] seperti yang mereka kata di Quebec, ia hanyalah gila,” kata minggu lepas di satu persidangan di Kanada.

Mantan perdana menteri lain Liz Truess turut menyokong kebimbangan Johnson, dengan berkata matlamat untuk membuat undang-undang mengenai keputusan peribadi orang dewasa adalah tidak tepat.

“Ia sangat penting sehingga seseorang itu mempunyai keupayaan membuat keputusan semasa mereka membesar supaya kita melindungi mereka,” kata Truess. “Tetapi saya rasa keseluruhan idea bahawa kita boleh melindungi orang dewasa daripada diri mereka sendiri adalah sangat problematik.”

Penyokong larangan ini mendakwa sifat ketagihan tembakau mengambil kebebasan seseorang untuk membuat keputusan bebas sama ada hendak mengkonsumsinya atau tidak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.