Kurator muzium sedunia isi kebosanan ‘lockdown’, pamer koleksi artifak aneh dan ngeri!

Berikut antara hantaran foto-foto artifak aneh dimuat naik oleh beberapa buah muzium di media sosial. – Gambar Twitter @YorkshireMuseum

PERNAH atau tidak anda melawat sebuah muzium yang dipenuhi dengan artifak, objek dan alatan tinggalan masyarakat awal sejak berkurun-kurun lamanya?

Tempat yang menyimpan pelbagai koleksi khazanah ini kadangkala juga boleh membuatkan bulu roma meremang malah mengacau fikiran, menerusi koleksi yang pelik dan jarang dilihat.

Ini kerana, rupa bentuk dan warna artifak yang aneh itu sendiri memberi gambaran yang mengerikan lebih-lebih lagi jika kita membayangkannya ‘hidup’.

Ketika wabak COVID-19 melanda dan sekatan pergerakan dikuatkuasakan di banyak negara di seluiruh dunia, muzium adalah antara tempat awam yang tidak dapat dikunjungi.

Dalam usaha mengisi 'kebosanan' tersebut, sekumpulan kurator muzium sedunia telah menyertai satu cabaran dengan mempamerkan koleksi-koleksi artifak aneh dan ngeri yang terdapat di muzium mereka di media sosial.

Muzium Yorkshire pada asalnya memperkenalkan satu cabaran dikenali ‘Curator Battle’ menerusi satu muat naik gambar artifak di Twitter bertujuan menghubungkan muzium serata dunia ketika musim ‘lockdown’ ini.

Cabaran ini difahamkan bertahan selama tiga hari sahaja, tetapi gambar-gambar ini mungkin sudah memadai untuk menghantui mimpi seseorang.

Meskipun cuma sebentar, perkongsian para kurator muzium menerusi hashtag #CuratorBattle tersebut menarik perhatian mereka yang gemar melihat koleksi luar biasa sekali gus mempelajari sesuatu, khususnya dari aspek sejarah, budaya, kepercayaan dan nilai estetika.

Berikut adalah antara hantaran foto-foto artifak aneh dimuat naik oleh beberapa buah muzium di media sosial.

Muzium Yorkshire di England mempamerkan sepintal rambut yang dipercayai milik seorang wanita Roman yang hidup sekitar kurun ketiga atau kurun keempat. Lebih mengerikan, rambut yang masih lengkap dengan klip rambut itu, dikatakan diambil dari tanah perkuburan wanita tersebut.

Juga di England, Muzium York Castle membawakan sebuah model buatan tangan yang menggambarkan beberapa figura sedang bermain daun terup dan menggali emas.

Namun, agak aneh apabila figura seakan-akan manusia itu diperbuat daripada jari dan sepit ketam. Mungkinkah wujud figura ini atau hanya sekadar seni metafora kepada sesebuah komuniti yang ‘tersembunyi’?

Ini pula perkongsian dari Muzium Kebangsaan Scotland (NMS) mempamerkan rangka misteri berupa seekor ikan duyung merah jambu yang memiliki mata bulat serta gigi reput.

Tidak mahu 'kalah' dengan penyertaan kurator lain, wakil dari History Museum, Jerman, menunjukkan pula simpanan mereka berupa menyimpan sejenis topeng muka yang dilengkapi dengan paruh burung.

Topeng muka menyeramkan ini dipercayai digunakan ketika wabak melanda sekitar tahun 1650 dan 1750 bertujuan melindungi doktor daripada jangkitan wabak jenis bawaan udara.

Artifak berupa jantung biri-biri dicucuk dengan paku-paku ini dipamerkan di Muzium Pitt Rivers, Oxford.

Kegunaannya dikatakan untuk digantung pada leher seperti rantai bertujuan untuk menghapuskan sumpahan jahat.

Agaknya, jika ada kurator muzium dari Malaysia yang mahu menyahut cabaran #CuratorBattle ini, apakah yang akan dikongsikan?