Ketua Poland mengumumkan rombakan kabinet sebelum pilihan raya Parlimen Eropah

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Poland, Donald Tusk pada hari Jumaat mengumumkan penyusunan semula kabinet untuk menggantikan empat menteri yang bertanding dalam Pilihan Raya Parlimen Eropah bulan hadapan.

Perubahan ini juga dilihat sebagai peluang untuk membawa tenaga baru ke kerajaan Tusk, yang mengambil alih pada Disember lalu dan melancarkan reformasi mendalam di pelbagai bidang, termasuk kehakiman, dasar luar dan media.

“Hari ini tiba masanya untuk menyusun semula dan ini antara sebab-sebab kami bersama-sama memutuskan untuk melakukan perubahan ini,” kata Tusk.

Beliau berkata akan ada lebih banyak perubahan pada masa akan datang yang akan ditentukan oleh “kepentingan negara.”

Kerajaan Tusk telah melancarkan pembatalan dasar-dasar meluas pemerintahan kanan, parti Undang-Undang dan Keadilan, yang antara tahun 2015 hingga 2023 meletakkan Poland di laluan perlanggaran dengan 27 negara ahli EU. Pasukan Tusk mengambil langkah untuk memerdekakan kehakiman dan media negara dari kawalan politik yang cuba dikenakan oleh Undang-Undang dan Keadilan, dan mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab atas pengurusan yang buruk dan kehilangan dana oleh syarikat milik negara.

Menteri Kebudayaan Bartlomiej Sienkiewicz, yang memimpin perubahan pengurusan TV, radio dan agensi berita negara, dan menteri dalam negeri dan pentadbiran, Marcin Kierwinski, digantikan. Menteri Aset Negara, Borys Budka, dan menteri pembangunan dan teknologi, Krzysztof Hetman, juga meninggalkan jawatan.

Menteri dalam negeri baru ialah Tomasz Siemoniak, yang berkhidmat sebagai menteri pertahanan dalam kerajaan Tusk sebelumnya pada 2011 hingga 2015. Beliau mengekalkan jawatannya sebagai penyelaras perkhidmatan khas pada masa perang Rusia terhadap jiran Poland, Ukraine.

Menteri kebudayaan kini ialah Hanna Wroblewska, seorang ahli sejarah seni, manakala Jakub Jaworowski, seorang ekonom dan ahli kewangan, dilantik menjadi ketua aset negara, di mana audit sedang dijalankan, mendedahkan kesalahan pengurusan yang jelas di bawah kerajaan terdahulu. Krzysztof Paszyk, seorang politikus dan ahli perundangan berpengalaman, menjadi menteri baru pembangunan dan teknologi.

Mereka akan mengambil alih jawatan selepas dilantik secara rasmi oleh Presiden Andrzej Duda pada Isnin.

Penyusunan semula kabinet berlaku hanya beberapa jam sebelum protes besar-besaran yang dirancang di Warsaw oleh Undang-Undang dan Keadilan, yang cuba meraih kerusi dalam pilihan raya 9 Jun ke Parlimen Eropah. Mereka menyertai petani yang membantah dasar pertanian baru EU untuk mengurangkan pelepasan gas hijau, dipanggil Green Deal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.