Obor Olimpik tiba di Marseille di atas kapal terkenal di tengah sambutan meriah, keselamatan ketat

(SeaPRwire) –   Semangat sedang membina di bandar selatan Perancis Marseille, di mana kapal layar tiga tiang yang membawa obor Olimpik tiba dari Greece menjelang upacara penyambutan matahari terbenam Rabu.

Penganjur Sukan Paris telah berjanji “hebat” sambutan di bandar itu, di mana Pelabuhan Lama telah ditempatkan di bawah keselamatan tinggi.

Obor telah dinyalakan di Greece bulan lepas sebelum ia secara rasmi diserahkan. Ia meninggalkan Athens di atas kapal bernama Belem, yang pertama kali digunakan pada 1896, dan menghabiskan dua belas hari di laut.

Lebih daripada seribu bot akan mengiringi perarakan Belem di sekitar Teluk Marseille. Kapal itu akan berlabuh di atas pontun yang kelihatan seperti trek sukan di Pelabuhan Lama.

Upacara penyambutan matahari terbenam Rabu akan menampilkan demonstrasi oleh jet Pasukan Penerbangan Akrobatik Tentera Udara Perancis, pasukan akrobatik angkatan udara Perancis.

“Kembalinya Sukan ke negara kita akan menjadi sambutan hebat,” kata Presiden Jawatankuasa Penganjur Sukan Olimpik Paris 2024 Tony Estanguet.

“Sebagai bekas atlet, saya tahu betapa pentingnya permulaan satu pertandingan. Itulah sebabnya kami memilih Marseille, kerana ia pasti salah satu bandar yang paling cinta sukan,” tambah Estanguet, bekas bintang perahu dayung Olimpik dengan pingat emas dari Sukan 2000, 2004 dan 2012.

Keselamatan pelawat dan penduduk telah menjadi keutamaan bagi pihak berkuasa di Marseille, bandar terbesar kedua Perancis dengan hampir sejuta penduduk. Kira-kira 8,000 pegawai polis telah dikerahkan di sekitar pelabuhan di mana puluhan ribu penonton dijangka berkumpul untuk upacara.

Ribuans anggota bomba dan pasukan penanggulangan bom telah ditempatkan di seluruh bandar bersama polis maritim dan pasukan anti-drone mengawasi perairan dan ruang udara bandar.

“Ini adalah hari monumental dan kami telah bekerja keras supaya pelawat dan penduduk Marseille dapat menikmati momen bersejarah ini,” kata Yannick Ohanessian, timbalan datuk bandar bandar itu.

Relay obor akan bermula pada Khamis di Marseille, sebelum menuju ke Paris melalui tempat-tempat ikonik di seluruh negara, dari terkenal dunia Mont Saint-Michel ke pantai pendaratan D-Day di Normandy dan Istana Versailles.

Ramai orang dan keluarga berjalan-jalan di tepi papan selat di Mediterranean, berseri-seri dengan kegembiraan dan rasa ingin tahu. Kumpulan pemuzik, memakai t-shirt dengan slogan “Marseille, bangga menyambut Api Olimpik,” hibur pelancong dan penduduk serta pekerja yang menyediakan pentas Olimpik dan jambatan pontun di mana api Olimpik dijangka dibawa dari kapal ke daratan Perancis.

“Saya mahu melihat bagaimana persediaan berjalan dan mungkin kembali kemudian dengan anak-anak, jika tidak terlalu ramai, untuk melihat kedatangan api,” kata Paul Vuarambon, penduduk Marseille, berjalan-jalan di Pelabuhan Lama bersama anaknya. Walaupun keselamatan tinggi dan pengubahsuaian keseluruhan bandar untuk upacara Rabu, Vuarambon berkata, “Orang di sini agak gembira dengan Olimpik.”

Menteri Sukan Perancis Amelie Oudea-Castera menekankan kepentingan simbolik dan praktikal acara selepas tahun-tahun .

“Kami benar-benar mahu memastikan permulaan relay obor di sini akan menggerakkan semangat dan rasa bangga rakyat Perancis. Ini akan memberi kita momen sambutan dan kegembiraan besar,” kata Oudea-Castera dalam temu bual dengan Associated Press.

“Sukan mampu menimbulkan jenis emosi ini dan Olimpik jauh lebih daripada sukan,” tambahnya. “Ia menyampaikan mesej kepada dunia dan relay obor ialah simbol keamanan.”

Pelari renang Olimpik Florent Manaudou telah dipilih untuk menjadi pembawa api pertama di Perancis. Manaudou, yang memenangi empat pingat Olimpik, adalah abang pelari renang Laure Manaudou, yang memenangi tiga pingat Olimpik di Athens pada 2004.

“Kami amat bangga,” kata datuk bandar Marseille Benoît Payan. “Ini di mana semuanya bermula.”

Persembahan itu akan “menakjubkan dunia,” kata Payan, menambah sehingga 150,000 penonton dijangka di Pelabuhan Lama.

Orang Marseille mempunyai “rasa sambutan, rasa permainan, sukan dan Olimpik dalam usus mereka,” katanya, mengingatkan bandar itu diasaskan oleh penjajah Yunani lebih 2,600 tahun lalu.

Kehadiran polis berat dan tentera kelihatan berpatroli di pusat bandar Marseille Selasa, apabila helikopter tentera terbang di atas Pelabuhan Lama, di mana pelbagai halangan telah ditetapkan.

Jurucakap Kementerian Dalam Negeri Perancis Camille Chaize berkata pihak berkuasa bersedia untuk ancaman keselamatan termasuk keganasan.

“Kami menggunakan pelbagai langkah, terutamanya Kumpulan Intervensi Gendarmerie Kebangsaan elit, yang akan hadir di,” katanya.

Obor Olimpik akan dinyalakan selepas upacara pembukaan Sukan pada Julai 26 di Sungai Seine.

Obor akan dinyalakan di lokasi di Paris yang disimpan rahsia sehingga hari itu sendiri. Antara pilihan dilaporkan ialah lokasi ikonik seperti Menara Eiffel dan Taman Tuileries di luar Muzium Louvre.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.