Maryam Nawaz menjadi ketua menteri wanita pertama yang dipilih di wilayah Punjab timur Pakistan

(SeaPRwire) –   Anak perempuan sulung dan rakan rapat bekas Perdana Menteri Pakistan Nawaz Sharif pada Isnin menjadi ketua menteri wanita pertama di wilayah Punjab timur negara itu. Lawan politiknya menuduh pihak berkuasa melakukan nepotisme dan memboikot sidang Dewan Undangan Negeri wilayah itu.

Mariam Nawaz, 50 tahun, dilantik sebagai ketua menteri melalui undian 220-0 menentang lawannya Rana Aftab, yang dicadangkan oleh Majlis Ikatan Sunni dan sekutu bekas Perdana Menteri Imran Khan yang dipenjara. mereka yang menyokong Khan, yang digulingkan melalui undian tidak percaya di parlimen pada 2022, memboikot sidang Dewan Undangan Negeri Punjab 371 ahli Isnin lalu.

Nawaz kemudiannya disumpah sebagai ketua menteri di pejabat besar gabenor wilayah itu di bandar timur Lahore, bapanya dilihat berdiri di sebelahnya bersama ahli keluarga lain semasa upacara disiarkan televisyen.

Aftab berkata pelantikan Nawaz tergesa-gesa kerana beberapa kerusi yang diperuntukkan untuk wanita dan minoriti di dewan itu belum diumumkan. Beliau berkata pelantikannya adalah “satu kes lagi nepotisme memandangkan keluarganya terkenal melantik sanak saudara dan kawan-kawan ke jawatan tertinggi apabila mereka berkuasa.”

Sebelum ini, sepupu Nawaz iaitu Hamza Shehbaz pernah menjawat jawatan ketua menteri di Punjab.

Nawaz mengucapkan terima kasih kepada Tuhan semasa upacara dan berjanji akan melayani dengan adil mereka yang mengundi dan tidak mengundinya. “Pintu hati dan pejabat saya akan terbuka kepada pembangkang juga,” katanya.

Pelantikan Nawaz secara umumnya dijangka berikutan pilihan raya parlimen 8 Februari dimana parti Pakistan Muslim League bapanya atau PML-N muncul sebagai parti terbesar di Dewan Rakyat atau Dewan Rendah parlimen dan Dewan Undangan Negeri Punjab.

PML-N yang pada awalnya ketinggalan calon-calon yang mewakili penyokong Khan – bekas pemain kriket yang beralih kepada politik Islam – muncul pada Jumaat lalu sebagai pemenang tunggal terbesar selepas menerima 24 kerusi tambahan – 20 daripada 60 kerusi yang diperuntukkan untuk wanita, serta empat kerusi daripada 10 yang diperuntukkan untuk minoriti. Sembilan ahli bebas juga menyertai PML-N.

PML-N kini memimpin gabungan dengan Parti Rakyat Pakistan atau PPP, dengan bapa saudara Nawaz iaitu bekas Perdana Menteri Shehbaz Sharif di landasan yang kukuh untuk menjadi perdana menteri berikutnya, kali keduanya memegang jawatan itu.

Keluarga Sharif adalah dua keluarga teratas yang selama dekad menguasai politik Pakistan. Nawaz Sharif yang pernah tiga kali menjadi perdana menteri digulingkan dari kuasa pada 2017 berikutan kes rasuah. Khan yang menggantikannya pada 2018 memberinya kebenaran untuk meneruskan rawatan perubatan di London berikutan .

Sharif kembali ke Pakistan daripada buangan di luar negara dan kembali ke politik menjelang pilihan raya. Dalam ketiadaan bapanya, Nawaz memimpin kempen politik dan mengambil alih kerja beliau.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.