Kosovo melarang penggunaan mata wang Serbia, menyebabkan beribu-ribu minoriti Serb membantah

(SeaPRwire) –   Ribuan minoriti Serbia di Kosovo Isin menunjukkan protes Isnin atas larangan penggunaan mata wang Serbia di kawasan di mana mereka tinggal, isu yang menjadi punca krisis terbaru dalam hubungan antara Serbia dan Kosovo.

Ketegangan meningkat selepas Kosovo, bekas wilayah Serbia, melarang bank dan institusi kewangan lain di kawasan berpenduduk Serbia menggunakan dinar dalam transaksi tempatan, bermula 1 Februari, dan mewajibkan euro.

Dinar digunakan secara meluas di kawasan berdominasi etnik Serbia terutamanya di utara Kosovo, untuk membayar penduduk dan gaji kakitangan institusi Serbia termasuk sekolah dan hospital.

Larangan ini telah memancing kemarahan kedua-dua orang Serbia Kosovo dan Serbia. Pemimpin Serbia dan Kosovo bertengkar mengenai isu ini dalam mesyuarat minggu lepas di Majlis Keselamatan PBB.

Penunjuk perasaan dalam perhimpunan bahagian Serbia bandar Mitrovica yang bahagian menyatakan bahawa membatalkan dinar melanggar hak minoriti Serbia di Kosovo dan bersifat diskriminasi. Mereka mendesak komuniti antarabangsa untuk menekan kerajaan Kosovo membatalkan tindakan tersebut.

“Ini secara praktikalnya bermakna mengambil makanan dari meja kami,” kata Dusanka Djorovic, daripada persatuan warga emas tempatan.

Dragisa Milovic, seorang doktor, berkata bahawa keputusan Kosovo “bertujuan untuk membatalkan institusi Serbia di kawasan ini.”

Di Pristina, Perdana Menteri Kosovo Albin Kurti menolak kritikan sedemikian dalam mesej kepada orang Serbia Kosovo. Kurti menegaskan bahawa langkah baru bertujuan mengawal aliran wang haram dan “tidak menghentikan Serbia membantu warga Kosovo masyarakat Serbia.”

“Kosovo tidak menghentikan dinar, atau dolar, paun, atau franc Swiss,” kata Kurti. “Perubahan tunggal 1 Februari ialah wang tunai tidak boleh menyeberangi sempadan dalam beg … tetapi patut melalui akaun bank dan ditarik dalam euro.”

Pada 1999, kempen pengeboman NATO selama 78 hari mengakhiri perang antara pasukan kerajaan Serbia dan pemisah etnik Albania di Kosovo. Pasukan Serbia dipaksa keluar tetapi Belgrade tidak mengakui kemerdekaan Kosovo dan masih menganggapnya sebagai wilayah Serbia.

Kesatuan Eropah dan PBB menyatakan kebimbangan bahawa larangan Kosovo terhadap dinar boleh meningkatkan ketegangan di rantau yang sudah tidak stabil ini dan menyeru perbincangan dan penangguhan larangan.

UE telah menjadi perantara rundingan antara Serbia dan Kosovo dalam usaha untuk menormalisasi hubungan mereka tetapi perbualan itu menunjukkan kemajuan perlahan manakala insiden ganas kecil menambah ketakutan ketidakstabilan di Balkan ketika perang di Ukraine berterusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.