Menganalisis Kemunculan Kejutan di Akhir Episod 4 Ahsoka

Amaran: Pos ini mengandungi spoiler untuk Ahsoka episod 4.

Berikutan pertarungan pedang cahaya berisiko tinggi dengan pengupah bayaran Baylan Skoll (mendiang Ray Stevenson) yang berakhir dengan Baylan menolaknya dari tebing di planet Seatos, Ahsoka Tano (Rosario Dawson) mendapati dirinya di atas satah berpendar, lutsinar yang ditangguhkan dalam kekosongan angkasa lepas sebagai episod 4 Ahsoka hampir berakhir.

Di situlah dia tiba-tiba mendengar suara yang dikenali dan berpaling untuk melihat bekas Jedi Master, Anakin Skywalker (Hayden Christensen yang disusutkan usia) menghampirinya. “Saya tidak menjangkakan untuk melihat anda begitu cepat,” katanya sebelum kredit bergulung.

Pasangan itu kelihatan bertemu di World Between Worlds, dimensi mistik dalam Force yang menyentuh setiap titik masa dan ruang dalam alam semesta Star Wars dan sepatutnya dikenali peminat siri animasi Star Wars Rebels. Tetapi selepas semua yang telah berlaku di antara mereka, bagaimana pertemuan semula mereka akan dimainkan dalam episod minggu depan masih belum pasti.

Apakah hubungan Ahsoka dan Anakin?

Walaupun ini adalah kali pertama kita melihat Ahsoka dan Anakin muncul bersama dalam aksi sebenar, kedua-duanya mempunyai sejarah panjang dalam kanon Star Wars.

Selepas menjadi Padawan Anakin dalam filem animasi Star Wars 2008 The Clone Wars, Ahsoka terus berlatih dengan Anakin dalam siri TV Clone Wars yang berikutnya. Pasangan itu membentuk hubungan rapat, memberi satu sama lain nama samaran “Snips” dan “Skyguy”. Tetapi selepas Ahsoka difitnah membunuh oleh Jedi yang lain dan diusir dari Order, dia memilih untuk berkata selamat tinggal kepada Anakin dan meneruskan hidupnya walaupun akhirnya dibebaskan dari jenayah dan dijemput kembali.

Apabila peristiwa The Revenge of the Sith berlaku dan Anakin beralih ke Sisi Gelap dan menjadi Darth Vader, siri The Clone Wars menunjukkan bahawa Ahsoka sedang berjuang untuk merebut kembali planet Mandalore daripada Darth Maul, yang didedahkan dalam rancangan itu telah terselamat dari pertempuran nampaknya maut dengan Obi-Wan Kenobi di Naboo. Musim akhir Clone Wars berakhir dengan Ahsoka terselamat dari Perintah 66, arahan yang diberikan oleh Emperor Palpatine untuk menghukum mati semua Jedi. Walau bagaimanapun, dia tidak menyedari bahawa bekas tuannya dan Sith Lord baru Empayar yang menakutkan adalah satu dan sama.

Itu semua berubah dalam Rebels apabila Ashoka bersemuka dengan Darth Vader dalam pertempuran pedang cahaya di planet Malachor V dan terpaksa menerima hakikat bahawa dia sebenarnya sedang berlawan. Pertempuran ini akhirnya membawa Ahsoka ke pertemuan pertamanya dengan World Between Worlds, kerana rakan krunya Ghost Ezra Bridger kemudian menggunakan alam misteri itu untuk meraih kembali masa dan menyelamatkannya sebelum Vader dapat memberikan pukulan mematikan.

Apakah World Between Worlds?

Digambarkan oleh laman Star Wars rasmi sebagai “koleksi laluan dan pintu antara masa dan ruang,” World Between Worlds adalah alam kuasa yang sukar dibayangkan di galaksi yang jauh, jauh di sana.

Ezra dapat memasuki World Between Worlds dalam Rebels selepas mengetahui cara membuka portal ke dimensi halusinasi dalam lukisan dewa-dewa Force berkaitan Mortis di planet Lothal. Emperor Palpatine juga sangat menginginkan akses ke World Between Worlds, menggambarkannya sebagai “saluran antara yang hidup dan yang mati.”

Walau bagaimanapun, Ezra, yang dikehendaki oleh Palpatine kerana hubungannya dengan alam itu, akhirnya mengelakkan jatuh ke cengkaman Emperor dengan menaiki kapal induk Grand Admiral Thrawn semasa Pertempuran Lothal dan memanggil sekawanan ikan paus angkasa dikenali sebagai purrgils untuk menawan armada Thrawn dan menghilangkannya melalui hyperangkasa sementara dia dan Thrawn berdua di atas kapal, mengorbankan dirinya untuk tujuan itu.

Bagaimana Ahsoka akan menggunakan World Between Worlds—atau tidak—dalam misinya untuk mencegah kembalinya Thrawn sebagai waris Kekaisaran dan mungkin menyelamatkan Ezra masih belum diketahui.