Menteri Luar Negeri Latvia akan meletak jawatan selepas siasatan mengenai penggunaan penerbangan peribadi oleh pejabatnya

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri Latvia akan meletak jawatan selepas siasatan terhadap penggunaan penerbangan peribadi oleh pejabatnya ketika beliau menjawat jawatan Perdana Menteri Latvia antara 2019-2023.

Berikutan mesyuarat bersama Perdana Menteri Evika Silina, Menteri Luar Negeri Krisjanis Karins memberitahu wartawan bahawa beliau akan meletak jawatan pada 10 April, membolehkan ahli-ahli parlimen Saeima, atau parlimen, mengundi penggantinya pada hari seterusnya.

Karins, yang sebelum ini mengumumkan minatnya untuk menjadi Setiausaha Agung NATO yang berikutnya, tidak memberikan sebarang penjelasan atau komen tambahan kepada media.

Minggu lepas, pejabat Peguam Negara mengumumkan penyiasatan jenayah terhadap dakwaan pembaziran wang awam melalui penggunaan perkhidmatan penerbangan peribadi oleh Karins dan delegasi yang mengiringi semasa beliau menjawat jawatan Perdana Menteri.

Kritikan awam dalam kes ini tertumpu sama ada semua penerbangan, termasuk penerbangan peribadi disewa, yang digunakan oleh Karins dan kakitangannya adalah perlu untuk memenuhi tugas rasmi, dan sama ada penggunaan penerbangan disewa – kerap jauh lebih mahal berbanding penerbangan berjadual – adalah dibenarkan dalam beberapa kes.

Tiada petunjuk bahawa Karins sendiri akan dihadapkan dengan tuduhan sebagai sebahagian daripada siasatan skandal yang meletus sejak tahun lepas dan menimbulkan kemarahan awam di Latvia, negara ahli EU dan NATO yang berpenduduk 1.9 juta yang bersempadan dengan Rusia.

Dalam ulasannya, Silina memuji keputusan Karins meletak jawatan walaupun beliau tidak disabitkan dengan sebarang kesalahan pada peringkat ini, dengan berkata beliau bertindak seperti “politik Barat yang baik.”

“Saya percaya Krisjanis Karins telah bekerja dengan iktikad baik sebagai menteri luar negeri dan mewakili kepentingan Latvia dengan baik di EU dan NATO,” kata Silina seperti dilaporkan oleh agensi berita Latvia LETA.

Menurut Silina, yang mengambil alih jawatan Perdana Menteri Latvia hanya pada September apabila Karins menjadi menteri luar negeri, beliau belum memutuskan calon untuk menjadi menteri luar negeri berikutnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.